Edycja
Moderator: gsmok
-
- 1250...1874 posty
Edycja
Mam pytanie a właściwie chciałbym żeby użytkownicy forum zaglosowali czy nie można wydłużyć czasu edycji postów np do 30 minut.?
Nie będę pisał dlaczego, bo wszyscy wiedzą o co chodzi
Mamy demokrację to niech się wszyscy wypowiedzą.
Nie będę pisał dlaczego, bo wszyscy wiedzą o co chodzi
Mamy demokrację to niech się wszyscy wypowiedzą.
-
- 100...124 posty
Re: Edycja
Druga opcja to 3 razy przeczytać ze zrozumieniem co się napisało, ewentualnie skorygować i dopiero nacisnąć przycisk wyślij. Najczęściej pisanie w stanie pobudzenia emocjonalnego powoduje pisanie głupot i prowadzi do pomyłek które wymagają poprawienia, brak edycji bardziej dyscyplinuje piszącego w kwestii odpowiedzialności za słowo, przecież nikt nie chce się zbłaźnić. Wszyscy cały czas uczymy się i korzystamy z wiedzy innych, więc też nie będziemy strzelać z powodu błędów, ci co wyłapią nieprawidłowości poprawią, to też jest cenna nauka jak nie wpadać w nieprawidłowy tok myślenia.
-
- 6250...9374 posty
Kod: Zaznacz cały
Liczba użytkowników: 8154
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Trzecia opcja to edycja ważna do momentu odpowiedzi temacie oraz przywrócenie edycji na starych zasadach w dziale ogłoszenia. Rozwiąże to problem odpowiadania sobie samemu i wyeliminuje to przez co wprowadzono blokadę edycji- proponowałem to już kikuktrotnieAdamC pisze: ↑ndz, 14 kwietnia 2024, 20:43 Druga opcja to 3 razy przeczytać ze zrozumieniem co się napisało, ewentualnie skorygować i dopiero nacisnąć przycisk wyślij. Najczęściej pisanie w stanie pobudzenia emocjonalnego powoduje pisanie głupot i prowadzi do pomyłek które wymagają poprawienia, brak edycji bardziej dyscyplinuje piszącego w kwestii odpowiedzialności za słowo, przecież nikt nie chce się zbłaźnić. Wszyscy cały czas uczymy się i korzystamy z wiedzy innych, więc też nie będziemy strzelać z powodu błędów, ci co wyłapią nieprawidłowości poprawią, to też jest cenna nauka jak nie wpadać w nieprawidłowy tok myślenia.

-
- 1875...2499 postów
"Główny powód" wprowadzenia blokady edycji (niestety) zniknął z forum 

-
- 625...1249 postów
Zgadzam się. Długi czas na edycję wprowadza ryzyko zamieszania przy cytowaniu, bo nagle okazuje się, że ktoś odpowiada na fragment postu, którego już nie ma w oryginale. A jeżeli ktoś się pomyli, może po prostu to przyznać i kontynuować dyskusję.
Polecam przycisk "podgląd". Przy bardziej skomplikowanych postach można sobie podejrzeć układ graficzny, rozmieszczenie załączników, cytatów itp.
-
- 2500...3124 posty
Popieram wydłużenie edycji. Bywa tak, że ktoś pisze kilka postów pod sobą w krótkim odstępie czasu, a dłuższa edycja by to wyeliminowała.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1250...1874 posty
Chopin66 to bardzo dobry pomysl i jestem za. Napisanie kolejnego posta zamyka możliwość jego edycji. Proste a ułatwi nam życie.
-
- 625...1249 postów
No właśnie niekoniecznie, bo jeżeli treść ogłoszenia zmieni się w trybie edycji, to nie zobaczę tej zmiany od razu i ogłoszenie nie "podbije" się do góry.
Nie mówiąc już o ryzyku zmiany warunków ogłoszenia kiedy ktoś już odpowie...
-
- 625...1249 postów
Też popieram wydłużenie.
Na innych forach jest dłużej i wcale nie ma przez to problemów.
Na innych forach jest dłużej i wcale nie ma przez to problemów.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 1875...2499 postów
Ile razy bedziemy to walkowac? W zupelnosci zgadzam sie z Ola.
1. Pisze i podgladam co napisalem. To nie wyscig, ze trzeba odpisywac w pospiechu bo...? Nagrody za to daja gdzies?!
2. Kazdy jest czlowiekiem i jest omylny. Mozna sprostowac. Wielokrotnie tak robilem. Nie ubylo mnie. Bonus: dodatkowy post do naliczenia (jak kogos to rajcuje). Czy to naprawde tak boli?
3. W naprawde skrajnych wypdadkach zawsze mozna napisac do moderatorow by skorygowali jakis grubszy blad. Chociaz, patrz pt. 2.
Apeluje: dajmy juz spokoj tym edycjom.
1. Pisze i podgladam co napisalem. To nie wyscig, ze trzeba odpisywac w pospiechu bo...? Nagrody za to daja gdzies?!
2. Kazdy jest czlowiekiem i jest omylny. Mozna sprostowac. Wielokrotnie tak robilem. Nie ubylo mnie. Bonus: dodatkowy post do naliczenia (jak kogos to rajcuje). Czy to naprawde tak boli?
3. W naprawde skrajnych wypdadkach zawsze mozna napisac do moderatorow by skorygowali jakis grubszy blad. Chociaz, patrz pt. 2.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1875...2499 postów
Dlatego rozwiązanie zaproponowane przez mnie jest naj bardziej sprawiedliwe ma wadę wytkniętą przez koleżankę OlaBoga. Zobacz na tematy kolegi Szrot Majster- nawet 10 stron- większość to post pod postem a przy edycji były by może ze 3-4 stronyTooL46_2 pisze: ↑pn, 15 kwietnia 2024, 21:22 Ile razy bedziemy to walkowac? W zupelnosci zgadzam sie z Ola.

Po co pisać do moderatorów o zmianę, skoro można to rozwiązać przewróceniem edycji do momentu odpisania na post.
Moderatorzy mają i tak dużo roboty bo muszą sprawdzać wypowiedzi nowych użytkowników oraz ponownych stażystów.
Edycja bez limitu by ich odciążyła.
-
- 625...1249 postów
TooL46_2: A ja myślę zupełnie odwrotnie.
1. Sprawdzam wiadomości i piszę bezbłędnie na ile mogę. Ale i tak trafiają się literówki które chciałbym poprawić.
2. Problem z cytatami jest hipotetyczny. Zacznijmy od tego że w większości przypadków nikt nie cytuje tak szybko. Po drugie, cytujący też mógłby skorygować swoją wiadomość. Po trzecie, można się pogodzić z bardzo rzadkimi przypadkami gdy ktoś jednak zacytuje zedytowaną wiadomość i już tak zostanie niepoprawione.
3. W skrajnych przypadkach można napisać do moderatora żeby wyczyścił z niepopranych cytatów.
4. Tak jest na innych forach i nie ma problemu.
5. No i problem o jakim nikt nie wspomniał. Przyzwyczajenia z innych for. Trioda to niszowe forum, więc wielu z nas ma konta na innych forach. Gdzie edycja trwa dłużej. Nawet dla kogoś kto dba o poprawność postów, jest to trochę problem bo można zapomnieć jak mało się ma czasu. Ja na przykład mam taki nawyk którego ciężko mi się pozbyć, że piszę na raty. Na innych forach posty są łączone, i/albo można zedytować stary. A tu z pośpiechu wychodzą dwa, albo niespodziewanie nie udaje mi się zedytować pierwszego i wtedy rezygnuję z wysłania drugiej części (żeby nie było postu pod postem).
Więc apeluję: zmieńmy na 30 minut, i wtedy możemy dać spokój tym edycjom.
1. Sprawdzam wiadomości i piszę bezbłędnie na ile mogę. Ale i tak trafiają się literówki które chciałbym poprawić.
2. Problem z cytatami jest hipotetyczny. Zacznijmy od tego że w większości przypadków nikt nie cytuje tak szybko. Po drugie, cytujący też mógłby skorygować swoją wiadomość. Po trzecie, można się pogodzić z bardzo rzadkimi przypadkami gdy ktoś jednak zacytuje zedytowaną wiadomość i już tak zostanie niepoprawione.
3. W skrajnych przypadkach można napisać do moderatora żeby wyczyścił z niepopranych cytatów.
4. Tak jest na innych forach i nie ma problemu.
5. No i problem o jakim nikt nie wspomniał. Przyzwyczajenia z innych for. Trioda to niszowe forum, więc wielu z nas ma konta na innych forach. Gdzie edycja trwa dłużej. Nawet dla kogoś kto dba o poprawność postów, jest to trochę problem bo można zapomnieć jak mało się ma czasu. Ja na przykład mam taki nawyk którego ciężko mi się pozbyć, że piszę na raty. Na innych forach posty są łączone, i/albo można zedytować stary. A tu z pośpiechu wychodzą dwa, albo niespodziewanie nie udaje mi się zedytować pierwszego i wtedy rezygnuję z wysłania drugiej części (żeby nie było postu pod postem).
Więc apeluję: zmieńmy na 30 minut, i wtedy możemy dać spokój tym edycjom.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
-
- 2500...3124 posty
Opcja zasugerowana przez Kolegę CHOPIN66 wydaje się najlepsza.
Ale pół godziny to moim zdaniem też nie jest zły pomysł.
Pozdrawiam,
A.
Ale pół godziny to moim zdaniem też nie jest zły pomysł.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1250...1874 posty
To połączmy te dwa pomysły edycja jest możliwa do czasu napisania kolejnego posta ale nie dłużej niż 30 minut.