Edycja
Moderator: gsmok
-
- 6250...9374 posty
Re: Edycja
Admin zadecydował, że jest tak a nie inaczej. A jak się to komuś nie podoba, to może sobie założyć własne forum i tam edytować posty do woli.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
To jest twoja wypowiedź czy admina? Tak dla uscislenia.
-
- 625...1249 postów
Zdecydował to za dużo powiedziane, tak wyszło i tak jest. To nie znaczy że nie należy tego w końcu zmienić.Thereminator pisze: ↑wt, 16 kwietnia 2024, 20:29 Admin zadecydował, że jest tak a nie inaczej. A jak się to komuś nie podoba, to może sobie założyć własne forum i tam edytować posty do woli.
Patologia jest np. odpowiadanie samemu sobie.
-
- 1875...2499 postów
I co sie dzieje w zwiazku z tym? Przeciez tresc bylaby ta sama. A to, ze 10 stron... Zupelnie nie rozumiem w czym tutaj jest problem. Nie dyskutuje tutaj bynajmniej ze stylem pisania przez kolego Szrot Majster.
Zacytuje samego siebie...CHOPIN66 pisze: ↑pn, 15 kwietnia 2024, 21:53 Łatwo jest powiedzieć, że można napisać na kartce jak się jest w domu sytuacja komplikuje się poza domem kiedy odpisujemy z telefonu/tabletu- wielokrotnie miałem sytuacje, że był spadek szybkości Internetu i klapa - trzeba było pisać kolejny post bo skończył się czas edycji.
Przeciez chyba mozna poczekac jak sie wroci do domu? Przyklad z dzis -- gdy czytalem Wasze odpowiedzi nie moglem od razu odpowiedziec bo bylem w pracy. Odpisuje teraz. Chyba nic zlego sie nie stalo w miedzyczasie, czyz nie?
Zatem musimy dostosowac forum bo kolega pisze na raty? Albo nie chce wrzucic posta pod postem?atom1477 pisze: ↑pn, 15 kwietnia 2024, 21:59 Ja na przykład mam taki nawyk którego ciężko mi się pozbyć, że piszę na raty. Na innych forach posty są łączone, i/albo można zedytować stary. A tu z pośpiechu wychodzą dwa, albo niespodziewanie nie udaje mi się zedytować pierwszego i wtedy rezygnuję z wysłania drugiej części (żeby nie było postu pod postem).
W dalszym ciagu nie rozumiem, w czym problem

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1250...1874 posty
Chodzi o to żebyśmy byli elastyczni, jednemu przeszkadza brak edycji drugiemu nie. Jesteśmy małym forum aktywnych użytkowników jest może 30?
Czy nie możemy tak dopasować zasad żeby każdy był zadowolony.
Jeden pisze długie posty i potrzebuje edycji drugi nie.
Mam takie spostrzeżenia że najbardziej sprawdza się wariant chiński albo białoruski.
Czyli
Zamordyzm
Pozdrawiam kolegę Thereminatora.
Czy nie możemy tak dopasować zasad żeby każdy był zadowolony.
Jeden pisze długie posty i potrzebuje edycji drugi nie.
Mam takie spostrzeżenia że najbardziej sprawdza się wariant chiński albo białoruski.
Czyli
Zamordyzm
Pozdrawiam kolegę Thereminatora.
-
- 6250...9374 posty
Były już wielokrotnie dyskusje na ten temat i doprowadziły do stanu obecnego. Osobiście byłem przeciwny ograniczaniu edycji, ale jak przekonałem się, że to rozwiązanie działa, zmieniłem zdanie.
Proponuje Szanownym Kolegom ochłonięcie i trochę mniej roszczeniowości.
Proponuje Szanownym Kolegom ochłonięcie i trochę mniej roszczeniowości.
-
- 625...1249 postów
Jaki problem napisać posta pod swoim postem ze sprostowaniem/uzupełnieniem? Przecież nikt takich przypadków na tym forum nie sankcjonuje. Skąd więc problem? Z grzeczności nie odpowiem sobie na to pytanie... 

-
- 625...1249 postów
Nie musicie, i nie dlatego.
To tylko jeden z argumentów który możecie przyjąć albo nie.
No i nie tylko ja tak piszę. Wiele osób tak ma. Gdyby nie miało, to byśmy nie mieli tylu postów pod postem.
A to że ktoś nie potrzebuje edycji nie jest argumentem. Jeżeli nie potrzebuje to przecież nie skorzysta, nawet jak taka opcja tam będzie.
A że długi czas na edycję jest szkodliwy to też nie wiemy. Bo nie mamy takiej opcji żeby sprawdzić. Patrząc jednak na inne forma można stwierdzić że taka opcja szkodliwa nie jest.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 6250...9374 posty
W takim razie to, że ktoś potrzebuje edycji również nie jest.
Edycja została skrócona do minimum z powodu szkodliwych skutków jej nadużywania przez niektórych użytkowników.
-
- 625...1249 postów
Jest.Thereminator pisze: ↑śr, 17 kwietnia 2024, 09:59 W takim razie to, że ktoś potrzebuje edycji również nie jest.
Nie przekłada się to na obowiązek wprowadzenia, bo to nie jest forum demokratyczne, ale argumentem jednak jest. W końcu chyba po to jest forum żeby umożliwić większości użytkowników wygodne z niego korzystanie.
I z powodu tych nielicznych użytkowników cierpieć ma cała reszta?Thereminator pisze: ↑śr, 17 kwietnia 2024, 09:59 Edycja została skrócona do minimum z powodu szkodliwych skutków jej nadużywania przez niektórych użytkowników.
Poza tym już było mówione, że ci użytkownicy już zniknęli z forum. Nie wiem o kim mowa i nie potrzebuję tego wiedzieć.
Ale wiem jedno. Na każdym forum są szkodliwi użytkownicy. A jednak na innych forach mimo dłuższej edycji nie ma takiego problemu.
Wszystko się może zdarzyć, i widocznie akurat tutaj się zdarzyło, ale w takim razie skrócenie edycji należałoby potraktować jako rozwiązanie doraźne tylko na tamtą sytuację. A nie jako coś ma pozostać na zawsze.
W najgorszym wypadku, można wprowadzić definiowany czas dla każdego użytkownika. Domyślnie niech sobie będzie 1 minuta, a zaufanym użytkownikom można zwiększyć. A dlaczego to jest najgorsze rozwiązanie? Bo wymagałoby przebudowania silnika forum. Choć funkcjonalnie to jest ono najlepsze.
-
- 6250...9374 posty
Większości? Jest was aż 5 czy 6, który mają jakieś roszczenia w tym temacie.
A po co wprowadzać zmiany w czasie edycji dla nielicznych użytkowników, którym się aktualne ustawienie nie podoba?
I grzebania w silniku forum po każdej aktualizacji? Super pomysł...atom1477 pisze: ↑śr, 17 kwietnia 2024, 10:07 (...)można wprowadzić definiowany czas dla każdego użytkownika. Domyślnie niech sobie będzie 1 minuta, a zaufanym użytkownikom można zwiększyć. A dlaczego to jest najgorsze rozwiązanie? Bo wymagałoby przebudowania silnika forum. Choć funkcjonalnie to jest ono najlepsze.
-
- 1875...2499 postów
Nie rozumiem w czym (obecnie) jest problem...
Podstawowy powód wprowadzenia DRAKOŃSKIEGO limitu czasu na edycję zniknał z forum (w pewnym sensie ubolewam...).
A wystarczyło zablokować edycję postów z odpowiedzią... i ewentualnie skrócić czas na edycję wysłanego postu do min. kwadransa.
Podstawowy powód wprowadzenia DRAKOŃSKIEGO limitu czasu na edycję zniknał z forum (w pewnym sensie ubolewam...).
A wystarczyło zablokować edycję postów z odpowiedzią... i ewentualnie skrócić czas na edycję wysłanego postu do min. kwadransa.
-
- 625...1249 postów
A osób przeciwnych ile jest? Jeżeli myślisz że o wiele więcej to się mylisz.Thereminator pisze: ↑śr, 17 kwietnia 2024, 11:18 Większości? Jest was aż 5 czy 6, który mają jakieś roszczenia w tym temacie.
To forum jest niszowe, i stale wypowiadających się jest znacznie mniej niż 100.
-
- 1250...1874 posty
Przypominam, jaka była geneza wprowadzenia tego ograniczenia. Genezą było to, że pewien użytkownik pisał posty. Na te posty uzyskiwał odpowiedzi. Jeśli te odpowiedzi były nie po jego myśli, edytował swoje posty jak chciał. Skutkiem tego, istniejące już odpowiedzi na pierwotny post traciły sens i sprawiały wrażenie, że albo nie są na temat albo są źle napisane itp. Prowadziło to do braku możliwości prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji, a ci, którzy nie byli na bieżąco w czytaniu ulegali fałszywym przeświadczeniom i dobranockom. Prowadziło to do kłótni, podziałów na jakieś obozy - jednym słowem kwasy, które dawało się ukracać jedynie poprzez autorytarne posunięcia. Idące zbyt daleko rozprzężenie bywało bowiem do tego stopnia nieznośnie, że aktywnych uczestników ubywało. Wyrządzone tymi kłótniami szkody są niepowetowane po dzień dzisiejszy.
Argument, że tego użytkownika już nie ma, jest nietrafny. Użytkownik ten może w każdej chwili wrócić i o ile pamiętam, wystarczy że zwróci się z odpowiednim wnioskiem do administratora. Osobiście więc jestem przeciwny zmianom odnośnie czasu edycji. Stawiam dolara przeciwko rozbitej PY88, że stare problemy momentalnie wrócą. Jeśli trzeba edytować swój wpis, można dać post pod postem i napisać do moderatora o usunięcie wcześniejszego, błędnego. Jeśli poprawny post jest napisany za czyimś komentarzem, można wystąpić o scalenie postów.
Argument, że tego użytkownika już nie ma, jest nietrafny. Użytkownik ten może w każdej chwili wrócić i o ile pamiętam, wystarczy że zwróci się z odpowiednim wnioskiem do administratora. Osobiście więc jestem przeciwny zmianom odnośnie czasu edycji. Stawiam dolara przeciwko rozbitej PY88, że stare problemy momentalnie wrócą. Jeśli trzeba edytować swój wpis, można dać post pod postem i napisać do moderatora o usunięcie wcześniejszego, błędnego. Jeśli poprawny post jest napisany za czyimś komentarzem, można wystąpić o scalenie postów.
-
- 6250...9374 posty
Wygląda raczej na to, że większości z tej niecałej setki jest to obojętne, skoro nie zabierają głosu w temacie.
Poza tym to jest prywatne forum i jego właściciel/administrator ustawił edycję tak jak mu pasuje. Na tym polega wolność działalności, nie tylko gospodarczej. Z tego co pamiętam, miałeś kiedyś w avatarze logo Konfy czy jakieś "popieram konfę", więc tym bardziej nie rozumiem, skąd u wolnościowca taka lewacka roszczeniowość " Dej mnie, bo mnie się należy".