Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych
Transformator PP nie ma Ra tylko Ra-a. Przekładnię wyznacza się tak samo jak dla transformatora SE.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
cirrostrato
Sprzedawca twierdził, że mydło ma się sprzedawać a nie mydlić, te trafa (rdzenie) średnio pasują do PP a takie wystarczy wyjąć z zasilaczy do Veli, będzie taka sama ,,jakoś''ć ale na pewno taniej.czarnieski pisze: ↑czw, 27 marca 2025, 14:07 Zakupiłem kiedyś transformtory widoczne na zdjęciau,
nie znam ilości zwojów. Sprzedawca twierdził..
-
- 50...74 posty
Dziękuje. Po moich obliczeniach (Uz=227 V, Uwy=7,65 V) otrzymałem wynik Ra-a = 7k. Da radę go do czegoś wykorzystać. Do tego trochę "buczy" bo słabo jest naciągnięta metalowa obejma.Thereminator pisze: ↑czw, 27 marca 2025, 14:22 Transformator PP nie ma Ra tylko Ra-a. Przekładnię wyznacza się tak samo jak dla transformatora SE.
-
- 3125...6249 postów
Do wszystkich: identyczne trafa sieciowe z Veli, nie trzeba rozbierać (bo potem ,,buczy'', obejmę naciągnąć skutecznie to jest temat) uzwojenia wtórne ,,głośnikowe'' na wierzchu, można odwinąć i dopasować do prawie dowolnego Raa. Swego czasu kompletna najczęściej działająca Vela to koszt puszka(pełna) lub 5zł.
Można gitarowiec i to nawet powyżej 20 W { jednego tranformatora}. Dla audio stereo 5 -10 W przy paśmie 50- 10000 Hz . Stosując tanie elementy i mając trochę umiejętności manualnych można za grosze zrobić całkiem sympatyczny wzmacniaczyk dla niewymagających.czarnieski pisze: ↑czw, 27 marca 2025, 19:02
Dziękuje. Po moich obliczeniach (Uz=227 V, Uwy=7,65 V) otrzymałem wynik Ra-a = 7k. Da radę go do czegoś wykorzystać. Do tego trochę "buczy" bo słabo jest naciągnięta metalowa obejma.

-
- 50...74 posty
Podpasuje do EL84 (8k) czy trzeba coś przezwajać? Nie zapłaciłem za te transformatory jakichś dużych pieniędzy, jak nie posłużą do nauki to wylądują na "przydasiu".
Może podrzucisz jakiś schemacik takiego wzmacniacza dla niewymagających, wolał bym coś do audio bo na gitarze nie gram.
Można gitarowiec i to nawet powyżej 20 W { jednego tranformatora}. Dla audio stereo 5 -10 W przy paśmie 50- 10000 Hz . Stosując tanie elementy i mając trochę umiejętności manualnych można za grosze zrobić całkiem sympatyczny wzmacniaczyk dla niewymagających.![]()
Jeśli ma Kolega EL-ki, wystarczy standardowy układ z opcją wywalenia tych transformatorów gdy trafią się lepsze. 

-
- 50...74 posty
Mam 6P14P oraz 6N2P poszukam na nich schematu. A da radę naciągnąć jakoś tą obejmę (jest lutowana) bo jak będą tak "buczeć" to szkoda z nimi zabawy.
Brzęczenia nie będzie słychać, wystarczy klin z wykałaczki.