Wzmacniacz z książeczki Valvo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz z książeczki Valvo
AZ12 a dlaczego proponujesz wymianę tego kondensatora ?
-
- 2500...3124 posty
Tak, zasilacz konstrukcyjnie bardzo zbliżony do AT, oparty o TL494. Znalazłem przypadkiem na elektrodzie i dostosowałem do swoich potrzeb, złożyłem z tego co było pod ręką (kosztowo całe 0złAZ12 pisze: pt, 18 lipca 2025, 17:10 Witam
Konstrukcja zasilacza wzorowana na komputerowym typu AT? Ten zielony kondensator foliowy MKSE po lewej stronie wymień na polipropylenowy (MKP).

Ten kondensator to produkcja radziecka (1uF 250V), najprawdopodobniej odpowiednik identycznych z wyglądu Miflexowych. Te kondensatory są z folii metalizowanej, takiego typu powinno się w tym miejscu stosować, najlepiej podwójnie metalizowane ale to nie jest zasilacz dużej mocy, więc na 100% problemów nie będzie sprawiał. Rozebrałem sporo tanich chińskich zasilaczy i nawet w nich nigdy nie widziałem tego kondensatora uszkodzonego.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
Kwestia kondensatora sama się ostatecznie rozwiązała - dziś przy testach z obciążeniem chwilę po włączeniu zobaczyłem "magiczny dym" a następnie w kondensatorze zrobiła się szczelina, przez którą wyciekło trochę czarnej mazi. Nic poza kondensatorem nie uległo uszkodzeniu.
Wymieniony na nowy, dla bezpieczeństwa na 400V. Zasilacz testowany z obciążeniem w postaci żarówki 24V 40W, dość mocno grzeje się dławik wyjściowy, diody też są dość ciepłe. Jednak nie na tyle by był to problem, a obciążenie w postaci żarówki to jednak inny rodzaj obciążenia niż wzmacniacz, przy zasilaniu tegoż nie powinno być problemów, w innym zrobionym zasilaczu impulsowym miałem taką samą sytuację.
Pozdrawiam,
A.
Swoją drogą ciekawe, jakaś wada fabryczna a może po prostu dostał przebicia przy impulsie przy włączaniu? Nie dostał pełnego przebicia a zamienił się w rezystor ok. 7k. Wymieniony na nowy, dla bezpieczeństwa na 400V. Zasilacz testowany z obciążeniem w postaci żarówki 24V 40W, dość mocno grzeje się dławik wyjściowy, diody też są dość ciepłe. Jednak nie na tyle by był to problem, a obciążenie w postaci żarówki to jednak inny rodzaj obciążenia niż wzmacniacz, przy zasilaniu tegoż nie powinno być problemów, w innym zrobionym zasilaczu impulsowym miałem taką samą sytuację.
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Te rdzenie dość mocno grzeją się przy większych wartościach zmian indukcji magnetycznej wywołane tętnieniami prądu wyjściowego. W poprawnie zaprojektowanym i zbudowanym zasilaczu powinny być dużo mniejsze niż 50%.Olkus pisze: pt, 25 lipca 2025, 01:20Zasilacz testowany z obciążeniem w postaci żarówki 24V 40W, dość mocno grzeje się dławik wyjściowy, diody też są dość ciepłe. Jednak nie na tyle by był to problem, a obciążenie w postaci żarówki to jednak inny rodzaj obciążenia niż wzmacniacz, przy zasilaniu tegoż nie powinno być problemów
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Rozważam dla porównania wykonanie dławika wyjściowego na rdzeniu z dławika sprężonego z ATX, ten który użyłem też jest z ATX tyle że bez przewijania, nawinięty grubym drutem więc większe prądy mu raczej nie straszne. Indukcyjność ok. 160uH. Z szacunkowych obliczeń tętnienia wyszły <100mV, sprawdzę też docelowo oscyloskopem.AZ12 pisze: sob, 26 lipca 2025, 07:29 Witam
Te rdzenie dość mocno grzeją się przy większych wartościach zmian indukcji magnetycznej wywołane tętnieniami prądu wyjściowego. W poprawnie zaprojektowanym i zbudowanym zasilaczu powinny być dużo mniejsze niż 50%.Olkus pisze: pt, 25 lipca 2025, 01:20Zasilacz testowany z obciążeniem w postaci żarówki 24V 40W, dość mocno grzeje się dławik wyjściowy, diody też są dość ciepłe. Jednak nie na tyle by był to problem, a obciążenie w postaci żarówki to jednak inny rodzaj obciążenia niż wzmacniacz, przy zasilaniu tegoż nie powinno być problemów
Pozdrawiam,
A.