Wzmacniacz SE EF80 + EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz SE EF80 + EL84
A dlaczego taki ciekawy temat stanął w miejscu?
-
- 500...624 posty
Witam
Wykonałem dwa układy, dla porównania, z układem blisko oryginału i układem w triodzie.
Zgodnie z przytyczonymi charakterystykiami, zastosowałem punkt pracy EF80 jak w załączniku. Dodatkowo zmieniłem napięcie zasilania I kondensatory sprzęgające. Wzmocnienie w otwartej petli wg pomiarów około 45-50 (dokładność pomiarowa) 47k pozwoliło uzyskać około 30x. Oczywiście zmieniłem nieszczęsny 6n8 na 200p, znaczna poprawa. Moc około 5W, powyżej sinusoida zaczyna się znieksztalać.
W układzie oryginalnym podniosłem tylko napięcie zasilania koncowki i zmieniłem wartosci fb.
Odnośnie biasu, też jestem zwolennikiem autobiasu, ale w tym przypadku, chciałem sprawdzić innego rozwiązania, którego wcześniej nie stosowałem.
Podsumowując układy grają bardzo podobnie, tylko w przypadku układu triody na wyjściu pojawił się brum, układy zasilania I symetryzacji żarzenia są identyczne z czego to może wynikać? W oryginale jest cisza.
Wykonałem dwa układy, dla porównania, z układem blisko oryginału i układem w triodzie.
Zgodnie z przytyczonymi charakterystykiami, zastosowałem punkt pracy EF80 jak w załączniku. Dodatkowo zmieniłem napięcie zasilania I kondensatory sprzęgające. Wzmocnienie w otwartej petli wg pomiarów około 45-50 (dokładność pomiarowa) 47k pozwoliło uzyskać około 30x. Oczywiście zmieniłem nieszczęsny 6n8 na 200p, znaczna poprawa. Moc około 5W, powyżej sinusoida zaczyna się znieksztalać.
W układzie oryginalnym podniosłem tylko napięcie zasilania koncowki i zmieniłem wartosci fb.
Odnośnie biasu, też jestem zwolennikiem autobiasu, ale w tym przypadku, chciałem sprawdzić innego rozwiązania, którego wcześniej nie stosowałem.
Podsumowując układy grają bardzo podobnie, tylko w przypadku układu triody na wyjściu pojawił się brum, układy zasilania I symetryzacji żarzenia są identyczne z czego to może wynikać? W oryginale jest cisza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Mam pytanie odnośnie EF80 - posiadam parę szt. tych lamp i chcę użyć takowej do prostego wzmacniacza gitarowego z EL84 lub 6V6 SE. Większość posiadanych lamp to Telamy, które maja srebrny nalot na bokach - czy to efekt aktywizacji katody jeszcze w czasie produkcyjnej czy raczej świadczy o zużyciu? Posiadam jedną sztukę bez takiego nalotu ale różni się ona wizualnie od pozostałych (wygląda na totalnie nie używaną bo nawet szkło nie ma przebarwień). Nie są to jednocześnie wersje z ekranem siatkowym ale z szarymi blachami.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 6250...9374 posty
Zrób cały na EF80. Do grania w domu EF80 w końcówce SE całkowicie wystarczy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Z braku laku jedynym wyjściem pozostaje EF80. A jak masz kasę, to kupuj ECC83 nawet RFT, będzie dużo lepiej grał niż na EF80.
Ostatnio zmieniony pn, 18 września 2023, 23:15 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Pytanie przy jakim poziomie głośności zaczyna przesterowywać? Bo paradoksalnie na tym mi nie zależy 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 1250...1874 posty
A co jest złego w EF80 np. w konfiguracji triodowej? Ma niezłe parametry w takiej konfiguracji, oczywiście jest ryzyko mikrofonowania z którym trzeba się liczyć, ale do prostego wzmacniacza wydaje się wystarczająca. W końcu 1 stopień w zupełności wysteruje EL84.saico pisze: pn, 18 września 2023, 23:14 Z braku laku jedynym wyjściem pozostaje EF80. A jak masz kasę, to kupuj ECC83 nawet RFT, będzie dużo lepiej grał niż na EF80.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 500...624 posty
Witam
Rzeczywiście buczenie się zmniejszyło wracając do filtru R105-C108, załączam schemat.
Poniżej sygnal na C103 i na wyjściu przy pełnej mocy: Oraz przy totalnym przesterowaniu końcówki: Jako obciążenie rezystor 8R, sygnał 1kHz
Rzeczywiście buczenie się zmniejszyło wracając do filtru R105-C108, załączam schemat.
Poniżej sygnal na C103 i na wyjściu przy pełnej mocy: Oraz przy totalnym przesterowaniu końcówki: Jako obciążenie rezystor 8R, sygnał 1kHz
-
- 500...624 posty
Wiem, że stary kotlet, ale szukając coś do calypso
i analizujac schemat i przypomniał mi się ten 10M polaryzujacy EF80 i cała gunwoburza: Zainteresowani będą wiedzieć o co chodzi
i analizujac schemat i przypomniał mi się ten 10M polaryzujacy EF80 i cała gunwoburza: Zainteresowani będą wiedzieć o co chodzi