Witam!
Mam pytanie do szanownych audiofilow. Czy ktos moze zajmowal sie symulacjami w programie PSpice obwodow z wykorzystaniem lamp ECC83 przy napieciu zasilania 12V? Problem w tym ze model tej lampy ( ktory sciagnalem z jakiejs stronki z neta) zupelnie nie radzi sobie z tak niskim napieciem zasilania i poprostu wychodza glupoty w porownaniu z charakterystykami w rzeczywistym ukladzie zasilanym w/w napieciem. Czy ktos orientuje sie gdzie taki niskonapieciowy model mozna znalezc albo w jaki sposob samemu go opracowac. Za wszelkie info i wskazowki z gory dziekuje. Pozdrawiam!
model ECC83 w PSpice
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
model ECC83 w PSpice
Bartek
-
- moderator
Re: model ECC83 w PSpice
bartstan pisze:Witam!
Mam pytanie do szanownych audiofilow.
to ma być prowokacja? bez komentarza.
a nie pomyślałeś, że to dlatego, że ta lampa nie radzi sobie z takimi napięciami również w rzeczywistości? 100V na anodzie to minimum do przyzwoitego grania. jak się uprzesz, to zejdziesz może do 50. ale to anodowe, a nie zasilające, które będzie jeszcze przynajmniej o 50V wyższe w stopniu oporowym.bartstan pisze:Problem w tym ze model tej lampy ( ktory sciagnalem z jakiejs stronki z neta) zupelnie nie radzi sobie z tak niskim napieciem zasilania
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 5...9 postów
Niestety istnieja takie uklady w ktorych lampa ta (ECC83) pracuje przy napieciu zasilania 12V i byly prezentowane np w Elektronice Praktycznej nr 12 2001r Nie byl to typowy wzmacniacz lampowy (bo faktycznie nie da sie zbudowac wzmacniacza lampowego przy tak niskim napieciu zasilania zbudowanego na ECC83) ale korektor audio ktorego zadaniem bylo tylko obcinanie sygnalu wejsciowego powyzej pewnego progu co w efekcie owocowalo uzyskaniem "lampowego" dzwieku. I wlasnie do symulacji takiego ukladu, ktory jest tematem mojej pracy dyplomowej potrzebny mi jest taki niskonapieciowy model ECC83. Pozdrawiam!
Bartek
-
- moderator
-
- 5...9 postów
-
- 125...249 postów