Zakładamy stowarzyszenie
Moderator: gsmok
-
- 375...499 postów
Do połączenia z wątkiem Zakładamy stowarzyszenie
Fantastyczna sprawa, jest jedno drobne ale.
Uzytkownicy mieszkajacy za granica a chcacy wplacic jakas kwote nie moga tego zrobic.
Proponuje zalozyc np konto Paypal lub jakas inna mozliwosc platnosci, np karta kredytowa.
Uzytkownicy mieszkajacy za granica a chcacy wplacic jakas kwote nie moga tego zrobic.
Proponuje zalozyc np konto Paypal lub jakas inna mozliwosc platnosci, np karta kredytowa.
-
- moderator
Re: Zakładamy stowarzyszenie
Czołem.
Gdy już uruchomimy serwer w siedzibie stowarzyszenia Trioda, pomyślimy o takiej możliwości.
Na razie uaktualniłem listę wpłat. Dzisiaj konto bankowe naszego stowarzyszenia zasiliły cztery osoby. Bardzo dziękuję za wpłaty
Pozdrawiam serdecznie
Romek
Gdy już uruchomimy serwer w siedzibie stowarzyszenia Trioda, pomyślimy o takiej możliwości.
Na razie uaktualniłem listę wpłat. Dzisiaj konto bankowe naszego stowarzyszenia zasiliły cztery osoby. Bardzo dziękuję za wpłaty

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Witam.
Takie pytanie- powiedzmy, że mam (czy ktoś inny) na zbyciu jakieś przydasie, nieważne z jakiej dziedziny, wyrzucić szkoda, wystawiać na jakimś allegro się nie chce.
Czy byłoby wielkim nietaktem, jakbym (ja czy ktokolwiek z użytkowników) wrzucił tutaj ogłoszenie, na zasadzie "kto da więcej" (jawnie czy na PW), z założeniem, że szczęśliwy nabywca wpłacałby należność na konto forum na cele statutowe, a wysyłka następowałaby po potwierdzeniu wpłaty? Inna opcja- należność z ewentualnymi kosztami przesyłki trafiałaby do oferenta, zaś on wpłacałby kasiorę na konto forum?
Podstawowa zasada- takie "aukcje" byłyby opisywane jako "wsparcie forum" i tak traktowane, z wyłączeniem opcji zarobkowania...
Czy nikt typu US by się do tego nie przyczepił?
Wątek "giełdowy" i tak istnieje.
Pozdrawiam, V.
Takie pytanie- powiedzmy, że mam (czy ktoś inny) na zbyciu jakieś przydasie, nieważne z jakiej dziedziny, wyrzucić szkoda, wystawiać na jakimś allegro się nie chce.
Czy byłoby wielkim nietaktem, jakbym (ja czy ktokolwiek z użytkowników) wrzucił tutaj ogłoszenie, na zasadzie "kto da więcej" (jawnie czy na PW), z założeniem, że szczęśliwy nabywca wpłacałby należność na konto forum na cele statutowe, a wysyłka następowałaby po potwierdzeniu wpłaty? Inna opcja- należność z ewentualnymi kosztami przesyłki trafiałaby do oferenta, zaś on wpłacałby kasiorę na konto forum?
Podstawowa zasada- takie "aukcje" byłyby opisywane jako "wsparcie forum" i tak traktowane, z wyłączeniem opcji zarobkowania...
Czy nikt typu US by się do tego nie przyczepił?
Wątek "giełdowy" i tak istnieje.
Pozdrawiam, V.
-
- 6250...9374 posty
Przyłączam się do powyższego tematu, licytacja nawet ew. na pw. z info na forum ile na liczniku.
-
- 1875...2499 postów
Uważam, że to doskonały pomysł. Poszedłbym nawet dalej i utworzył „Regał” z literaturą, podzespołami, narzędziami przeznaczonymi do sprzedaży, wymiany lub oddania.
Nie wiem jak to się ma do zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, ale jeśli gdzieś zamiast ceny pojawiłaby się „darowizna na cele statutowe”, to chyba nie ma przeszkód?
Nie wiem jak to się ma do zakazu prowadzenia działalności gospodarczej, ale jeśli gdzieś zamiast ceny pojawiłaby się „darowizna na cele statutowe”, to chyba nie ma przeszkód?
Tomek
-
- moderator
Czołem.
Również uważam że jest to doskonały pomysł, ale z jednym zastrzeżeniem - nie możemy takiej działalności prowadzić jako stowarzyszenie Trioda, gdyż nie prowadzimy zorganizowanej działalności gospodarczej, a co za tym idzie jako małe stowarzyszenie zwykłe mamy bardzo mocno uproszczoną księgowość (uproszczone rozliczenia z US, brak opodatkowania wpływów...), nie mamy wpisu do KRS itd. Natomiast nasi sympatycy mogą taką akcje prowadzić, a pozyskane w ten sposób środki mogą wpłacać indywidualnie na konto Triody. Ja natomiast, jako przedstawiciel stowarzyszenia mogę cały czas na bieżąco zamieszczać informacje o wpływach na konto Triody. O ile dobrze to rozumiem, możemy działać wspólnie, podobnie jak to ma miejsce w przypadku WOŚP-u Jerzego Owsiaka i wszystkich jego sympatyków i darczyńców.
Pozdrawiam
Romek
Również uważam że jest to doskonały pomysł, ale z jednym zastrzeżeniem - nie możemy takiej działalności prowadzić jako stowarzyszenie Trioda, gdyż nie prowadzimy zorganizowanej działalności gospodarczej, a co za tym idzie jako małe stowarzyszenie zwykłe mamy bardzo mocno uproszczoną księgowość (uproszczone rozliczenia z US, brak opodatkowania wpływów...), nie mamy wpisu do KRS itd. Natomiast nasi sympatycy mogą taką akcje prowadzić, a pozyskane w ten sposób środki mogą wpłacać indywidualnie na konto Triody. Ja natomiast, jako przedstawiciel stowarzyszenia mogę cały czas na bieżąco zamieszczać informacje o wpływach na konto Triody. O ile dobrze to rozumiem, możemy działać wspólnie, podobnie jak to ma miejsce w przypadku WOŚP-u Jerzego Owsiaka i wszystkich jego sympatyków i darczyńców.
Pozdrawiam
Romek
-
- 1875...2499 postów
Z definicji: "Działalnością gospodarczą jest zorganizowana działalność zarobkowa..." chyba wynika, że stowarzyszenie może na swojej stronie zamieszczać informacje o zbędnych rzeczach, które ci sympatycy posiadają? Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie z tego tytułu pobierać opłat.Romekd pisze: ↑pt, 24 stycznia 2025, 09:35[...] Natomiast nasi sympatycy mogą taką akcje prowadzić, a pozyskane w ten sposób środki mogą wpłacać indywidualnie na konto Triody. Ja natomiast, jako przedstawiciel stowarzyszenia mogę cały czas na bieżąco zamieszczać informacje o wpływach na konto Triody.
Tomek
-
- moderator
Dokładnie tak, Tomku. Jeżeli to Użytkownicy naszego Forum zamieszczają ogłoszenia o sprzedaży niepotrzebnych im książek lub podzespołów "retro", a uzyskanymi w ten sposób pieniędzmi zasilają konto stowarzyszenia TRIODA, wszystko jest w pełni legalne. Natomiast gdybyśmy to my (jest nas pięć osób, członków stowarzyszenia) jako stowarzyszenie Trioda prowadzili taką "zorganizowaną" sprzedaż, byłoby to już działalnością gospodarczą i musielibyśmy zatrudnić profesjonalne biuru księgowe i skrupulatnie odprowadzać podatki, oczywiście po przeobrażeniu naszego stowarzyszenia na całkowicie inną formę działalności i zmianie sposobu rozliczeń z fiskusem...
Pozdrawiam serdecznie
Romek
Pozdrawiam serdecznie
Romek
-
- 1875...2499 postów
Cena na allegro jest atrakcyjnaRomekd pisze: ↑wt, 21 stycznia 2025, 12:01 Zastanawiamy się również czy zakupić szafkę rakową, taką jak na aukcji Allegro z linku: https://allegrolokalnie.pl/oferta/szafa ... cd-lanberg . Niestety sprzedający nie wystawia faktury, więc koszt zakupu takiej szafki musielibyśmy ponieść z prywatnych kieszeni członków stowarzyszenia lub kieszeni któregoś z nas.

'Po kosztach', taką szafę mogę mieć za 1610PLN NETTO + koszt transportu.
VAT się odliczy więc go nawet nie biorę pod uwagę, ale nawet po wpuszczeniu jej w "koszty" zostaje ~1.3k

-
- moderator
Dziękuję za informacje. W świetle tych faktów podjąłem decyzję o zakupie szafy i jutro zostanie ona odebrana od sprzedającego (w Krakowie), a w poniedziałek posłuży do zainstalowania w niej serwera i jego uruchomienia dla prób funkcjonowania (w Zawierciu, w siedzibie stowarzyszenia). Na razie, do czasu sprawdzenia działania naszego serwera, nie będziemy jeszcze przełączać forum Trioda z obecnej lokalizacji na nową. Przełączymy dopiero wtedy, gdy okaże się, że nasz własny serwer działa zupełnie poprawnie.
Co do kosztów, to nie możemy ich wliczyć/odliczyć, podobnie jak podatku VAT, gdyż jako stowarzyszenie zwykłe nie jesteśmy płatnikami VAT-u (nie płacimy też podatków od dochodów). Tak więc wspomniana przez Ciebie szafa rakowa "po kosztach" i tak kosztowałaby nas pełną kwotę, włącznie z VAT-em...
Pozdrawiam
Romek
Co do kosztów, to nie możemy ich wliczyć/odliczyć, podobnie jak podatku VAT, gdyż jako stowarzyszenie zwykłe nie jesteśmy płatnikami VAT-u (nie płacimy też podatków od dochodów). Tak więc wspomniana przez Ciebie szafa rakowa "po kosztach" i tak kosztowałaby nas pełną kwotę, włącznie z VAT-em...
Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Pierwszy etap załatwiony, widzimy się jutro w Triodzie!Romekd pisze: ↑pt, 24 stycznia 2025, 14:41W świetle tych faktów podjąłem decyzję o zakupie szafy i jutro zostanie ona odebrana od sprzedającego (w Krakowie), a w poniedziałek posłuży do zainstalowania w niej serwera i jego uruchomienia dla prób funkcjonowania (w Zawierciu, w siedzibie stowarzyszenia).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Sugeruję wypełnienie pustych przestrzeni wokół szafy w bagażniku jakimiś kartonami etc.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- moderator
Trzeba będzie tą szafę trochę rozebrać, gdyż przy jej wymiarach nie przejdzie mi ani przez drzwi, ani przez okno pomieszczenia, gdzie ma zostać zainstalowana. Mam nadzieję że taki częściowy demontaż będzie możliwy i stosunkowo łatwy do przeprowadzenia, bo w przeciwnym razie musiałbym wyrywać futryny drzwi lub wyburzać ściany...

Pozdrawiam i do zobaczenia
Romek
-
- 1875...2499 postów
Bez problemu - one są sprzedawanie w paczkach do samodzielnego montażu.Romekd pisze: ↑ndz, 26 stycznia 2025, 17:45 Trzeba będzie tą szafę trochę rozebrać, gdyż przy jej wymiarach nie przejdzie mi ani przez drzwi, ani przez okno pomieszczenia, gdzie ma zostać zainstalowana. Mam nadzieję że taki częściowy demontaż będzie możliwy i stosunkowo łatwy do przeprowadzenia, bo w przeciwnym razie musiałbym wyrywać futryny drzwi lub wyburzać ściany...![]()
https://lanberg.eu/product/rack-install ... at-pack-v2
-
- 250...374 postów
Nawet jak nie, to można rozłożyć na kawałki i z powrotem montować na miejscu, wiem to autopsji. 

Üdv
Macska
Macska