Witajcie
Mam pytanie o zasilacz preampu z drugiego odnośnika,i są tam przy zasilaczu 3 kondensatory których nie rozumiem
Czy chcąc zasilić 8 ecc83 Mogę trzymać się tego schematu z pierwszego odnośnika?
W trzecim odnośniku jest schemat który został użyty do zasilania 7 ecc83.Czy można go użyć dodając jeszcze jeden rezystor i kondensator czy lepiej jest powiększyć o trzeci kondensator na wejściu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czołem.
Nie bardzo wiem czego dokładnie nie rozumiesz w przedstawionym schemacie. Mamy tam potrójny filtr RC, przy czym ostatnie z kondensatorów są indywidualne dla każdej z siedmiu (może być ośmiu) lamp. To typowe rozwiązanie, więc napisz proszę czego w nim nie rozumiesz i o rolę których trzech kondensatorów pytasz. Często w układach audio stosuje się kaskadowo łączone filtry RC, przy czym wyprowadzenia ujemne pierwszych kondensatorów połączone są z głównym (centralnym) doprowadzeniem masy (jeszcze w zasilaczu), a ujemne wyprowadzenia kondensatorów znajdujących się na końcu łańcucha są łączone z masą stopni o największej czułości, przez co największej podatności na zakłócenia i przydźwięk. Przypominam, że zostałeś warunkowo dopuszczony do zamieszczania postów na Triodzie (na czas próby, jako "Stażysta"), więc staraj się pisać zrozumiale dla wszystkich, by Twoje posty nie były zgłaszane do Moderatorów (ten już został zgłoszony!).
Bardzo dziękuje za odpowiedź,już odpowiadam.
Chciałbym zastosować takie samo zasilanie jak w załączniku czyli 3 kondensatory.
Czy docelowo można się wspomóc tym schematem poniżej? :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czapa tranzystor pisze: czw, 8 maja 2025, 08:56
Chciałbym zasilić wszystkie osiem lamp z jednego ogniwa filtru.
Teoretycznie można, ale w praktyce skończy się raczej brumem, przesłuchami, albo i wzbudzeniami z powodu słabego odsprzężenia zasilania poszczególnych kanałów/stopni.
czapa tranzystor pisze: sob, 10 maja 2025, 15:26
To znaczy stopnie będą odfiltrowane, chodziło mi o kondensatory na wejściu. Można tam użyć dwóch 68uf ? (zaznaczone na schemacie)
Dodanie jednego kondensatora do pierwszej sekcji filtru CLC nie powinno w niczym zaszkodzić (może jednak zwiększyć wartość maksymalną prądu w impulsie w diodach prostownika, przez co wzrośnie ich obciążenie i obciążenie transformatora sieciowego), a może obniżyć poziom tętnień, które po obciążeniu zasilacza dodatkową lampą mogłyby nieco wzrosnąć. Co do ostatnich sekcji filtru zasilacza, oddzielnych dla każdej z lamp, to ich zastąpienie jednym kondensatorem o powiedzmy ośmiokrotnie wyższej pojemności i zastąpieniu wielu rezystorów jednym o odpowiednio mniejszej rezystancji i większej mocy nie spowoduje wzrostu poziomu tętnień na każdej z lamp, jeśli tylko nowy kondensatora będzie miał niską rezystancję szeregową (małe ESR; z reguły wiele kondensatorów połączonych równolegle ma mniejsze ESR i ESL niż jeden kondensator o pojemności równej sumie tych wielu), jednak takie rozwiązanie zwiększy sprzężenie między lampami przez wspólne ogniwo filtru zasilacza, co w niektórych przypadkach może powodować pewne problemy (np. wielostopniowy wzmacniacz o wysokim wzmocnieniu może się wówczas wzbudzić).