Witam!
Kontynuuje temat.
Głowica RFT okazała się uwalona....w pandemii to przeoczyłem.
Zacząłem od recapingu płyty tunera, wszystkie "kryzysowe" ELWY wyrzucone, małe to LEAGUER, reszta Panasonic i Sanyo.
Płyta zasilacza okazała się źródłem buczenia i powodem sfajczenia kolejnego UL1621.
BDP281 zamienił się w dwie diody, BF257(wstawiłem identyczny, bo mam sporo) tak samo, BC147 zmienił się w diodę.
Za BDP281 dałem 2N6488G ON SEMI, podkładka mikowa i tulejka nowe, tak samo jest dana pasta "H".
Za BC147 dałem BC337, on ma maksymalny prąd kolektora 0,5A czyli nie padnie.
Wlutowałem nową diodę(BYV38), dałem nowe gniazdo bezpiecznika, ten dałem 150mA bo 160mA nie miałem.
Kondensatory w zasilaniu, tunerze i końcówce 100% nówki, zostały sprzęgające 4,7uF ale tam pójdą ELNA czy Nichicon, nie chińskie barachło, ewentualnie Panasonic czy Sanyo.
Miałem zagwozdkę z niedziałającym stereo, ktoś pokręcił filtrami p.cz......potem zestroję to na krzywą dzwonową, sprawdzę "w boju" FY6900 tylko muszę zrobić detektor szczytowy na GD507A.
Ale mimo idealnego odbioru, wychylonego na 6-8 miernika sygnału i idealnego "zera", stereo brak, głowicę dałem AMBM T10, taka polska GLORIA(i tak 1000 razy lepsza od oryginału)
Przeciąłem nóżkę bazy T10 od blokady stereo ruszyło, choć w desperacji powymieniałem wszystko w pętli PLL dekodera, w Aidzie miałem walnięte foliowe Miflexy, stąd podejrzenie.
Dzielnik napięcia warikapowego z 3-30V na 0-6V zrobiłem z PR-ka 220k
Zasilanie głowicy to do 20V czyli bez stabilizatorów i innych rzeczy, które mogą się zepsuć.
Nie trzeba było ścieżek ciąć, głowica nie ma wejścia Arcz, widać już jest niepotrzebne obecnie, nie ma tranzystora T13 od Arcz, za C115 Uvar idzie na głowicę, do zasilania odlutowałem dławik L8, wpinając się wprost na kondensator zasilania głowicy, od napięcia strojenia była zwora przy C115.
L9 wylutowałem plecionką, p.cz nowej głowicy wpiąłem na C32, jest pełne pasmo, za kilkanaście dni założę też skalę z nowym zakresem.
Ze wskaźnikami nie mogłem sobie poradzić, bo rozpadła się oprawka żarówki....ktoś kiedyś wsadził mocniejszą żarówkę
Podkówka się rozpadła, poza tym była "niepewna

- ALL.jpg (348.55 KiB) Przejrzano 253 razy
Jest cisza, nawet na słuchawkach przy potencjometrze na full.
Ale jest około 150mV DC na wyjściach kolumn, wiem, że i 300mV miały te stare konstrukcje, bo para różnicowa w istocie parą nie była......na koniec komuny brano już elementy z podłogi.
Ale ten amplituner mi się brzmieniowo bardzo podoba, gra lepiej niż Radmor 5102-TE, szkoda tylko, że 8 omów ale dołożę rezystory 4,7R w środku....po co mam spalić końcówkę mocy?
A wracając do Aliexpress....niby do 150 EURO cła nie ma ale.....NWT200 za 400 stówki, to wobuloskop SDR do komputera, jak to chodzi?
Ktoś sprawdził to "w praniu"?
Generator do 150MHz mam ale wredna obsługa, to zwykły DDS od AMBM, kupiłem go w pandemii.
I tak już padł w nim wyświetlacz, szczęśliwie to zwykły 16x2 HD44780 i taki miałem, też z pandemii.

- T10.jpg (304.88 KiB) Przejrzano 252 razy

- DZIELNIK.jpg (168.89 KiB) Przejrzano 251 razy