Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

saico

Re: Elektrośmieci

Post autor: saico »

Potwierdzam, jak nie odbiorą elektrośmieci już, to wezmą je w następnych dniach. Takie ich prawo.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
U mnie, gmina Dragacz, elektrośmieci wystawia się razem z zasikanymi tapczanami, oponami, zepsutymi zabawkami czy dywanami.....tydzień temu była zbiórka, były te dywany i opony, na osiedle domków u siebie nie szedłem, bo byłem w 2021 roku),jedynie stare, potłuczone TV LCD , stare drukarki, CRT-ki z początku millenium. Szukałem raczej sprzętu audio czy komputerów, niestety tego nie było.
A bzdura, że sprzęt ma być kompletny, to pierdzielenie, znane z Elektrody.
Nikt nie zagląda do środka tych złomów, tylko ważą je na PSZOK-u, jak sam dajesz, to Ci "glejt" dadzą, jakie to są odpady i ile ważą.
W przypadku posiadania większej ilości drobnego elektrozłomu, to się bierze stary PC w obudowie ATX, stary TV CRT czy nawet pralkę, po prostu się śmieci dowala do środka, podobnie możesz wyjąć trafo i radiatory z amplitunera, wkładając do środka śruby , stare nakrętki czy łożyska toczne/ślizgowe....nawet możesz potłuc Polbruk i drutem w środku zamocować żeby nikt się nie przypieprzył, że coś "lata" w środku.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Na PSZOK nie musi być kompletny. Tego tam nikt nie sprawdza, bo też nie ma takiego wymogu. Takie wymogi wymyślają se firmy handlujące elektrozłomem. No bo jak wyjmiesz z kuchenki mikrofalowej trafo, kondensator, sterownik i wentylator to zostanie sama blaszana wydmuszka i on ma "stratę". Sraty pierdaty a nie straty. Nie ma żadnych strat tylko brak hipotetycznego zysku.
W pt jadę przez miasto centralną ulicę i co widzę? Otóż wystawka na gabaryty, stare meble, krzesła czy dywany. Jadę wolno i paczę i widzę z pod dywanu wystaje sznur sieciowy biały. Akurat było gdzie zaparkować. Idę do sznura, ciągnę i ....na końcu kuchenka mikrofalowa. Zabrałem, bo cała. W domu zobaczyłem czy nie da się naprawić. Ale nie da się, bo okienko wypalone, nawet kominek falowodu przytopiony. Widocznie w kuchence skakał już Zeus. Rozebrałem, wydłubałem trafo i kondensator oraz filtr przeciwzakłóceniowy. Resztę zmontowałem - wygląda jak nowa. :lol: W tym tygodniu oddam na PSZOK.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Wybrałem się na złomowisko celem zdobycia kilku rzeczy do starych rowerów, a przed kupą pogniecionej stali stało to:
IMG_20240503_202527441.jpg
Telefunken Operette 52. Rocznik prawdopodobnie 1951., zasilanie bezpośrednie i UKF. Widać, że radio było całe przed "zrzutem", choć trącone wilgocią, skala cała. Generalnie kompletne poza brakiem tylnej ścianki i gałki zmiany zakresów, która odpadła pewnie przy upadku:
IMG_20240503_202326293.jpg
IMG_20240503_202415793.jpg
Zachowały się metryczki lamp:
IMG_20240503_202353692.jpg
Na razie odkładam na półkę, może i obudowa w lepszym stanie się znajdzie, to obecnie moje najstarsze radio z UKF :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Show must go OFF.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Ja ostatnio dostałem paczkę z Władysławowa od znajomego.....dwie Śnieżki R-207 z PSZOK-u, kable ucięte, w środku syf jak cholera ale odpalały na długich, szum na UKF.
W jednej zrobione czyszczenie, wymiana wszystkich, zmurszałych już, zielony elektrolitów ELWA i przestrojenie.
Oczywiście ja nie przestrajam na oryginalnych tranzystorach BF195 CEMI, bo zwyczajnie to jest "robota idioty", potem powyżej 100MHz nie idzie a czułość gorsza niż radio z bazaru :evil:
Wymieniłem oba tranzystory na nowe BF241 od Gembary(20 sztuk kupiłem niedawno po 2,50zł/sztuka- albo dobrze, albo wcale), głowica ładnie chodzi w pełnym CCIR, radyjko ze śmietnika a brzmieniem bije na głowę wszystkie nowe badziewia z marketów.
radyjko.jpg
Nie dało się domyć bez rozbierania, machnę PLAKIEM, bo te szare plamy to od degradacji ABS-u od UV- widać, że na słońcu stało.
Druga wygląda jak z obory i stoi pod biurkiem, wstyd pokazać, bo naprawdę PSZOK.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Standard FWP, grał, pamiętam :)
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Teslacoil pisze: ndz, 5 maja 2024, 04:33 Standard FWP, grał, pamiętam :)
Witam!
I gra nadal, niestety trzeba zjechać ze wzmocnieniem wzmacniacza w.cz. , bo jest problem z burczeniem na wielu silnych stacjach z Iławy, okraszone syfem z sieci energetycznej.
A czy ktoś mi powie, dlaczego to gra dobrze na samych kondensatorach, choć kilka sekund?
Oczywiście po wyłączeniu.
Czyżby była strzelona dioda prostownicza w mostku?
Albo któryś kondensator ceramiczny na zasilaniu UL1211.
Wczoraj radio wypucowałem....olejem silikonowym, teraz "funkiel nówka" :lol:
Do do UL1211, to mam jeszcze kilka oryginalnych LA1201, może uda mi się podmienić, w Narewie taka podmianka dała "kurzy skok" w jakości odbioru.
Wymienię też obie diody dyskryminatora FM na D9Ż jak nic nie pomoże.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. W piątek na częstochowskim targowisku trafiłem na sprzedawcę pochodzenia południowo europejskiego mającego wiele gratów przywożonych najpewniej z Niemiec. Wśród mało interesujących kaseciaków trafiłem na coś co przedstawiam na foto. Dałem 100zł, cena dobra zważywszy na to w jakim stanie jest choćby sama Saba 😀 Saba Mainau F jest z 1969r a Telefunken Concertino z 1970r. Kurczę, jak to gra! Tak jeden jak i drugi sprzęt zaskoczyły mnie jakością wykonania, czułością głowicy UKF no i dźwiękiem jaki z siebie wydają😃 Saba miała uszkodzony głośnik ale dopasowałem od Tarabanów plus rezystor 4,7oma (oryginalny miał 8omów) no i nie ma jednej gałeczki. Niestety od niczego nie mogę takiej dopasować.
Telefunken jest wielkości parapetu, trochę poobdzieraną ma skrzynkę a gałkę strojenia dopasowałem od Giewonta. Ma jedną znaczną przewagę nad np. Toscą, Amatorem czy inną podobną, krajową produkcją, ma mianowicie przedwzmacniacz do gramofonu z wkładką magnetyczną👍
Może jeszcze gdzieś się trafi oryginalny głośnik i gałeczka do Saby.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Przecież "Tosca" miała przedwzmacniacz do wkładki magnetycznej.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Dawno już na zwykłej, komunalnej zbiórce elektrośmieci nie znalazłem czegoś tak dobrego. Nie jestem krótkofalowcem, więc wkrótce będzie do kupienia.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Prawdopodobnie wyrzucono w ramach sprzątania po nieżyjącym krótkofalowcu.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

kaem pisze: czw, 17 września 2026, 23:18 Przecież "Tosca" miała przedwzmacniacz do wkładki magnetycznej.
Racja, moje niedopatrzenie.

Radiostacja majstersztyk, jeszcze na lampach.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU