PFL200 SE challenge

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

onyx1944
500...624 posty
500...624 posty

Re: PFL200 SE challenge

Post autor: onyx1944 »

Trochę nie ma czasu na praktyczne pomiary to przeglądając forum trafiłem na temat SE z PFL200, temat stary i nie było chyba wszystkich zdjęć i schematów ale hasło mullard 3-3 dużo wyjaśniało.

Starałem się przeliczyć to po swojemu i wyszło mi coś takiego :
20250514_184325.jpg
Z charakterystyk sekcji F wychodzi żeby mieć amplitudę z zapasem dla sekcji L wystarczy 200mV, także jest zapas dla USZ.
Screenshot_20250514_181424_Drive.jpg
Screenshot_20250514_181716_Drive.jpg
Sekcja L powinna dać jakieś 2W na Ra=5k:
Screenshot_20250514_182737_Drive.jpg
Czy te teoretyczne wyliczenia są poprawne?
Przypominam że dział dla początkujących :D
Także w razie krytyki należy ją uzasadnić i przedstawić poprawny tok obliczeń w tym przypadku :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Prawie dobrze. Oprócz jednego małego, acz istotnego, szczegółu. :lol: Napięcia na elektrodach lampy podaje się względem katody, a nie masy. U Ciebie siatka druga jest na potencjale 130 V względem masy, katoda na 75 V, więc Vg2 wynosi 55 V, to chyba nie tyle ile chciałeś.

No i widzę, że nie ustajesz w wysiłkach wymyślania najbardziej bezsensownego sposobu zasilania siatki drugiej pentody napięciowej. Tym razem pomysłem racjonalizatorskim jest zastąpienie małej mocy rezystora i małego kondensatora w zasilaniu siatki drugiej, rezystorem w katodzie pentody mocy, na którym wydzieli się więcej mocy niż na obciążeniu :lol: O znacznie większym kondensatorze blokującym nie wspomnę. A tak swoją drogą, to jak przez rezystor 10 kOm płynie 1 mA to napięcie na obu jego zaciskach raczej nie będzie wynosić 75 V.
Przynajmniej (o ile dobrze popatrzyłem) wprowadzone w ten sposób stałoprądowe sprzężenie zwrotne będzie ujemne, chociaż zupełenie niepotrzebnie, bo rezystor katodowy wystarczy aż nadto.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty

No tak, rzeczywiście poprawiam :D :
20250515_165930.jpg
Mając do dyspozycji większe napięcie zwiększyłem Ra pierwszego stopnia:
Screenshot_20250514_181424_Drive.jpg
Wydaje mi się że nie ma tu nic racjonalizatorskiego tylko wykorzystanie układu mulllarda i wykorzystanie innych lamp.
Tak jak tutaj:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t ... 0&start=60
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ach, no tak. Mullard 3-3, nie zorientowałem się od razu, może dlatego, że nie jestem wielkim fanem tych wzmacniaczy. Znów cała zabawa rozbija się o szczegóły. W Mullardzie 3-3 pentoda w pierwszym stopniu (EF86) pracuje w bardzo nietypowym, "zagłodzonym", punkcie pracy. Co zresztą jest napisane zaraz na początku opisu, ale kto by to czytał... Na anodzie EF86 jest tam chyba około 25 V o ile mnie pamięć nie myli. A to powoduje, że ta zabawa z bezpośrednim sprzężeniem ma nieco więcej sensu, bo straty na rezystorze katodowym nie są aż tak duże. Jest takie ładne angielskie określenie "too clever by half" (ciut za sprytny) i ten wzmacniacz właśnie taki jest. Usunięcie kondensatora sprzęgającego w tak prostym układzie nie rozwiązuje żadnego problemu, a tylko przynosi nowe, choćby wrażliwość na rozrzut parametrów pentody napięciowej, które wpływają na prąd spoczynkowy pentody mocy. Stąd w praktyce często trzeba dobierać rezystory pod konkretne egzemplarze lamp. Jak się przeniesie te rozwiązania na inne lampy bez ich zrozumienia to wychodzi właśnie takie coś, gdzie wady są zwielokrotnione, a zalet dalej nie ma. Podobnie jest zresztą z innymi Mullardami, które były mocno optymalizowane pod konkretne lampy, no i bywały przy tym ciut za sprytne.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty

Dość dobrze znam ten układ i opis też czytałem także o tym starvation operation wiem, Ua tam jest 20V Ug2 28V przynajmniej takie założenia. Przeważnie jeśli mamy do czynienia ze sprzężeniem bezpośrednim z tego co zauważyłem ukladowo komplikuje sie zasilacz lub sprawność leci. Szkoda ze dyskutujemy we dwóch tylko o tym układzie :D
Wydaje się być dość niepoprawnym, ale mimo to zamówię pcb I go sprawdzę, może obroni się dźwiękiem :lol:
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Podobną (standardowe zastosowanie) lampą jest też decalowa PCL200. U nas "niepopularna" ale u zachodnioeuropejskich kapitalisto, chyba chętniej stosowana niż PFL200. Dlaczego o tej lampie piszę. Otóż kiedyś tam na stronie maniaka wintydżowej techniki (cool386) pojawił się opis radyjka superreakcyjnego UKF FM "napędzającego" głośnik. Zastosowana tam lampa to 6DX8 (czyli ECL84) ale moc wyjściowa delikatnie pisząc nie powalała. Tenże projekt zainspirował kogoś innego i jakimś z forów opublikował wykonane podobne radio jednolampowe UKF z głośnikiem wykonane na PCL200 cechujące się z tym, że to już był realnie odbiornik z głośnikiem. PCL200 to w sumie w zakresie tej pentody "mocy" to PFL200. Nachylenie tej pentody jest tak duże że moim zdaniem nie ma sensu się bawić w układ Mullarda bo całkowite wzmocnienie będzie za wysokie. W sumie to z CD da się wprost napędzić pentodę wyjściową PFL200 jako stopień wyjściowy audio. Tę pentodę z literki F to połączyć jako triodę i wybrać punkt pracy o niewielkim wzmocnieniu. Podobnym wyzwaniem byłby wzmacniacz SE audio na innej acz radzieckiej ECeeLce czyli 6F12P.