miałem ostatnio w domu na test chiński wzmacnicz na 300b no i zapragnąłem zbudować podobnego. Na razie oglądam projekty, czytam bazę wiedzy aby więcej wiedzieć i trafiłem na projekt http://www.audiodesignguide.com/my/300bxls.html
Przeglądam projekty Andrea głównie w celach nauki i w tym powyższym projekcie nie jestem pewien czy dobrze rozumiem zamierzenie konstruktora i niektóre wyliczenia.
1. Wydaje mi się, że pierwszy rysunek charakterystyk KR300BXLS (ten z odręcznymi notatkami) jest inny niż obecnie dostępne charakterystyki tej lampy na stronie producenta, np. punkt 100mA i -100V na nowej jest przy 460V a u Andrea przy 437V - może kwestia upływu czasu od opublikowania projektu i dopracowania w tym czasie parametrów lampy przez producenta? 2. Czy dobrze wydaje mi się, że Andrea założył i przeprowadza wyliczenia dla sytuacji stałego połączenia transformatora wyjściowego LL1623 w 5.6k/8om z możliwością podłączenia głośników 4 i 8 om??? Dlaczego tak myślę? Bo oblicza wartości mocowe dla głosników 4om z przekładnią 8om czyli 1:26,45
3. Co do wyliczeń mocy:
1) (406 - 142) / sqrt(5600 /

2) (406 - 170) / sqrt(5600 /

3) (503 - 150) / sqrt(5600 /

4) (503 - 170) / sqrt(5600 /

Andrea przyjmuje 2 napięcia do obliczeń 406,503V - to są jakiekolwiek napięcia czy z czegoś wynikają? Nie koreluje mi sie to z wcześniej wybranym punktem pracy. Tak samo wartości 142-170 odejmowane od napięć - co to za wartości?? Wymyśliłem, że to musi być zakres wahań napięcia na siatce 300b tylko skąd takie a nie inne wartości?? Też nie potrafię "zobaczyć" dokładnie tych wartości na charakterystykach i wybranym PP.
4. Wydaje mi się, że na schemacie jest zastosowany inny PP - Va 500V, Ia 110mA, bias -95V - nawet nie zgadza mi sie to z zamieszczonymi charakterystykami lampy.
Muszę o to podpytać bo mnie męczy, nie wiem czy ja jestem dzięcioł czy tam są błędy