Kupiłem w niezbyt wysokiej cenie lampy nadawcze QE03/10 { 5763 }. A że katalog zawiera także opcje zastosowania audio, zrobiłem dla próby prosty wzmacniacz w celu utwierdzenia się, że następne parę dych nie poszło składziku z rupieciami . Producent proponuje warianty w P.P. w klasach; A , AB1 oraz AB2. Ta ostatnia oferuje dużą moc {25 W}, ale sterowanie lamp byłoby zbyt rozbudowane. Natomiast w klasie A można zrobić układ najprostszy i uzyskać moc 6 W {lampy mają Pa=12 W, więc nie jest to rewelacja}. Ale budowa prostego wzmacniacza w którym można zastosować tanie elementy może być zachęcająca. Stopień sterujący na PCF82 w układzie z dzielony obciążeniem całkowicie wystarcza, ,,A,, klasa i niezbyt wielka moc wyjściowa pozwala zastosować popularne transformatory wyjściowe Tg2,5-1 {po przełożeniu blach rdzenia}. Pasmo przenoszenia mieści się w zakresie 40 -15000 przy spadku -3dB.
Snap_002.jpg
Cena części to ok. 200 { o ile transformator sieciowy będzie się chciało nawinąć na złomie po halogenkach, który można kupić za trzy dychy}. Głośniki mogą być 8 lub 15 omów .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam!
A QQE03/12 by się nie dało zastosować?
Mam transformatory TG6-16, to taki TG2,5-1 z symetrycznym uzwojeniem pierwotnym i szczeliną, pierwotnie pracował z ECL86 .
I szczelina raczej nie przeszkadzała, czy tu by nie pasował?
WG-460.jpg
Kupiłem dwa takie trafa od Kolegi Chrystian ale nie mam pomysłu, mam za to lampy "śmieciowe"
Mam też pomysł na modyfikację AVT-2754 i dla głośnika 8R Raa byłoby idealne dla dwóch lamp EL86 czy też PL84 albo 6P43P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabawki na lampach można zrobić na ,,byle czym,, , ale nie można zbyt wiele wymagać. Skoro Koledze pasuje KA2206, to i wszystko co znajdzie się pod ręką też będzie pasować. Byle tylko mieć na ,,robotę,, czas i ochotę.
Witam!
Schemacik można poprosić?
Czy to "wiedza tajemna" jak układ sterowania VU meter Kolegi kubafant, kompletnie do kitu, zerżnięty żywcem z Eltrona 100U, nie posiadający zaporowo włączonej diody germanowej, układ Kolegi saico był poprawny i stosowany choćby w Radmorze 5100.
QQE03/10 są po 10zł na Allegro, TG6-16 posiadam ale jak to jest z tym 8 lub 15 omów obciążenia?
TG6-16 był liczony dla ECL86 w PP, miał jednak szczelinę- ale czemu?
Poza tym to taki "lepszy" TG2,5-1.
Szrot majster pisze: ndz, 6 lipca 2025, 01:49
Witam!
TG6-16 posiadam ale jak to jest z tym 8 lub 15 omów obciążenia?
TG6-16 był liczony dla ECL86 w PP, miał jednak szczelinę- ale czemu?
Skoro Kolega posiada Tg6, to nie warto kombinować i należy zastosować PCL 86. Wzmacniacz na ECL 86 jest w stanie dostarczyć dość dużą moc jak na rozmiary Tg6 i aby to wykorzystać zostawiono szczelinę kosztem gorszego pasma od dołu. Problemem jest dopasowanie do 15 omów.
Głośniki o impedancji 15Ω w obudowach zewnętrznych były powszechnie stosowane do końca epoki lampowej tj. do połowy lat 70. Dopiero wprowadzenie tranzystorów krzemowych i związane z nimi ograniczenie napięcia zasilania przyczyniło się do upowszechnienia zestawów o mniejszej impedancji.
Schemat zmieszczony przez Szrot majster To klasyczny układ wzmacniacza przeciwsobnego pracującego w klasie zbliżonej do B.