Radio union 73U
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Radio union 73U
Witam!
Oczek EM4 nie idzie kupić, w ogóle okrągłych nie ma.
Rosyjska 6E5S byłaby najlepsza....ja dałem za EM4 jak i EM11, wymieniając podstawkę.
Dałoby się pewnie dołożyć bocznik do niej, dać rezystor z obejmą około 600-800R, ustawić tyle, co potrzeba i zestawić taki rezystor z dostępnych na rynku rezystorów mocy.
EM1, EM4.....to było straszne dziadostwo, już nie spotyka się radyjek, gdzie by oczko tego typu jeszcze świeciło.
Oczek EM4 nie idzie kupić, w ogóle okrągłych nie ma.
Rosyjska 6E5S byłaby najlepsza....ja dałem za EM4 jak i EM11, wymieniając podstawkę.
Dałoby się pewnie dołożyć bocznik do niej, dać rezystor z obejmą około 600-800R, ustawić tyle, co potrzeba i zestawić taki rezystor z dostępnych na rynku rezystorów mocy.
EM1, EM4.....to było straszne dziadostwo, już nie spotyka się radyjek, gdzie by oczko tego typu jeszcze świeciło.
- radioretro
- 75...99 postów
Poproszę o ładne zdjęcia R-U.
Skala taka to duży problem, nie potrafię pomóc.
H.B.
Skala taka to duży problem, nie potrafię pomóc.
H.B.
Markwa pisze: ↑sob, 3 lutego 2024, 18:12 Witam.
W tym egzemplarzu wspomniana powłoka nie występuje, mam jednak jeszcze model "Orzeł" i tam chassis i głośnik są pokryte ową powłoką. Oczywiście jest to swego rodzaju lakier, nie jest on jednorodny a składa się z połyskujących drobin wyglądających jak proszek z miedzi. Tymczasem tytułowy radio union już działa a obudowa aktualnie jest poddawana renowacji, poważny problem to skala, nie znam metody która pozwoliłaby odtworzyć fakturę złotego tła.
PS. Gdyby było potrzebne więcej zdjęć 73U czy Orła mogę je podesłać.
Pozdrawiam.
Witam. na prośbę kol. radioretro parę fotek Radio Union. Pozdrawiam, Michał
- radioretro
- 75...99 postów
Dziękuję bardzo Michale.
Często brakuje mi typu z widoku a i b.
Np w tych z pierwszej produkcji 1935 r.
Tak jest i teraz.
Poza tym:
- I foto: 3 lampy, od czego to chassis
- ostatnie: 5 lamp, od czego chassis?
Pozdrawiam
H.B.
Często brakuje mi typu z widoku a i b.
Np w tych z pierwszej produkcji 1935 r.
Tak jest i teraz.
Poza tym:
- I foto: 3 lampy, od czego to chassis
- ostatnie: 5 lamp, od czego chassis?
Pozdrawiam
H.B.
Witam. Wskutek pomyłki zdjęcie z pozycji 7 znalazło się na pozycji 1. To jest widok z tyłu radia widocznego na 8 zdjęciu, radio jest prawie kompletne, brakuje trafa sieciowego, pozostałe części mam. W pozostałych przypadkach sąsiadują ze sobą widoki frontów i tyłów. Radio z 5 lampami to R-U typ Orzeł (foto nr 9 i 10). Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem frazę: "Często brakuje mi typu z widoku a i b. Np w tych z pierwszej produkcji 1935 r.
Tak jest i teraz."
Jeśli potrzebne byłyby inne zdjęcia, wyślę e-mailem Pozdrawiam, Michał
Tak jest i teraz."
Jeśli potrzebne byłyby inne zdjęcia, wyślę e-mailem Pozdrawiam, Michał
- radioretro
- 75...99 postów
Michale.
Produkcja 35, a pewnie i 36 (tylko jeden Orzeł, który był 4 lamp.)?, nie posiada typów (pewnie i ścianek tyln.).
Foto:
1. poz. 1 - chassis odb. 3 lamp. - nie znam aparatu 3 lamp R-U
2. poz. 7 - to chassis Uniona 7
3. poz.8 - to front Uniona 63
Tak to widzę, może to jakoś wyjaśnimy
Pozdrawiam
H.B.
Produkcja 35, a pewnie i 36 (tylko jeden Orzeł, który był 4 lamp.)?, nie posiada typów (pewnie i ścianek tyln.).
Foto:
1. poz. 1 - chassis odb. 3 lamp. - nie znam aparatu 3 lamp R-U
2. poz. 7 - to chassis Uniona 7
3. poz.8 - to front Uniona 63
Tak to widzę, może to jakoś wyjaśnimy
Pozdrawiam
H.B.
Witaj Henryku. Miałeś rację: nie ma R-U 3- lampowego, natomiast znalazła się 4 lampa: gniazdo było schowane za obudową cewek. Trochę ogarnąłem obudowę, oczyściłem i zamontowałem skalę, przykręciłem głośnik, powkładałem lampy (EK2, EF9, EBL1, AZ1), włożyłem chassis i jest efekt. Moim zdaniem nie było żadnych przeróbek, wszystkie otwory montażowe pasują, na skali jest miejsce na wskaźnik dostrojenia, ale fabrycznie jest zamontowana ruchoma przesłona z żaróweczką, połączona cięgnem z przełącznikiem zakresów, podświetlająca okienko na kolor czerwony. zielony, albo żółty. Lampy EK2 i EF9 oznaczone napisem Radio Union, na kapturku od EK9 piękne logo R-U. Przy okazji: może komuś zbywa trafo do Jakiegoś Radio Uniona?
Jeśli chodzi o drugie radio, też uważam, że nie było przerabiane. Przesyłam jeszcze parę fotek, w tym tylna ścianka od R-U Orzeł. Sądząc po resztkach ścianki z tyłu obudowy 4-lampowego radia, pewnie w tym radiu była podobna. Ścianka jest prosta, be żadnych napisów i oznaczeń. Pozdrawiam, Michał
Jeśli chodzi o drugie radio, też uważam, że nie było przerabiane. Przesyłam jeszcze parę fotek, w tym tylna ścianka od R-U Orzeł. Sądząc po resztkach ścianki z tyłu obudowy 4-lampowego radia, pewnie w tym radiu była podobna. Ścianka jest prosta, be żadnych napisów i oznaczeń. Pozdrawiam, Michał
- radioretro
- 75...99 postów
Dziękuję Michał.
Teraz się zgadza:
to Union 63 Z i Orzeł.
Pytałem Ciebie o te foto: Union 63 B, brak wejścia dla zasilania anodowego?
H.B.
Teraz się zgadza:
to Union 63 Z i Orzeł.
Pytałem Ciebie o te foto: Union 63 B, brak wejścia dla zasilania anodowego?
H.B.
Sądzę, że wejście zasilania anodowego jest w jednej skrętce z przewodami żarzenia, być może przewody zaginęły w trakcie naprawy. MichałPytałem Ciebie o te foto: Union 63 B, brak wejścia dla zasilania anodowego?
- radioretro
- 75...99 postów
Raczej nie, ponieważ jest opis tylko dla Uż.
H.
H.
W/g mnie oznaczone powinny być konkretne przewody, zwykle używano blaszek aluminiowych z nadrukiem. Sądzę, że napis na chassis miał podkreślić, że napięcie żarzenia wynosi 2V, w celu uniknięcia pomyłki n.p. 4V. Pozdrawiam, MichałRaczej nie, ponieważ jest opis tylko dla Uż.
- radioretro
- 75...99 postów
Nie przekonałeś mnie. Tabliczki były też plastikowe.
Jedynym właściwym rozwiązaniem byłby widok innego egzemplarza tego odbiornika.
Pozdrawiam
H.B.
Jedynym właściwym rozwiązaniem byłby widok innego egzemplarza tego odbiornika.
Pozdrawiam
H.B.
- radioretro
- 75...99 postów
Byłem trochę upierdliwy, przepraszam.
Miałeś rację Michale, w jednej wiązce Uż i Ua, a napisy na przewodach.
Tutaj jest jest dowód.
Już prawie wszystko jest jasne.
Henryk
Miałeś rację Michale, w jednej wiązce Uż i Ua, a napisy na przewodach.
Tutaj jest jest dowód.
Już prawie wszystko jest jasne.
Henryk
- radioretro
- 75...99 postów
Właściwie zakończyłem prezentację Radio -Uniona.
Mogę Tobie wysłać do oceny, na jaki adres ?
H.B.
Mogę Tobie wysłać do oceny, na jaki adres ?
H.B.