Witam
Mam 3 sztuki radiotelefonów Warel Echo 2. W części odbiorczej jest kwarc 26.712 MHz w nadajniku 27.178MHz. Na naklejce z numerem homologacji jest częstotliwość 27.180MHz. Wobec powyższego aby móc go używać konieczna jest wymiana kwarcy?
Pozdrawiam
Warel Echo 2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Warel Echo 2
Czołem.
Gdy do częstotliwości rezonatora w odbiorniku dodasz 465 kHz (wartość częstotliwości pracy wzmacniacza p.cz.) otrzymasz 27,177 MHz, a rezonator w nadajniku pracuje na częstotliwości 27,178 MHz. Kwarce da się lekko "przeciągać" (przestrajać o kilka kHz), więc pewnie radio zestrojone było na 27,180 MHz i niczego w nim nie potrzeba przerabiać, by pracować na tej częstotliwości...
Pozdrawiam
Romek
Gdy do częstotliwości rezonatora w odbiorniku dodasz 465 kHz (wartość częstotliwości pracy wzmacniacza p.cz.) otrzymasz 27,177 MHz, a rezonator w nadajniku pracuje na częstotliwości 27,178 MHz. Kwarce da się lekko "przeciągać" (przestrajać o kilka kHz), więc pewnie radio zestrojone było na 27,180 MHz i niczego w nim nie potrzeba przerabiać, by pracować na tej częstotliwości...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Bardziej chodziło mi o kwestię legalności , obecne zakres CB w Polsce to pasmo C 26,96MHz do 27,40MHz. A w Echo 2 odbiornik pracuje w paśmie B a nadajnik w C i tu jest moja wątpliwość w kontekście wymiany konieczności kwarców.
Używać można bez problemów, nawet przy odstrojeniu bo selektywność odbiorników większości urządzeń pasma CB jest taka sobie
. Może tylko zasięg łączności się zmniejszy. Zwyczajowo przyjęty jest raster kanałowy co 10 kHz ,a prawo wymaga mieszczenia się w zakresie 26,96 MHz do 27,41 MHz i homologacji sprzętu.
Kwarce pracują na 3 owertonie .

Kwarce pracują na 3 owertonie .
Tak jak pisał RomekD, nie uwzględniasz częstotliwości pośredniej, jeżeli dodasz do częstotliwości kwarcu odbiornika 26.712 MHz +0,465 MHz da 27,177 MHz czyli wszystko mieści się w paśmie.
-
- 1875...2499 postów
Dziękuję, lepiej było się upewnić i spytać bardziej doświadczonych kolegów