Zakładamy stowarzyszenie

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

namor
250...374 postów
250...374 postów

Re: Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: namor »

Panie i Panowie Moderatorzy i Administratorzy, bardzo dziękuję za wasze działania,
ale mam takie pytanie: ile my, korzystający z tego Forum, powinniśmy minimalnie, miesięcznie wpłacać, aby utrzymać, oraz rozwijać Forum, i Stowarzyszenie (zakładam, że Wy, działając społecznie dla tego Forum, nie powinniście ponosić żadnych osobistych kosztów !).
Znacie już szacunkowy koszt utrzymania serwerów, oraz wiecie ilu z nas wpłaca na konto Stowarzyszenia, pytam, bo ja dałem zlecenie na comiesięczny przelew na stosunkowo niewielką kwotę, jeżeli okazałoby się, że jest to "kropla w morzu potrzeb", to z chęcią zwiększę tę kwotę.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

W sumie ja też nie wiem ile, żeby Forum funkcjonowało, dałem jednorazowo tyle co płacę za rok za internet domowy i tak mam zamiar postępować dalej, chyba, że to się okaże za mało, to większe kwotę.
Zależy mi na tym żeby forum istniało dalej.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
W godzinach późniejszych zamieszczę w wątku informacje o zebranych przez Triodę środkach i poczynionych wydatkach, by nasi Użytkownicy mieli pełną wiedzę jak gospodarujemy Waszymi i naszymi prywatnymi pieniędzmi. Nasze stowarzyszenie pod względem finansowym będzie całkowicie transparentne, by wszyscy wiedzieli co właściwie finansują...

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Jak obiecałem podaje wykaz wpłat środków pieniężnych na cele statutowe stowarzyszenia TRIODA, jakie wpływały na nasze konto od dnia jego utworzenia. By nie podpaść przepisom RODO podaje jedynie pierwszą literkę imion wpłacających oraz miejscowości, z których pochodzą darczyńcy.

21.11.2024 P. z Lublina - 100 zł (na cele statutowe)
21.11.2024 R. z Zawiercia - 20 zł (składka członkowska za grudzień)

22.11.2024 M. z Hajnówki - 500 zł (na cele statutowe)
22.11.2024 T. z Poznania - 6000 zł (na cele statutowe)
22.11.2024 W. z Sopotu - 20 zł (składka członkowska za grudzień; tytuł przelewu wpisany błędnie, więc zastanawiałem się nawet czy tej wpłaty nie zwrócić)
22.11.2024 A. z Krakowa - 20 zł (składka członkowska za grudzień)

25.11.2024 P. z Warszawy - 50 zł (na cele statutowe)
25.11.2024 H. z Warszawy - 100 zł (na cele statutowe)
25.11.2024 T. z Krakowa - 30 zł (na cele statutowe)
25.11.2024 T. z Kamienia Pomorskiego 50 zł (na cele statutowe)

29.11.2024 K. z Rudy Śląskiej - 100 zł (na cele statutowe)
29.11.2024 E. z Warszawy - 100 zł (na cele statutowe)

01.12.2024 W. ze Świdnicy Śląskiej - 100 zł (na cele statutowe)

02.12.2024 W. z Jarosławia - 100 zł (na cele statutowe)

04.12.2024 W. i S. z Kęt - 100 zł (na cele statutowe)
04.12.2024 E. z Warszawy - 50 zł (na cele statutowe)

05.12.2024 R. z Polic - 25 zł (na cele statutowe)

10.12.2024 A. z Warszawy - 600 zł (na cele statutowe)

11.12.2024 M. z Ćmielowa - 100 zł (na cele statutowe)

12.12.2024 K. z Katowic - 200 zł (na cele statutowe)

20.12.2024 W. z Sopotu - 20 zł (na cele statutowe)

23.12.2024 A. z Krakowa - 20 zł (składka członkowska)
23.12.2024 K. ze Świdnicy - 400 zł (na cele statutowe)

27.12.2024 T. z Krakowa - 30 zł (na cele statutowe)

02.01.2025 E. z Warszawy - 50 zł (na cele statutowe)

03.01.2025 R. z Polic - 25 zł (na cele statutowe)

20.01.2025 W. z Sopotu - 20 zł (na cele statutowe)

Kilka osób jak widać zapłaciło większe od przeciętnych kwoty, ale dzięki temu mamy na przyszłe opłaty. Niestety kilku osób nie kojarzę i nie wiem jakimi nickami posługują się na Triodzie.

Jak na razie największym kosztem był zakup komputera serwerowego Dell, na którego wydaliśmy 2673,20 zł.

Zakupiliśmy również usługę utrzymywania skrzynki pocztowej Triody (jest niezbędna do przyjmowania korespondencji i pośredniczenia w wysyłaniu powiadomień o nowych postach i prywatnych wiadomościach do naszych Użytkowników. W ramach tej usługi mamy też skrzynki pocztowe członków stowarzyszenia Trioda. Dostawcą usługi jest firma z Litwy (koszt w krajowej firmie Nazwa.pl był korzystny jedynie przez rok, a po roku koszt wzrastał do ok. 600 zł/rok; u litewskiego dostawcy zapłaciliśmy 294,61 zł za całe cztery lata korzystania ze skrzynki pocztowej...).

W dniu 20.01.2025 mamy na koncie stowarzyszenia Trioda kwotę - 5706,35 zł

Dzisiaj podpiszę dwuletnią umowę na dostawę Internetu o przepustowości 400/200 co pochłonie kolejnych 300 zł (opłata instalacyjna, plus 89 zł miesięcznie za korzystanie z łącza niezależnie od jego obciążenia.
W najbliższym czasie musimy jeszcze zakupić dobrego UPS-a, pozwalającego bezpiecznie zamknąć nasz serwer w przypadkach dłuższego zaniku napięcia w sieci elektrycznej 230 V. Zastanawiamy się również nad zakupem dwóch dysków twardych na tworzenie kopii zapasowych baz danych (dwa razy w tygodniu) z naszego serwera. Zastanawiamy się również czy zakupić szafkę rakową, taką jak na aukcji Allegro z linku: https://allegrolokalnie.pl/oferta/szafa ... cd-lanberg . Niestety sprzedający nie wystawia faktury, więc koszt zakupu takiej szafki musielibyśmy ponieść z prywatnych kieszeni członków stowarzyszenia lub kieszeni któregoś z nas.
Wcześniej ponosiliśmy już takie koszty prywatnie, np. wykupienie usług hostingowych w nazwa.pl za ok 2500 zł, co zostało zapłacone przez obecnych członków stowarzyszenia, oraz około 250 za utrzymania domeny trioda.pl (ten koszt poniosłem ze swoich prywatnych środków). Był również koszt opłaty domeny forum-trioda.pl, równy 255,84 zł, który pokryliśmy już z pieniędzy stowarzyszenia Trioda.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Jakiej minimalnej głębokości ma być ta szafa (jakiej długości jest serwer) ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Niestety, decyzję o zakupie komputera serwerowego podejmowaliśmy jeszcze w sytuacji, gdy sądziliśmy, że usługa kolokacji będzie dużo tańsza niż korzystanie z usług hostingowych i poczty internetowej w nazwa.pl, kosztujących rocznie ok 6. tyś. zł (obecnie już dużo drożej). Te założenia spowodowały, że zakupiliśmy komputer do montażu w obudowie rakowej o głębokości prawie 1 metra, nieporęczny i hałaśliwy, jak na domowe warunki... Okazało się jednak, że u dobrego znajomego jednego z członków stowarzyszenia łącze o przepustowości 1 MB/s kosztuje 3000 zł (netto) na miesiąc, plus bodajże 800 zł za montaż urządzenia, plus opłaty za zużywany prąd i 200 zł za każdą rozpoczętą godzinę pomocy technicznej ze strony właściciela serwerowni. Gdy uświadomiliśmy sobie, że będzie jeszcze drożej niż w drogiej firmie "Nazwa.pl", przez jakiś czas szukałem innego dostawcy tego typu usług (albo żądali za dużo za usługę, albo w ogóle odmawiali), a w końcu stwierdziłem, że nasz serwer stanie w siedzibie stowarzyszenia Trioda, bo koszt łącza będzie najniższy, a cenę prądu dodamy do ceny łącza i zapłacimy z pieniędzy stowarzyszenia. Również to okazało się nierealne w polskich warunkach, gdyż siedziba Triody mieści się u mnie w mieszkaniu, a jako odbiorca prądu z firmy Tauron nie mam prawa legalnie odsprzedawać zakupionego prądu stowarzyszeniu Trioda... :( Ręce opadają...
Wracając do szafki, to powinna ona mieć ok. jeden metr głębokości.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

1000mm W sumie potrzeba (z zapasem na przyszłość) 8U. I raczej szafa nie powinna być dużo większa, żeby kubatura pomieszczenia się nie marnowała, bo to cenny towar jest.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Zobaczę co u mnie w firmie się wala w piwnicy (szafa rackowa) co jest już niepotrzebny, może coś znajdę.
Głębokość 1000mm nie jest takim problemem jak 8U.
Jak coś znajdę, to dam znać.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Niskie i głębokie stojaki rzadko występują. Niskie stojaki można kupić, tak AFAIR stojące od 10U, ale z reguły płytkie, 600mm czy nawet mniej.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Tomku, występują, ale niekoniecznie w "normalnych" urządzęniach.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Romku, to może inaczej, ile pieniędzy potrzebuje fundacja na ten rok (2025) do funkcjonowania? Może tak będzie łatwiej. Wiadomo, że na początku jest to więcej niż po kilku latach.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witaj Andrzej. Takiej pełnej informacji jeszcze nie posiadamy. Instalacja i aktywacja łącza światłowodowego z transferem 400/200 MB będzie nasz jednorazowo kosztowała 300 zł i później za jej działania po 89 zł miesięcznie przez następne dwa lata (na tyle na razie podpisuję umowę z firmą ITCOMP z Zawiercia). Do tego będzie dochodził koszt prądu, który będzie określany jako utrzymanie i konserwacja serwera przez moją firmę (niestety nie da się tego zrealizować inaczej, a ponieważ nie wrzucam rachunków za prąd w koszty działalności mojej firmy, to faktura wystawiona będzie musiała być wyższa od kosztów prądu podawanego przez podlicznik zużycia energii elektrycznej przez szafę i ruter o dodatkowy koszt VAT-u, podatku 12% i opłaty obowiązkowej składki zdrowotnej równej 9%... :evil: ), czyli opieka nad tym serwerem i dokonywanie jego przeglądów, kontroli działania i systematyczne wykonywanie kopii bezpieczeństwa plików na dwóch zewnętrznych dyskach o odpowiednio dużej pojemności (dobrej jakości dyski twarde trzeba będzie dopiero kupić, bo na razie ich jeszcze nie mamy). Będziemy też potrzebowali wyremontować zasilacz awaryjny i wymienić w nim na koszt stowarzyszenia wszystkie akumulatory na nowe, by mieć pewność, że będzie działał niezawodnie i uchroni nas przez rozjechaniem się systemu plików na dyskach macierzy w przypadku nagłego i nie zapowiedzianego wyłączenia prądu na moim osiedlu. Zastanawiamy się też nad zakupem dodatkowej macierzy dyskowej z dyskami o większej pojemności, by wrzucić na nią również informacyjny Serwis Triody z ciekawymi materiałami i powiększyć przestrzeń dyskową na tyle, by dało się wrzucać do wypowiedzi większe i bardziej szczegółowe załączniki graficzne. Będą jeszcze opłaty za usługi naszej księgowej, która już w lutym będzie musiała opracować dokumentację z działalności stowarzyszenia celem rozliczenia się z Urzędem Skarbowym w Zawierciu. To na razie tyle z naszych planów. Mam cichą nadzieję, że po uruchomieniu i odpowiednim zaprogramowaniu komputera serwerowego będzie on działał poprawnie bez częstych interwencji wskutek pojawiania się ewentualnych awarii...
Z dodatkowych kosztów będą jeszcze opłaty banku za utrzymywanie kont stowarzyszenia Trioda, bo wiadomo, że banki nie zajmują się swoją działalnością za darmo.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

hellcat pisze: wt, 21 stycznia 2025, 22:00 Tomku, występują, ale niekoniecznie w "normalnych" urządzęniach.
Wiem, występują, ale są rzadkie i absurdalnie drogie, potrafią być droższe od wysokiego stojaka (48U) i na runku wtórnym w związku z tym też rzadko można je znaleźć.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Koszty utrzymania forum dopiero się klarują, ja natomiast namawiam wszystkich stałych użytkowników czytających ten wątek do ustawienia sobie comiesięcznego polecenia przelewu na niewielką nawet kwotę, takie regularne wsparcie będzie dla nas bardzo cenne.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Romku bardzo ci dziękuję za wcześniejsze wpisy, finanse muszą być transparentne. Mam kilka uwag. Bardzo dobrym pomysłem jest zwiększenie przestrzeni dyskowej, konieczność zmniejszania wielkości załącznika jest delikatnie mówiąc denerwująca a dużo lepiej ogląda się zdjęcia w większej rozdzielczości. Już nawet nie marzę o krótkich filmach.
Wpłaty dokonało jak dobrze liczę 27 osób i to jest bazą osób wspierających nasze forum.
Natomiast dobrze byłoby ustalić wysokość wpłat miesięcznych, ja wiem wpłacamy tyle ile każdy może, ale tak naprawdę ile potrzeba od każdego chętnego 10-20 PLN?
Może dobrym pomysłem byłoby,ale to już decyzja szefostwa wysokość takiej stawki nie wiem ? Np 10 PLN miesięcznie. To jest taka luźna propozycja, ale łatwiej przynajmniej mi wpłacić niż się zastanawiać czy to co chciałbym wpłacić to za mało a może za dużo.