Na początek:
1)
Z nudów skleciłem radio FM hbrydowe. Lampowy jest wzmacniacz m.cz na trzech subminiaturowych lampkach bateryjnych 5678, 5672 i 6397. Dodatkowo oczko magiczne DM70 jako wskaźnik wysterowania. Miałem zamiar zrobić detektor superrekacyjny na 1AD4 ale zdecydowałęm się wykorzystać scalaczek TDA7000. Drugi scalak to przetwornica DC/DC. A trzeci to poczciwy 78L06 ... Zwróćcie uwagę na inne odsprzężenie siatki ekranujacej - tradycyjne powodowało wolnozmienne pulsacje więc rozwiązałem to inaczej ... Proszę też obejrzeć realizację pętli ujemnego sprzęzenia zwrotnego. Moc wyjściowa około 300mW. Trafo głośnikowe z radia lampowego firmy Grundig od lampy ECL82, ECL86. Odczep po stronie pierwotnej służył do realizacji kompensacji przydźwięku sieci wprowadzanego przez napięcie anodowe. Przetwornica dostarcza naięcia anodowego 125V i wydajności prądowej rzędu 17mA. Pobór prądu: 12V około 150mA i żarzenie 250mA. Lampka 5678 ma usuniętą metalizację
Schemat
Widok radia
Widok z innej perspektywy
Widok świecącego oczka
Dla ciekawych projekt płytki drukowanej
2)
Zamierzam zrobić radio FM na lampie 6BN6 - specjalizowanej lampie do detekcji iloczynowej. Pozwala ona wysterować bepzośrednio lampę głośnikową. Głowica UKF, lampowa firmy Telefunken na lampie ECC85 o wzmocnieniu napięciowym wg producenta około 1250. Pierwszy stopień p.cz. na lampie 6K13P (EF183) - objęty ma być ARW..... Dalszy to drugi stopień p.cz. na EF80 z opcja ograniczania silnych sygnałów. Następnie detektor na 6BN6 i wzmacniacz mocy na EL95. Oczko magiczne 6E1P (EM80) z przełączaną funkcją wskaźnika dostrojenia i wskaźnika wysterowania. Na razie tylko fotki wykonanego chassis. Filtry p.cz. wyrwane z odbiorników lampowych firmy Grungid. Całość zmontowana na kształtkach aluminiowych dostępnych w hipermarketach. Narzędzia jakimi dysponowałem to dwie wiertatki, bzeszczot i pilnik.
Widok 1
Widok 2
Widok 3
Widok 4
3)
Projekt hybrydowego odbiornika FM.
Głowica UKF na jednym tranzystorze BF215 jako wzmacniaczu w.cz. i lampie 1Ż29B jako mieszaczu samoodrgającym.
Wzmacniacz p.cz na trzech lampach 1Ż24B plus ostatni stopień - ogranicznik na germanowym tranzystorze AF428.
Detektor stosunku.
Wzmacniacz m.cz.: lampa 1Ż24B i tranzystory TG5, BC108B, para AC180/AC181.
Do tego przetwornice do żarzenia i anodowego i jakieś sterowanie oczkiem DM70.
Fikltry p.cz polskie z serii 12x12.
Na razie tylko dwa schematy:
Głowica UKF
Wzmacniacz m.cz.
Święta nie będą nudne

Pozdrawiam.