Widzę że koncepcja się nie podoba
I to bardzo dobrze, przynajmniej nikt nie będzie miał takiego wzmacniacza jak ja
Choć zaczerpnięta z rozwiązania dynaco.
Ola Boga pisze: ↑sob, 22 marca 2025, 15:46
Kształt na wyjściu odwracacza jest mocno zniekształcony, głównie parzystymi harmonicznymi. Wygląda na to, że taki już urok pentody na wejściu, zresztą widać to z charakterystyk, które mocno się zagęszczają w dole, a rozrzedzają na górze. Może zwiększenie Ra i nieblokowanego Rk by trochę polepszyło sytuację...
Polaryzacja drugiej siatki z katody triody jest bardzo interesujące, ale jednak w kategorii rozwiązania oszczędnościowego. Symetria będzie zależna od tego jak blisko połączenie Rk triody i Rg2 pentody wypadnie do Ra triody. Chociaż widzę, że udało się uzyskać całkiem przyzwoicie równe sygnały na obu wyjściach.
Co do stopnia mocy, to mam pytania:
-Jaki jest procent odczepu UL?
-Dla jakiego Ug2 są charakterystyki? Przy obliczaniu UL trzeba korzystać z dwóch różnych.
-Dlaczego nieblokowane Rk?
-Dlaczego taki niski prąd spoczynkowy? Dla osiągnięcia maksymalnej mocy można dać więcej, nawet 50mA na lampę. Teoretycznie powinno udać się uzyskać nawet 10W przy takim napięciu zasilania.
No tak, poprawiłem, dałem 270R i 56uF w każdą katodę, uzyskałem jakieś 12V czyli 45mA, nie będę przekraczał Pa=12W. Ładnie to zostalo tutaj kiedys ujete: lampy wróciły z wakacji
Moc wyjsciowa około 7W. Raa=10k UL Leszek deklaruje na 43% (LO-PP25-1). Charakterystyka dla Ug2=250V

- Screenshot_20250323_193617_Drive.jpg (195.13 KiB) Przejrzano 462 razy
Ta jest dla ew tamta była dla zwykłej ale raczej bez różnicy.
W efekcie sygnal wyjściowy jakby się poprawił:

- 20250323_234859.jpg (340.04 KiB) Przejrzano 462 razy
1kHz górny wyjściowy dolny wejściowy.
Drivery:

- 20250323_235055.jpg (310.49 KiB) Przejrzano 462 razy
Dodam że usz ustawiłem dla maksymalnej mocy przy Uwe=0.7Vrms i wyszło około 4k7
Widocznie dodatkowy problem sam stworzyłem se w końcówce.