Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Możesz je zastąpić p6ke6.8a
Keep calm and believe in ЗСУ!
Героям Слава!
Героям Слава!
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
Chciałem jeszcze się upewnić co do podłączenia wyświetlacza czy piny R/W oraz LEDK mają być podłączone do GND? Bo nie ma ich na złączu LCD DISPLAY. Bo rozumiem że LBL łączymy do LEDA.
-
- 50...74 posty
Dzięki. Po podłączeniu wyświetlacza i zasilania ok 10,5 V bez podłączonego wysokiego napięcia takie mam wartości na wyświetlaczu. Do wyjścia nie jest podłączona żadna lampa.
Wszystko w porządku. Na G1 22 wolty, ponieważ napięcie wejściowe powinno wynosić około 14-15 woltów.
Героям Слава!
Героям Слава!
-
- 50...74 posty
Witam dziś udało mi się uruchomić miernik, zrobiłem pomiar kilku lamp ale jeszcze nie bardzo się znam na interpretowaniu pomiarów, mógłby ktoś z kolegów zerknąć na pomiar lampy 6N2P-EW bo taką miałem zakupioną niby NOS czy wyniki są w miarę poprawne. Nie mam jeszcze dedykowanego transformatora, zasilam miernik z dwóch jeden ma 10,6 V drugi 205 V pewnie mniejsze napięcie przekłada się także na wynik pomiarów. Napięcia A oraz G załączają się tak 20 s przed końcem pomiaru tak ma być?
-
- 50...74 posty
Już się chyba zepsuł chciałem jeszcze zmierzyć lampę którą wcześniej mierzyłem i miernik już nie pokazuje prądu Ia zmienia się tylko prąd Ig może ktoś znający lepiej miernik podpowie co mogło się uszkodzić (przewody oczywiście sprawdziłem).
Włącz tryb zasilania (00) i sprawdź regulację napięcia anody.
Wynik pomiaru 6N2P jest poprawny.
Wynik pomiaru 6N2P jest poprawny.
Героям Слава!
Героям Слава!
-
- 50...74 posty
W czasie pomiaru jak i w trybie zasilacza jest napięcie anodowe, działa regulacja w trybie zasilacza ale wynik pomiaru prądu Ia to cały czas zero tak jak by pomiar prądu nie działał.
-
- 50...74 posty
Nie działa pomiar prądu Ia napięcie jest podawane.
-
- 50...74 posty
Witam
Możliwe że uszkodzeniu uległ LM358 bo nie ma wskazań Ią ale ten sam układ odpowiada za pomiar prądu Ig2 ale ten jest prąd mierzony?
Możliwe że uszkodzeniu uległ LM358 bo nie ma wskazań Ią ale ten sam układ odpowiada za pomiar prądu Ig2 ale ten jest prąd mierzony?
Może masz zimne luty (z jednej strony przylutowany rezystor lub kondensator). Trochę dziwne, że mierzył poprawnie, a potem "sam" uległ awarii.
Gdy robię zwarcie, z automatu sprawdzam MPSA44 i BD139.
transformator toroidalny masz na lampyelektronowe do tego miernika idealnie wchodzi do tej obudowy
Gdy robię zwarcie, z automatu sprawdzam MPSA44 i BD139.
transformator toroidalny masz na lampyelektronowe do tego miernika idealnie wchodzi do tej obudowy
-
- 50...74 posty
Wczoraj zmieniłem LM358 oraz MPSA94 miernik coś zaczął pokazywać ale nie jest dobrze bo przy pomiarze lampy EL84 zarówno w trybie automatycznym jak i zasilacza pokazuje prąd Ią oraz Ig2 natomiast jak mierzę lampę 6N2P lub ECC83 które też wcześniej mierzyłem to cały czas prąd Ia wynosi 0 (wcześniej był 1.95 mA).
Powinieneś ręcznie posprawdzać wszystkie podejrzane tory pomiarowe. Bez podłączonej lampy.
To prosty układ.
To prosty układ.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213