Historia polskich ogniw i baterii suchych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Re: Historia polskich ogniw i baterii suchych
I ostatnia na dziś, płaska bateria firmy Carbochemia z 1944 roku. Nie posiadała naklejki. Nadruk nanoszono bezpośrednio na tekturkę stanowiącą obudowę. Firma ta wchodziła w skład Zjednoczenia Warszawskich Fabryk Baterii AKA-CARBOCHEMIA- SATURN.
- Załączniki
-
- [Z58] Carbochemia.jpg (435.06 KiB) Przejrzano 198 razy
-
- [N51].jpg (451.91 KiB) Przejrzano 198 razy
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Dodam tylko, że firma powstała przed wojną. Miała też swoją filię w Krakowie. Podczas okupacji została przejęta przez Niemców. W czasie powstania warszawskiego została przez powstańców odbita. Działała jeszcze tuż po wojnie. Prawdopodobnie dekret Bieruta położył kres jej istnieniu.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przemysł Radjowy "Supra" - produkowali cewki i zespoły cewek, kondensatory, trymery, oraz kity radiowe (zestawy części, włącznie z chassis i obudową), nie miałem informacji, że produkowali baterie. Z Warszawy, mam w notatkach adresy Prosta 8 i Zielna 26.Waldemar D. pisze: ↑pn, 14 kwietnia 2025, 15:37Kolejny ciekawy eksponat. Bateria 3V firmy Supra. Niestety, nie posiadam żadnych danych o tej firmie.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Postanowiłem jednak wydzielić opis latarki Mikro produkcji Centry. Zasługuje na to.
Poniżej kilka reklam i ożywiona latarka.
Bateria „Mikro” Centry, to efekt wdrożenia patentu Maxa Zeilera z 1927 roku. Była nowoczesną, miniaturową baterią o napięciu 4,5V, stanowiącą element większej całości. Wraz z ebonitowym etui, metalową oprawką i żaróweczką, stanowiła praktyczną, małą latarkę.
Dane techniczne są do wglądu w karcie katalogowej z 1939 roku. Zaprezentowany egzemplarz to absolutny unikat, zachowany przy tym w doskonałym stanie. Należy dodać, że taką samą baterię i latarkę produkował Tytan (o nazwie Bobo), Daimon (nazwa baterii Ognik a latarki Star) oraz Błysk (Picollo).Poniżej kilka reklam i ożywiona latarka.
- Załączniki
-
- [Z2d]Centra Mikro karta katalogowa z 1939 roku.jpg (266.19 KiB) Przejrzano 137 razy
-
- świecąca.jpg (319.3 KiB) Przejrzano 137 razy
-
- Centra Mikro 5.jpg (56.7 KiB) Przejrzano 137 razy
-
- Centra Mikro 2.jpg (300.62 KiB) Przejrzano 137 razy
Praktycznie wszystkie latarki na baterie płaskie były... no takie zwykłe, z klapką. A tu... Ale bajer!
Kolejny namacalny dowód na prawdziwość mojego motta: każdego dnia dowiaduję się czegoś nowego.

Kolejny namacalny dowód na prawdziwość mojego motta: każdego dnia dowiaduję się czegoś nowego.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Fabryka nie miała sobie równych pod względem jakości graficznej reklam a to za sprawą Tadeusza Latanowskiego, wieloletniego kierownika działu reklamy (przykłady poniżej).
II Wojna Światowa przyniosła Centrze niemiecki nadzór komisaryczny w osobie Arthura Wudge a produkcję początkowo przejęła firma Luna. Oficjalna nazwa brzmiała: Centra Akkumulatorenfabrik. Duże zamówienia dla wojska znacznie poprawiły kondycję firmy. W 1944 roku Centrę wykupił niemiecki potentat w branży elektrotechnicznej, koncern Petrix – Werke G.m.b.H.
W następnym poście zrobię krótki przegląd baterii Centry z mojej kolekcji, z okresu międzywojennego i czasów wojny.
- Załączniki
-
- reklama 1.jpg (311.8 KiB) Przejrzano 48 razy
-
- reklama 2.jpg (188.77 KiB) Przejrzano 48 razy
-
- reklama 3.jpg (219.81 KiB) Przejrzano 48 razy
-
- reklama 4.jpg (220.09 KiB) Przejrzano 48 razy