Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Czyli człowiek z ogromną wiedzą i pasją. Gratuluje!
-
- 250...374 postów
Alku, czy mógłbyś zdradzić temat swojej pracy doktorskiej (myślę, że już go sformułowałeś), oczywiście nie naciskam. Pozdrawiam i życzę Wesołych. MaciekAlek pisze: pt, 11 kwietnia 2025, 00:35 Od prawie dwóch lat "dorabiam" jako nauczyciel akademicki, rozpocząłem też studia doktoranckie. Jedno wiem na pewno: Przez najbliższe 3 lata będę (już nie sam) bardzo intensywnie zaangażowany w to, co stanowi temat niniejszego wątku...![]()
-
- 4 posty
-
- 625...1249 postów
Przedstawiam zbudowaną przeze mnie napylarkę próżniową. W napylarce osiągane jest ciśnienie rzędu 2*10^-5 Tr. Aparatura posiada ponadto przystawkę do badania widm katodoluminescencji (CL) w zakresie temperaturowym -50 do 300C, odczyt prowadzony jest za pomocą wysokorozdzielczego spektrometru w układzie Czerny-Turner połączonego z komputerem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
A mógłbyś pokazać szczegóły tego spektrometru?ECC83 pisze: pt, 11 lipca 2025, 16:06 Aparatura posiada ponadto przystawkę do badania widm katodoluminescencji (CL) w zakresie temperaturowym -50 do 300C, odczyt prowadzony jest za pomocą wysokorozdzielczego spektrometru w układzie Czerny-Turner połączonego z komputerem.
zestaw.jpg
-
- 625...1249 postów
Jest to monochromator produkcji Carl-Zeiss Jena wraz z fotopowielaczem, który poprzez układ sterujący i przetwornik napięciowy komunikuje się z komputerem, co umożliwia tworzenie ładnych wykresów CL.
Poniżej jest schemat tego stanowiska, monochromatora raczej bez potrzeby nie otwieram, bo każdy pyłek wymaga potem czyszczenia, ale jak będę musiał czyścić to zrobię zdjęcie. Jest to konstrukcja kombinowana, wykorzystałem monochromator ze spektrografu Zeiss i dorobiłem do niego fotopowielacz ze sterowaniem (oryginalnie stosowano klisze). Zakres ekspozycji to 300-900 nm.
Poniżej jest schemat tego stanowiska, monochromatora raczej bez potrzeby nie otwieram, bo każdy pyłek wymaga potem czyszczenia, ale jak będę musiał czyścić to zrobię zdjęcie. Jest to konstrukcja kombinowana, wykorzystałem monochromator ze spektrografu Zeiss i dorobiłem do niego fotopowielacz ze sterowaniem (oryginalnie stosowano klisze). Zakres ekspozycji to 300-900 nm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.