Nieliniowy pisze: ↑pn, 6 stycznia 2025, 06:05Przetwornica w tym eksperymencie ma taki sam schemat. Transformator to 2x12zw na rdzeniu toroidalnym, dioda zenera na 3.3V (miernik pokazuje spadek 3.1V, produkcja dalekowschodnia..). Stabilizacja jest bardzo dobra w szerokich prądach obciążenia (0-50mA) i napięciach wejściowych (0.6-1.5V) Częstotliwość pracy to 60-100kHz. Praca jest w grupach impulsów. Przy minimalnym napięciu zasilania robi się ciągła oscylacja.
Polecam do mini odbiorników zapałkowych FM. Z AM mogą być zakłócenia ale tego nie testowałem.
Ciekawe jaka jest jej sprawność, czy autor ją może zmierzyć?
Harmoniczne częstotliwości pracy przetwornicy mogą powodować zakłócenia w odbiorze, wskazane by było umieszczenie w ekranowanym pudełku i dodanie filtrów, a także synchronizacja z częstotliwością pośrednią, czyli ok. 455-465 kHz.
Przepraszam bardzo, autor nie ignoruje pytania tylko bardzo zagoniony.
Niestety harmonogram pracy napięty jak plandeka na Żuku..
Mam w planach zmontować drugą kopie tej przetwornicy z wymiennym transformatorkiem i diodą zenera.
Sprawdzić sprawność przy różnych obciążeniach i napięciach pracy. Tak na prawdę nie pamiętam skąd wzięło mi się te 2x18 zwoji. Być może nie jest to optymalne.
Jak na razie Radio dalej gra na tym samym paluszku AAA.
Wsadziłem to wszystko do pudełka po TicTac'ach i nie mogę teraz zmierzyć ile zostało napięcia.
Zaobserwowałem że wraz z zużyciem baterii, spadły wprowadzane zakłócenia, ale pojawia się oscylacja na niskich częstotliwościach (pojedyncze Herce ) Przy maksymalnej głośności na 8 omach. Kondensator zasilania 2200µF, pewnie za mały.
Ostatnio zmieniony wt, 11 marca 2025, 04:00 przez Nieliniowy, łącznie zmieniany 1 raz.