model ECC83 w PSpice

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartstan
5...9 postów
5...9 postów

model ECC83 w PSpice

Post autor: bartstan »

Witam!
Mam pytanie do szanownych audiofilow. Czy ktos moze zajmowal sie symulacjami w programie PSpice obwodow z wykorzystaniem lamp ECC83 przy napieciu zasilania 12V? Problem w tym ze model tej lampy ( ktory sciagnalem z jakiejs stronki z neta) zupelnie nie radzi sobie z tak niskim napieciem zasilania i poprostu wychodza glupoty w porownaniu z charakterystykami w rzeczywistym ukladzie zasilanym w/w napieciem. Czy ktos orientuje sie gdzie taki niskonapieciowy model mozna znalezc albo w jaki sposob samemu go opracowac. Za wszelkie info i wskazowki z gory dziekuje. Pozdrawiam!
Bartek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: model ECC83 w PSpice

Post autor: Piotr »

bartstan pisze:Witam!
Mam pytanie do szanownych audiofilow.

to ma być prowokacja? bez komentarza.
bartstan pisze:Problem w tym ze model tej lampy ( ktory sciagnalem z jakiejs stronki z neta) zupelnie nie radzi sobie z tak niskim napieciem zasilania
a nie pomyślałeś, że to dlatego, że ta lampa nie radzi sobie z takimi napięciami również w rzeczywistości? 100V na anodzie to minimum do przyzwoitego grania. jak się uprzesz, to zejdziesz może do 50. ale to anodowe, a nie zasilające, które będzie jeszcze przynajmniej o 50V wyższe w stopniu oporowym.
szalony

Post autor: szalony »

ECC83 to chyba najgorszy wybór do pracy przy napięciu 12 V ;) Prąd anodowy będzie sczątkowy. Weź ECC88, 82 albo 12Ż1Ł. Albo jakieś bateryjne. (No chyba że dostosowaną do takiego napięcia ECC86).
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Widziałem gdzieś jakiś efekt gitarowy z ECC83 zasilaną 12V - przed i po lampie wzmacniacze operacyjne z kopiastym wzmocnieniem :D
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tompas21 »

Ja sie zajmuje symulacja lamp w Pspice, ale nie dawalem takiego malego napiecia zasilania, dlatego lepiej jest wykorzystac takie lampy w symulacji jak podali wyzej forumowicze. W razie czego, prosze pytac :)
Pozdrawiam
bartstan
5...9 postów
5...9 postów

Niestety istnieja takie uklady w ktorych lampa ta (ECC83) pracuje przy napieciu zasilania 12V i byly prezentowane np w Elektronice Praktycznej nr 12 2001r Nie byl to typowy wzmacniacz lampowy (bo faktycznie nie da sie zbudowac wzmacniacza lampowego przy tak niskim napieciu zasilania zbudowanego na ECC83) ale korektor audio ktorego zadaniem bylo tylko obcinanie sygnalu wejsciowego powyzej pewnego progu co w efekcie owocowalo uzyskaniem "lampowego" dzwieku. I wlasnie do symulacji takiego ukladu, ktory jest tematem mojej pracy dyplomowej potrzebny mi jest taki niskonapieciowy model ECC83. Pozdrawiam!
Bartek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

bartstan pisze:co w efekcie owocowalo uzyskaniem "lampowego" dzwieku.

wyznawcy Parzystej Harmonicznej atakują. :?
bartstan pisze:I wlasnie do symulacji takiego ukladu, ktory jest tematem mojej pracy dyplomowej potrzebny mi jest taki niskonapieciowy model ECC83.
i wszystko jasne...
bartstan
5...9 postów
5...9 postów

Szczerze, ja sie na tym nie znam :) Poprostu musze to wykonac i tyle. Wszystko co wiem na ten temat to troche teorii i nic wiecej, wiec ja sie nie utozsamiam z ani z tymi ktorzy wierza w teorie parzystych harmonicznych ani z tymi co uwazaja ze to bzdura. Pozdrawiam!
Bartek
tompas21
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: tompas21 »

Jesli chodzi o zasilanie lamp niskim napieciem 12V, to znalazlem artykul :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.