Pytanie o zasilacz preampu czyli 8 lamp ecc83

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Pytanie o zasilacz preampu czyli 8 lamp ecc83

Post autor: czapa tranzystor »

Witajcie
Mam pytanie o zasilacz preampu z drugiego odnośnika,i są tam przy zasilaczu 3 kondensatory których nie rozumiem :oops:
Czy chcąc zasilić 8 ecc83 Mogę trzymać się tego schematu z pierwszego odnośnika?
W trzecim odnośniku jest schemat który został użyty do zasilania 7 ecc83.Czy można go użyć dodając jeszcze jeden rezystor i kondensator czy lepiej jest powiększyć o trzeci kondensator na wejściu? :oops:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pytanie o zasilacz preampu czyli 8 lamp ecc83

Post autor: Romekd »

Czołem.
Nie bardzo wiem czego dokładnie nie rozumiesz w przedstawionym schemacie. Mamy tam potrójny filtr RC, przy czym ostatnie z kondensatorów są indywidualne dla każdej z siedmiu (może być ośmiu) lamp. To typowe rozwiązanie, więc napisz proszę czego w nim nie rozumiesz i o rolę których trzech kondensatorów pytasz. Często w układach audio stosuje się kaskadowo łączone filtry RC, przy czym wyprowadzenia ujemne pierwszych kondensatorów połączone są z głównym (centralnym) doprowadzeniem masy (jeszcze w zasilaczu), a ujemne wyprowadzenia kondensatorów znajdujących się na końcu łańcucha są łączone z masą stopni o największej czułości, przez co największej podatności na zakłócenia i przydźwięk. Przypominam, że zostałeś warunkowo dopuszczony do zamieszczania postów na Triodzie (na czas próby, jako "Stażysta"), więc staraj się pisać zrozumiale dla wszystkich, by Twoje posty nie były zgłaszane do Moderatorów (ten już został zgłoszony!).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Re: Pytanie o zasilacz preampu czyli 8 lamp ecc83

Post autor: czapa tranzystor »

Bardzo dziękuje za odpowiedź,już odpowiadam.
Chciałbym zastosować takie samo zasilanie jak w załączniku czyli 3 kondensatory.
Czy docelowo można się wspomóc tym schematem poniżej? :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.