Muzeum Motoryzacji w Otrębusach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: Muzeum Motoryzacji w Otrębusach
Pewnie Węgierski Munkácsy TV z zakładów Videoton w Székesfehérvár 

Üdv
Macska
Macska
-
- 625...1249 postów
-
- 6250...9374 posty
W twojej okolicy zieloni nie organizują takich akcji rośliny za elektrośmieci?atom1477 pisze: czw, 15 lutego 2024, 21:04cirrostrato pisze: czw, 15 lutego 2024, 15:48 Nie dawaj nadziei, wiosną jakieś trzy lala temu wywalam chyba pięć TV lampowych (do Mazdy 626 kombi sporo można władować) na elektroszrot w zamian (wymiana 1:1) za jakieś roślinki
Ciężko zrozumieć ten opis. To w końcu była to wymiana czy wywalanie na szrot?
-
- 625...1249 postów
cirrostrato pisze: pt, 16 lutego 2024, 07:20 W twojej okolicy zieloni nie organizują takich akcji rośliny za elektrośmieci?
Nie słyszałem. No i wtedy to chyba nie są szroty.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- moderator
Są. Po prostu stoi kontener gdzie się oddaje dowolny zło elektryczny i się dostaje kupony - np. 1 za mały złom, 2 za średni i 3 za duży. Potem się idzie do sąsiedniego stanowiska i wymienia kupony na doniczki z roślinkami. Taka akcja promocyjna, aby śmieci nie lądowały w lasach czy pod płotem.
O: https://um.warszawa.pl/-/wymien-elektro ... na-rosliny
O: https://um.warszawa.pl/-/wymien-elektro ... na-rosliny
-
- 625...1249 postów
Witam!
Byłem w Otrębusach wiosną, ładnych kilka lat temu. Trafiłem na imprezę otwarcia sezonu-zlot pięknych pojazdów -było co podziwiać.
Samo "muzeum" przedstawiało raczej smutny widok. Dużo pojazdów poupychanych, gdzie się da, zakurzonych, brak opisów ...
Radia poustawiane piętrowo do sufitu-pewnie myszki już cewki pozjadały.
Niestety utrzymanie takiego przedsięwzięcia wymaga dużych środków finansowych, a państwo nie jest skore do wspierania takich inicjatyw.
Kiedyś czytałem na Forum apel o ratowanie Muzeum Techniki z Pałacu Kultury, na którego utrzymanie też podobno nie było pieniędzy.
Cała nadzieja w lokalnych samorządach, które starają się własnymi środkami ratować i udostępniać zabytki techniki związane ze swoim regionem.
Pozdrawiam-Grzegorz
Byłem w Otrębusach wiosną, ładnych kilka lat temu. Trafiłem na imprezę otwarcia sezonu-zlot pięknych pojazdów -było co podziwiać.
Samo "muzeum" przedstawiało raczej smutny widok. Dużo pojazdów poupychanych, gdzie się da, zakurzonych, brak opisów ...
Radia poustawiane piętrowo do sufitu-pewnie myszki już cewki pozjadały.
Niestety utrzymanie takiego przedsięwzięcia wymaga dużych środków finansowych, a państwo nie jest skore do wspierania takich inicjatyw.
Kiedyś czytałem na Forum apel o ratowanie Muzeum Techniki z Pałacu Kultury, na którego utrzymanie też podobno nie było pieniędzy.
Cała nadzieja w lokalnych samorządach, które starają się własnymi środkami ratować i udostępniać zabytki techniki związane ze swoim regionem.
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 625...1249 postów
No tak, nie jest to muzeum z wychuchanymi eksponatami, większość jest w stanie "jako-takim", wiele po przejściach i po "modernizacjach" w latach PRL, jak np. Czajka czy inne "amerykańce" z dieslem pod maską. Jest to muzeum rodzinne, powstało z pasji, a nie dotacji i trzeba wziąć to pod uwagę zanim się tam wybierzemy. Tego samego dnia byłem też na PGE Narodowym na "Ikonach motoryzacji" gdzie były auta za grube miliony. Fajnie, ale Otrębusy bardziej mi się spodobały. Może z powodu mojej graciarskiej natury, choć kiedyś wydaje mi się, że byłem normalny