Wzmacniacz lampowy Sansuix

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wzmacniacz lampowy Sansuix

Post autor: Krzysztof_M »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 13:48 Problem jest tylko, ze sprzężeniem katodowym. Kolega chyba mówi o tym drugim...
A to przepraszam, najwyraźniej źle zrozumiałem problem podniesiony przez Kolegę madrass.

Moje jedyne doświadczenia z uzwojeniami katodowymi dotyczą traf z Toroidów dla EL34, gdzie złe włączenie uzwojeń katodowych nie powodowało wzbudzeń z racji małej wartości tego sprzężenia, ale upośledzało parametry jeśli nie było globalnej pętli, która to potrafiła skompensować.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Zgodnie ze słuszną sugestią Uczestników dyskusji tematy zostały połączone.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 13:55 Odezwij się do Pana Przemka. Przewinął wiele transformatorów od różnych modeli Sansui i nie tylko.
Na fejsbuku mnie nigdy nikt nie zobaczy, bo tak i już. Amen. PS: Wybieram się do Tech/Kasprzaka na 75 latek istnienia szkoły, zajdę na nawijarki (jak pozwolą.....) ale raczej tam nic już nie ma, ostatnie dwie zabawki do motanie, idealnie odrestaurowane, stoją u mnie w warsztacie, na pewno w 1967(?) roku motałem na nich trafa na ocenę.....Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

igsaudio pisze: pn, 18 września 2023, 10:24 Czyli sugerujesz takie podłączenie?
Może być też takie:

Screenshot 2023-09-18 at 10.16.14.png
Awatar użytkownika
madrass
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: madrass »

OTLamp pisze: pn, 18 września 2023, 16:49
igsaudio pisze: pn, 18 września 2023, 10:24 Czyli sugerujesz takie podłączenie?
Może być też takie:

Screenshot 2023-09-18 at 10.16.14.png
Nie, tak być nie może. A to dlatego, że będziesz miał odwrotnie i CFB i NFB, więc będzie jeszcze gorzej. Chyba, że zamienisz dodatkowo oba przewody pierwotne.
safer
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: safer »

Ja zachęcony pomiarami Pioneer SM-83 Szanownego Kolegi @Romekd zamieszczonymi w linku: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 09#p372609 postanowiłem wykonać układ preampu i wzmacniacza z tego urządzenia do "momentu" kondensatorów sprzęgających 470n a sam koniec dokładnie tak jak AU-70 z zasilaniem 410V na anody. Zdecydowałem się na regulację BIAS dla każdej lampy oddzielnie-koszt żaden a zysk potencjalnie duży. Oczywiście wymagana korekcja rezystorów w zasilaczu pod nowe napięcia zasilające ale nie stanowiło to jakiegoś większego problemu. Dzielnik 2k 12k z Sansui oczywiście pozostał ponieważ.....kompletnie w niczym mi nie przeszkadzał i przyznam, że nie rozumiem po jaką cholerę to ruszać. Napięcie G2 pentod 6P14-EV u mnie poniżej 320V. Jeżeli prawdą jest to, co piszą niektórzy z kolegów że mają wartości G2 na poziomie zbliżonym do 400V to chyba pozostaje im życzyć ....powodzenia. To "coś" co powstało nazwałem VA-TubeAmp i grało naprawdę świetnie. Oczywiście jestem kompletnie nieobiektywny no bo jaki mam być oceniając własną robotę :D Nie wspomniałem, że wykonany układ miał trafić do mojego kolegi, który w ramach rewanżu miał dla mnie wykonać obudowę dla mojej konstrukcji. O ile co do brzmienia nie było najmniejszych uwag o tyle mojemu Szanownemu Koledze nie spodobał się.....układ lamp na pcb (a niby to ja miałem decydować o rozmieszczeniu lamp). Przyznam, że się szczerze poirytowałem ale w tzw międzyczasie przyszła mi do głowy fajna myśl jak wykonać te konstrukcję, żeby każdy sobie te lampy poustawiał "jak się chce". Na ten moment: jedno rozlutowane, drugie niepolutowane i już wyczerpałem chyba limit wymówek dlaczego wersja nr2 nie skończona :D
Wybaczcie OT, tak tylko kilka słów ode mnie aby pośmiać się z własnych wad.
BTW. Ktoś wspominał o trudnościach w nabyciu 6AN8A oraz o ich wysokiej cenie. Oczywiście użycie 5AN8+obniżone do 4V7 zasilania na żarzeniu to idealne rozwiązanie i to wszystko za ułamek ceny 6AN8. ECC83/12AX7 chyba będą dostępne zawsze 6P14-EV i zbliżone myślę, że również nie będzie z nimi problemów. 7189A-tu przyznaję jest problem. Ja swoją kwadrę "wyczaiłem" w "kraju kwitnącej wiśni" za wcale nie małe pieniądze. Wspomnianych 5AN8 jest za oceanem mnóstwo. Wychodzi na to, że z częściami nie ma problemów zwłaszcza, że (paradoksalnie) nie ma najmniejszego problemu z nabyciem dedykowanych transformatorów wyjściowych. I tu moja gorąca do Szanownego grona Ekspertów z Triody a nie ukrywam, że prośbę szczególnie kieruję w stronę Kolegi @Romekd o możliwość przeprowadzenia pomiarów/testów porównawczych transformatorów wyjściowych. Jeżeli jest to wogóle w najbliższym czasie możliwe .
Cóż mogę powiedzieć więcej poza: dziękuję za cierpliwość :) chyba nic
Pozdrawiam
Krzysztof

Bardzo proszę o trzymanie się tematu wątku, a jeśli chce się opisać własne konstrukcje bardzo zachęcam do założenia nowego wątku. Tego wpisu nie przenoszę do kosza, bo odrobinę do dyskusji w tym wątku nawiązuje, za to następne podobne już nie będą miały tyle szczęścia. Einherjer.
Załączniki
Niedługo skończę :)
Niedługo skończę :)
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 16:58 Nie, tak być nie może. A to dlatego, że będziesz miał odwrotnie i CFB i NFB, więc będzie jeszcze gorzej. Chyba, że zamienisz dodatkowo oba przewody pierwotne.
Faktycznie, trzeba by zamienić miejscami przewody anodowe :oops:
digitalus
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: digitalus »

Witam
Czy panowie projektanci udostępnią "jakieś" wyniki pomiarów ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
madrass
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: madrass »

digitalus pisze: pt, 22 września 2023, 23:05 Witam
Czy panowie projektanci udostępnią "jakieś" wyniki pomiarów ? :mrgreen:
Pomiarów Sansuixa nie robiłem, bo nie miałem nigdy przyjemności z tym wariantem wzmacniacza, aczkolwiek omierzyłem w innym wątku swój autorski wzmacniacz, również bazujący na AU-70:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 13#p412213
W przyszłości chętnie porównałbym, wyniki mogą być bardzo rozbieżne, ponieważ Sansuix nie posiada preampu, także SNR bedzie zupełnie inne.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

Witam, jak to mówią: "co dwie głowy to nie jedna", albo, jak jest napisane w Biblii, w Przypowieściach Salomona 13:10: "Zuchwałość wywołuje tylko zwady, lecz u tych, którzy przyjmują radę, jest mądrość" - oto ukazało się drukiem dla konstruktorów to o czym rozprawialiśmy w tym temacie:https://ep.com.pl/projekty/projekty-ep/ ... 0-w-errata. Teraz ta konstrukcja będzie prawie doskonała :D . Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
ODPOWIEDZ