Pytanie o lampe

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzysztof_ujma
5...9 postów
5...9 postów

Pytanie o lampe

Post autor: krzysztof_ujma »

Mam goroącą prośbę w sprawie lampy załączonej na foto (fotka duża), na której da się odczytać sygnatura: PWLR 1802PR. Jest to jakaś dioda (ma trzy nogi) ale chciałbym dowiedzieć się czegos więcej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

1802 to dioda prostownicza 250V 30mA, stosowana w starych małych odbiornikach radiowych. PWLR po wojnie produkowała lampy typów przedwojennych dla odbiorników, które przetrwały wojnę. Jeżeli nie jest Ci potrzebna i ma całe włókno żarzenia, to chętnie się na coś wymienię.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof_ujma
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: krzysztof_ujma »

Bardzo dziekuje za informacje ale lampy pozbyc sie nie chce. Rok temu kupilem na allegro jakies "bebechy", bo bardzo podobal mi sie kondensator strojeniowy "BETECO", mialem go uzyc do krysztalka. "Bebechy" okazaly sie bardzo fajnym uszkodzonym radiem reakcyjnym ktory kiedys ozywilem, a dzisiaj projektowalem mu obudowe i zaciekawilem sie ta ladna lamapa.

To radio jest dwu lampowe, drugiej jeszcze nie rozszyfrowalem jest nieczytelna, jesli mozna to moze moglbym prosic o jakies linki do schematow tego typu radii. Jak wspomnialem jest dwulampowe, posiada transformator zasilajacy, dlawik, transformator glosnikowy, trzy zestawy cewek. (czeka mnie zmudne rysowanie schematu, chyba, ze cos by sie znalazlo).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Post autor: Alek »

Części nie ma tam wiele. Warto więc rozrysować. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że PWLR robiło takie lampy :)

Dopisek późniejszy:
Może warto sprawdzić, czy ten odbiornik nie odpowiada układowi któregoś z odbioróników z książki Czesława Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe".
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Druga lampa to chyba loktal? Może to odbiornik refleksowy (EBL21) z książki wspomnianej przez Alka :D
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

pytanko

Post autor: NeoNN »

Witam wszystkich:) pisze z ogromną proźbą nigdy nie mialem do czynienia z lampami a aktualnie nabyłem 6 lamp z modeli PCL, PL, PCF ale nie mam pojęcia jak cos takiego zamontowac w zmacniaczu czy mógłby ktos mijakis schemat ideowy jakiegos łatwego podlączenia takiej lampy w obwód? np z lampą PCL86 ? z góry dziękuje :D