lampowy przester i trafo - czy sie przyda?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
lampowy przester i trafo - czy sie przyda?
mam 2 trafka ts40/51/676, parametry:
Rdzeń zwijany - dwa uzwojenia; 40VA, pierwotne 220V, prąd jałowy <80mA,
wtórne (2-5') 27(23)V 1A i (1-6') 6.5(5.9)V 1.3A (w nawiasie: końcówki, napięcia przy obciążeniu).
czy moge ich uzyc do zrobienia lampowych przesterow do gitary? widzialem schematy zasilane napieciem 12V, tu anodowe mogloby byc 2 razy wyzsze. jak to moze zabrzmiec? to bylaby moja pierwsza samodzielna lampowa konstrukcja, nastepna bylby kompletny wzmacniacz malej mocy, ale chcialbym najpierw nabrac wprawy i umiejetnosci praktycznych:) warto sie za to zabrac?:)
pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie uwagi i sugestie:)
Rdzeń zwijany - dwa uzwojenia; 40VA, pierwotne 220V, prąd jałowy <80mA,
wtórne (2-5') 27(23)V 1A i (1-6') 6.5(5.9)V 1.3A (w nawiasie: końcówki, napięcia przy obciążeniu).
czy moge ich uzyc do zrobienia lampowych przesterow do gitary? widzialem schematy zasilane napieciem 12V, tu anodowe mogloby byc 2 razy wyzsze. jak to moze zabrzmiec? to bylaby moja pierwsza samodzielna lampowa konstrukcja, nastepna bylby kompletny wzmacniacz malej mocy, ale chcialbym najpierw nabrac wprawy i umiejetnosci praktycznych:) warto sie za to zabrac?:)
pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie uwagi i sugestie:)
-
- 625...1249 postów
Zasilanie 12 albo 24V - nie warto sobie zawracać głowy - efekty będą kiepskie, trzeba by dobudować wzmacniacz półprzewodnikowy (na operacyjnym wzmacniaczu), bo lampa to w takim układzie robi za tłumik
Prościej i fajniej będzie zrobić klasyczny układzik zasilany napięciem 200-350V. Na dzień dobry z dwóch triod dostaniesz całkiem fajne brzmienie.
http://www.herby.kielce.pl/~piter/
W dziale warsztat, zasilanie preampów masz jak podłączyć trafka
Jak Cię przeraża pająk, to mogę podesłać moją płytkę do preampa jcm800.
Pozdrawiam!!!

Prościej i fajniej będzie zrobić klasyczny układzik zasilany napięciem 200-350V. Na dzień dobry z dwóch triod dostaniesz całkiem fajne brzmienie.
http://www.herby.kielce.pl/~piter/
W dziale warsztat, zasilanie preampów masz jak podłączyć trafka

Jak Cię przeraża pająk, to mogę podesłać moją płytkę do preampa jcm800.
Pozdrawiam!!!
-
- 50...74 posty
mam kilka podstawek i troche lamp, postanowilem, ze najpierw sprobuje jednak wykonac na probe przester z niskim napieciem anodowym, ale o tym za chwile:) nastepnie zamierzam zbudowac preamp z wysokim napieciem i w zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. czy schemat zasilania powinien wygladac mniej wiecej tak:

2. jakiego napiecia stalego wchodzacego do filtra moge sie spodziewac?
1. czy schemat zasilania powinien wygladac mniej wiecej tak:

2. jakiego napiecia stalego wchodzacego do filtra moge sie spodziewac?
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 9375...12499 postów
Nieprawda popiol17. Takie obliczenie możesz zrobić tylko w układach teoretycznie idealnych. Dla układów rzeczywistych przekładnie przyjmuje się niższą. Szczególnie, że kondzioły są małe (33u-220u). Tom podawał, że powinno przyjmować się 1,26 a ZolTan kiedyś mówił, że nawet 1,2. Więc napięcie zasilacza wyniesie poniżej 300V.popiol17 pisze:Ale żeś się uparł na to niskie napięcie
Schemat jest ok, chociaż ja zawsze daję stabilizator do żarzenia, ale tak też być może
Przyjmij na wyjściu 230V * 1.41, Czyli coś koło 310V po wyprostowaniu będzie na pierwszym kondensatorze - jak podłączysz sam preamp to napięcie drastycznie nie siądzie.
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
wydawalo mi sie, ze na taki maly przester latwiej zrobic, ale skoro bedzie to zle brzmialo, to jednak wezme sie od razu za wyzsze napiecie:D
tylko teraz naszla mnie mysl, zeby moze zrobic nie przester, ale np. dwukanalowy preamp:) na ile ecc83 starcza mi te trafa? 3?
i pytanie drugie: ktorymi uzwojeniami lepiej polaczyc - 5,9V czy 23V (jak na moim schemacie)? ktore da mi odpowiednie napiecie anodowe z wystarczajacym natezeniem?
dziekuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam serdecznie:):):)
tylko teraz naszla mnie mysl, zeby moze zrobic nie przester, ale np. dwukanalowy preamp:) na ile ecc83 starcza mi te trafa? 3?
i pytanie drugie: ktorymi uzwojeniami lepiej polaczyc - 5,9V czy 23V (jak na moim schemacie)? ktore da mi odpowiednie napiecie anodowe z wystarczajacym natezeniem?
dziekuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam serdecznie:):):)
-
- 625...1249 postów
Na preamp będzie jak znalazł, nawet chyba 3-kanałowy:D
Trochę mnie martwi ten spadek napięcia na uzwojeniu 5.9V
Można przyjąć, że jedna bańka ECC83 ciągnie ok 3mA, prąd żarzenia to 300mA, a teraz kalkulator w łapę i licz
:D:D
Dwie ECC83 bezproblemowo można podpiąć
Możesz połączyć tym 23V, a resztę zostawić do żarzenia.
Trochę mnie martwi ten spadek napięcia na uzwojeniu 5.9V
Można przyjąć, że jedna bańka ECC83 ciągnie ok 3mA, prąd żarzenia to 300mA, a teraz kalkulator w łapę i licz

Dwie ECC83 bezproblemowo można podpiąć

Możesz połączyć tym 23V, a resztę zostawić do żarzenia.
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
chcialem zrobic kanal czysty na podstawie zmodyfikowanego wg Toma Fendera i przester oparty o Soldano Atomic. do tego symulator glosnikowy, np. na podstawie H&K Cream Machine:
http://www.herby.kielce.pl/~piter/konst ... Cabsim.GIF
1. jakim napieciem powinny byc te opampy zasilane?
2. czy to jest ktorys z tych? jesli tak, to ktory?
http://www.tme.pl/katalog/szukaj.phtml? ... &f_radio=0
http://www.herby.kielce.pl/~piter/konst ... Cabsim.GIF
1. jakim napieciem powinny byc te opampy zasilane?
2. czy to jest ktorys z tych? jesli tak, to ktory?
http://www.tme.pl/katalog/szukaj.phtml? ... &f_radio=0
-
- 625...1249 postów
Zasilanie symetryczne, z przedziału 5-15V, oczywiście +-, możesz zastosować wzasadzie dowolny opamp, dobry byłby TL074 - jedna kosteczka, 4 wzmacniacze operacyjne....
Myślę że możesz zrobić tak - złozyć fender, pobawić się, rozmontować go, złożyc soldano, nabrać doświadczenia w walce z przydźwiękami
:D:D i zrobić dość uniwersalny preamp a'la fender i soldano atomic na 2 ECC83
Podeślę jutro schemat (no dzisiaj -ale jestem trochę po spożyciu, a jutro seminarium do wygłoszenia
) czegoś takiego, bo chcę wpakować do wzmaka i zaoszczędzić lamp - generalnie to można przełączać przekaźnikami pomiędzy regulatorem z fendera a lampami (stopień II soldano atomic)
i uzyskać dwa kanały 
Myślę że możesz zrobić tak - złozyć fender, pobawić się, rozmontować go, złożyc soldano, nabrać doświadczenia w walce z przydźwiękami

Podeślę jutro schemat (no dzisiaj -ale jestem trochę po spożyciu, a jutro seminarium do wygłoszenia

-
- 625...1249 postów