Zbudował ktoś z was telewizor?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Czeœć wygrałem aukcję o jakiej mówiłem. Poniżej link. Teraz zacznę się zapewne bawić technikš wizyjnš. Ciekawe czy w tej maszynce idzie wyłšczyć podstawę czasu.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=95709739
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

maciej_333 pisze:Najlepiej poszukaj "Amatorskich odbiorników telewizyjnych" Z.Olszewskiego.
ja na tej książce nauczyłem się obliczać i nawijać transformatory sieciowe - mam ja do dzisiaj i darzę dużym sentymentem :roll: :roll:
IdeL
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

:arrow: Maciej: no są jeszcze prace dyplomowe bo ja kończę właśnie studium policealne (informatyka) ale elektronika jest moim konikiem 8) . Najpierw muszę sobie załatwić materiały (czyt. książki) bo na sucho to nie mam co zaczynać. Ten oscyloskop fajna sprawa, ważne że działa ale po co go przerabiać. Ja też mam oscylograf (do niedawna sprawny ale spaliło się trafo i poszło do przewinięcia) na lampie 8ŁO coś tam i jeśli z niego nic nie wyjdzie to wykorzystam jego lampę bo te moje potrzebyą dość wysokiego anodowego. A skąd je wytrzasnąć jak sie ma tylko trafo od Mazura? Może jakiś mały powielaczyk? :) Chciałbym zrobić ten monitor bo to by mnie zbliżyło do techniki TV. Naprawić telewizor naprawię ale co z tego jak nie do końca wiem o co w nim chodzi?
:arrow: Idel: a nie mógłbyś zrobić jakiegoś powieżchownego skana tej książeczki??
Pozdrawiam!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

W załączniku masz obwód synchronizacji. Znalazłem dość porządny i prosty układ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No skarbik! Ten układ mi się podoba! :P Dzięki wielkie kolego Maciej!! Muszę dzisiaj nawiedzić bibliotekę szkolną i wypożyczyć jakieś materiały!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tego oscyloskopu przerabiał nie będę ! Tam mam bezpośrednio dostęp do płytek odchylania i do modulacji jasności plamki. Rosjanie wyprowadzili na zewnątrz pewnie katodę i S1. Przydałby się też schemat tego LO-70.

A co do zasilania lampy oscyloskopowej to nic takiego. Można zrobić lampową przetwornicę WN z lampą PL504 w układzie samowzbudnym na przewiniętym dowolnym transformatorze linii z TV. To jednak odradzam, bo to za dużo kłopotu i może siać, WN trzeba filtrować. Na tranzystorach to też nic dobrego.

Najlepiej powielacz kaskadowy. Jednak taki układ ma dość dużą rezystancję wewnętrzną.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... highlight= No samo popatrzcie! Chciałem zastosować tą radziecką lampę ale tam jest potrzebne napięcie 4kV!! Z tą niemiecką, dwustrumieniową jest lepiej bo potrzebuje... 2kV :? A ja mam trafo, które w biegu jałowym daje raptem 330V :cry: . Chyba będę musiał się zaopatrzyć w coś mniejszego...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

A o czym ja pisałem wyżej ? Ponizej link do Wikipedii.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Powielacz_napi%C4%99cia

Sšdzę, że przed budowš powinniœmy sobie zrobić najpierw generator obrazu kontrolnego np. prosty taki jak w załšczniku. Ciekawe czy to będzie działało ? Niewštpliwie jest to przydatny układ, bo można dobrze zbadać liniowoœć pionowš i poziomš.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szalony

Post autor: szalony »

Nie wiem czy się opłaca. Trzeba by się pobawić z cewkami, a generator obrazu kontrolnego można kupić na allegro za trzy dychy.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wypożyczyłem właśnie książkę Olszewskiego i zaczynam studiować...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

A ja jestem ciekaw, jaki obraz daje generator na skanie powyżej. Czyżby właśnie szachownicę?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No też sie zastanawiam ale nie będę go robił bo mam przecież magnetowid i z niego bym podkradł sygnał. W sumie to nie będę narazie budował całego monitora tylko najpierw zmontuję ten generator samodławny który podałem wcześniej (mały oscyloskop) żeby zobaczyć czy w ogólę otrzymam jakąś krechę (i przy jakich napięciach).
Od wczoraj mam książkę "Budowa amatorskiego odbiornika TV" pana Olszewskiego i znalazłem tam fajny układ odcylania pionu i poziomu. Jest to układ tranzystorowo (2x multowibrator) - lampowy(strowanie płytkami poprzez ECC83). Układ jest na str.285. Pozostaje mi jeszcze wybrać układ wzmacniacza wizylnego (najlepiej na PCF82) i układ synchro.
Nie obejdzie się bez pytań :) :
1. Dalczego sygnał z genetarora pionu i poziomu jest podawany na pojedyncze płytki lampy (tzn. jedna płytka V i jedna H a pozotałe są zwarte i podłączone do +)?
2. Czy jakby napięcie z generatorów gdyby było podane na wszystkie płytki to czy będzie lepszy obraz?
3. Waszym zdaniem wzmacniacz wizyjny ma lepiej sterować katodą czy przesłoną (tzn. siatką 1.)? A mógłbym zastosować tranzystorowy układ wzmacniacza wizji np. z TV Libra? Z tego co widzę to jest tam BC148 i BF258 (tak się składa że mam już nawet gotową płytkę).
4. Co myślicie o generatorze H i V na PFL200?
Wiem że zadaje dużo pytań ale kto pyta nie błądzi...
Dzięki jeszcze raz!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Widzę, że masz jakieœ nowsze wydanie tej ksišżki jak ja. Zresztš tytuł mojego egzemplarza jest nieco inny. Ponadto w mojej ksišżce nie ma o słowa układach tranzystorowych.

Ad. 1 To zależy jak się obmyœli układ. Można zrobić tak jak w oscyloskopie Jogiego, gdzie sygnał podajesz przez kondensatory z katody i anody lampy końcowej odchylania. Ponadto w tamtym układzie dołšczyli jeszcze spore rezystory do płytek odchylania, które dołšczyli do plusa zasilania. Ponadto można to robić naprawdę różnie. można i tak jak pisałeœ. Pamiętaj też, że jeżeli będziesz zmieniał potencjał na drugiej płytce to będziesz przesówał obraz.

Ad. 2 To nie powinno mieć żadnego wpływu na jakoœć obrazu. Może jednak trochę wpłynšć na liniowoœć piły.

Ad. 3 Co do tranzystorowego układu wzmacniacza wizji to rób jak chcesz, ale ja bym to wykonał jednak na lampah. Ponadto dwa stopnie w tym układzie Ci nie potrzebne.

Ad. 4 To nie ma sensu. Ponadto nie zrobisz na niej generatora tyratronowego. Sens by był jakby zrobić jeden tor odchylania na jednej PFL200, a drugi na drugiej. Częsci L wtedy dajesz na koniec, a F do generatorów piły.

A ten generator według Olszewskiego daje właœnie szachownicę podobnš do tej jaka jest na skanie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ale ja sobie motam życie! Zrobie jakiś tam wzmacniacz wizji na EF80, ten "hybrydowy" generator odchylania i jeszcze jakiś synchronizator.
Pytanie do Maćka: na Twoim schemacie symchronizatora jest przewód: "Wzmacniacz impulsów synchronizujących". Gdzie to podłączyć? Przecież dajemy strowanie ze wzmacniacza wizji i pobieramy sygnały synchro!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Źle ten napis interpretujesz. Chodziło o to, że L1 to separator impulsów synchro (dobór elementów w tym bloku jest bardzo istotny), a L2 to wzmacniacz tych impulsów. A ta strzałka po prawej u góry (pod napisem) to zywczajnie zasilanie.