Ja z niektórych płyt wyciągam TTL'e - po co wyjaśnione niżej.cirrostrato pisze: ndz, 9 marca 2025, 11:54 Mój śp. kolega pokazał mi wtedy (tylko dla przypomnienia podaję) jak rozlutować taka płytkę, kładzie ją się stroną lutowia na zapalonym palniku gazowym, czeka aż cyna ,,błyśnie'' i elementy same wypadają po odwróceniu płytki albo trzeba im ciut pomóc, jak praktyka to pokazuje więc szkoda wypisywać klawiaturę. PCB do wywalenia, układy scalone do wykorzystania. Dziś scalaki typowe DIL tańsze niż bułka w markecie, szkoda czasu na takie zabawy a ja mam tego dobra setki i chyba nigdy w większości nie wykorzystam.
Do tego celu używam podgrzewacza PCB...
Trochę mi ulżyło, że choroba nie dotyczy tylko mniezjawisko pisze: ndz, 9 marca 2025, 13:00 Ja mam akurat takie skrzywienie, że kiedy robię coś dla siebie to się z tym pieszczę.
/ciach
A więc w rzędzie 74141 Texasa muszę wstawić 74141 Texasa o podobnym wyglądzie bo inaczej będzie mi się źle spało.Jak na płytce są UCY z wczesnych serii o charakterystycznym wyglądzie to przecież nie wstawię obok Kitajca, bo zesłabnę! I tak dalej...

Najpiekniejsze jest to, że nawet nie trzeba wybierać typu układuzjawisko pisze: ndz, 9 marca 2025, 13:00 Wychodzę z założenia że jeśli mam możliwość kontroli, to dlaczego by nie? Test jednej sztuki to średnio 1 sekunda.

A propos' Xgecu T48 i starszego brata T56.
Mam dostęp do obu. W T56 jest jakiś 'bug' bo wszystkie 7490 (sprawne - problemu przechodzące testy w T48) są raportowane jako uszkodzone...

PS. Dzięki za definicje !