Dziwny Pionierek...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dziwny Pionierek...

Post autor: Marcin K. »

Witam! Kupiłem niedawno Pinierka na Allegro, okazyjnie+dodatkowy obwób w.cz, uruchomiłem go ale:
nie było w Pionierku jednej (górnej) cewki w filtrze p.cz. więc założyłem ją z innego filtra. Oprócz tego była oderwana jedna cewka w obwodziew.cz, przylutowałem ją wg. innego obwodu w.cz, podłączam radyjko i ku mojemu zdziwieniu wystartowało bez problemu ale:
nie mogę złapać żadnej stacji! Kręcę gałką i słyszę tylko jaieś świsty, gwizdy, szumienie, nie można złapać stacji, nawet jej nie ma w tle.
Mało tego mój obwód w.cz. ma..... 4 pozycje! Od kiedy w Pionku były 4 zakresy?
Pomóżcie bo jestem już tak blizko...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Więc tak wynieniłem cały obwód w.cz. i jest to samo. Nie mogę złapać żadnej stacji tylko trzeszczenie buczenie. Czy może to być wina jednak tej cewki w p.cz. którą założyłem?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Może to być wina tej cewki p.cz. Możesz mieć kompletnie rozstrojony cały odbiornik. Wymieniłeœ cewkę, to i powinieneœ nastroić na nowo obwód p.cz. Przerabiałeœ z tego co piszesz obowdy wejœciowe, więc je też musisz zestroić od nowa. Ponadto eksperymenty z Pionierem powinieneœ przeprowadzać na antenie wywieszonej za okno. Najlepiej póŸnym wieczorem gdy już się œciemni. Wtedy możesz coœ złapać na œrednich. Powinieneœ zrobić tak: o ile masz pewnoœć, że sygnał przechodzi przez całe radio (jak włożysz antenę coœ tam powinno strzelić w głoœniku), wykonać prosty generatorek w.cz. na kilku tranzystorkach, wyskalować go na sprawnym radiu i nim sprawdzić Pioniera.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Na 100% sygnał idzie przez cały odbiornik! Zmieniałem nawet końcówki w tej cewce ale objaw jest ten sam. Właśnie bez generatora sygnałowego się nie obejdzie bo na słuch nie da rady...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
wooold
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: wooold »

Pionier jak wiadomo nie miał 4 zakresów--ale były przełączniki 4-ro połozeniowe od modelu MAZUR --i tam w ostatnim połozeniu była opcja --gramofon
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wczoraj na wieczór próbowałem coś złapać i coś złapałem, ale np. na długich jest bardzo przesunięty zakres bo Prage złapałem dużo wcześniej niż Warszawę a samej Warszawy nie da się złapać bo już nie da się przestroić, brakuje rdzenia i trymera...
W ogóle to podczas storjenia bardzo świszcze, regulowałem p.cz. ale to mało dało. Czemu ten Pionier ma taką małą czułość??
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Witam.
To może ja dorzucę swoje trzy grosze: spróbuj zamienić miejscami lampy UCH21. Ostatnio wziąłem się za "odkurzenie" swojego Mazura i przy wkładaniu lamp zaczęło mi wyć i gwizdać niemiłosiernie. Po zamianie lamp miejscami jest dobrze...ale do dzisiaj nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Dziwny Pionierek...

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Witam! Kupiłem niedawno Pinierka na Allegro, okazyjnie+dodatkowy obwób w.cz, uruchomiłem go ale:
nie było w Pionierku jednej (górnej) cewki w filtrze p.cz. więc założyłem ją z innego filtra. Oprócz tego była oderwana jedna cewka w obwodziew.cz, przylutowałem ją wg. innego obwodu w.cz, podłączam radyjko i ku mojemu zdziwieniu wystartowało bez problemu ale:
nie mogę złapać żadnej stacji! Kręcę gałką i słyszę tylko jaieś świsty, gwizdy, szumienie, nie można złapać stacji, nawet jej nie ma w tle.
Możliwe, że wzbudza ci się układ wzmacniacza p.cz. - spróbuj lekko rozstroić obwody, inaczej poprowadzić przewody itp.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ja już myślałem o ekranowaniu cewek p.cz. (bo ja mam model z nieekranowanym obwodem 1. p.cz.). Zamieniłem również miejscami UCH21 jak pisał kolega wyżej ale nadal odbioru brak tz. odbiór jest słaby. Spróbuję jeszcze dołączyć do trymera kondensator żeby złapać Warszawę i dopiero zacznę stroić bo nie ma żadnej sensowne stacji...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Masz totalnie rozstrojone radio.
1) - sprawdź czy kondensatory na płytce przełącznika oraz w filtrach p.cz nie potraciły pojemności (na to wygląda).
2) - użyj generatora i poprawnie zestroj odbiornik.
Po tych zabiegach nie będziesz miał problemu z czułością.
Pionier U2
_idu

Post autor: _idu »

Kondesatory mikkowe w Pionierkach potrafią zmienić swoja pojemność. Rdzenie w filtrach p.cz. też potrafią się zestarzeć - ponadto szwankują połaczenia wyprowadzeń kondesatorów mikowych z okładkami dielektryka ...
Mają one wygląd cienkiej płytki z przynitowanymi wyprowadzeniami,
Ważne jest aby uzyskać właściwą p.cz. Inaczej będzie kiespka czułość w częsci zakresów fal - praz niepokrywanie się odbieranych stacji ze skalą.
Alek

Post autor: Alek »

A jak jest na krótkich? Jeśli na krótkich nie gwiżdże to sprawdź wieczorem, co się da złapać na antenie z paru metrów drutu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Na krótkich? No na któtkich nie ma nic bo założyłem złą cewkę (wczećniej nie było wcale cewek od fal krótkich) :o . Wiem jak wyglądają kond. mikowe i wszystko możliwe że to one szwankują jak radyjko nie pracowało tyle lat i stało Bóg wie gdzie... Niestety nie mam dostępu do żadnego generatora ale poszukam schematu (był w jakimś starym "Młodym Techniku" na cewkach od współczesnych odb. z ant. ferrytową) i spróbuję go zrobić. Puki co dzięki wielkie za zainteresowanie tematem, jak zrobię generator to powiem co i jak :D
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No Panowie ziściło się moje marzenie z młodości :D Złożyłem Pionierka, już działa czyściutko! Przyczyną rozstrojenia były przestarzałe kondensatorki mikowe w obwodzie w.cz. Wymieniłem je i radyjko zaczęło grać, troszkę nastrojenia i jest OK. Pozostaje mi jeszcze zmienić cewkę krótkofalową i będę miał Pioniera w 98% oryginalnego. 98% ponieważ są zmnienione 2 kondensatork, jest nieoryginalny głośnik z trafem i nie mam tylnej ścianki.
Dziękuje Wam Panowie, bez was motałbym się a tak to już mam wszystko gotowe :P . Pozdrawiam!

PS> Jest szansa że dostanę gdzieś tą tylną ściankę, gałki i skalę?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU