Ja zachęcony pomiarami Pioneer SM-83 Szanownego Kolegi @Romekd zamieszczonymi w linku:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 09#p372609 postanowiłem wykonać układ preampu i wzmacniacza z tego urządzenia do "momentu" kondensatorów sprzęgających 470n a sam koniec dokładnie tak jak AU-70 z zasilaniem 410V na anody. Zdecydowałem się na regulację BIAS dla każdej lampy oddzielnie-koszt żaden a zysk potencjalnie duży. Oczywiście wymagana korekcja rezystorów w zasilaczu pod nowe napięcia zasilające ale nie stanowiło to jakiegoś większego problemu. Dzielnik 2k 12k z Sansui oczywiście pozostał ponieważ.....kompletnie w niczym mi nie przeszkadzał i przyznam, że nie rozumiem po jaką cholerę to ruszać. Napięcie G2 pentod 6P14-EV u mnie poniżej 320V. Jeżeli prawdą jest to, co piszą niektórzy z kolegów że mają wartości G2 na poziomie zbliżonym do 400V to chyba pozostaje im życzyć ....powodzenia. To "coś" co powstało nazwałem VA-TubeAmp i grało naprawdę świetnie. Oczywiście jestem kompletnie nieobiektywny no bo jaki mam być oceniając własną robotę

Nie wspomniałem, że wykonany układ miał trafić do mojego kolegi, który w ramach rewanżu miał dla mnie wykonać obudowę dla mojej konstrukcji. O ile co do brzmienia nie było najmniejszych uwag o tyle mojemu Szanownemu Koledze nie spodobał się.....układ lamp na pcb (a niby to ja miałem decydować o rozmieszczeniu lamp). Przyznam, że się szczerze poirytowałem ale w tzw międzyczasie przyszła mi do głowy fajna myśl jak wykonać te konstrukcję, żeby każdy sobie te lampy poustawiał "jak się chce". Na ten moment: jedno rozlutowane, drugie niepolutowane i już wyczerpałem chyba limit wymówek dlaczego wersja nr2 nie skończona
Wybaczcie OT, tak tylko kilka słów ode mnie aby pośmiać się z własnych wad.
BTW. Ktoś wspominał o trudnościach w nabyciu 6AN8A oraz o ich wysokiej cenie. Oczywiście użycie 5AN8+obniżone do 4V7 zasilania na żarzeniu to idealne rozwiązanie i to wszystko za ułamek ceny 6AN8. ECC83/12AX7 chyba będą dostępne zawsze 6P14-EV i zbliżone myślę, że również nie będzie z nimi problemów. 7189A-tu przyznaję jest problem. Ja swoją kwadrę "wyczaiłem" w "kraju kwitnącej wiśni" za wcale nie małe pieniądze. Wspomnianych 5AN8 jest za oceanem mnóstwo. Wychodzi na to, że z częściami nie ma problemów zwłaszcza, że (paradoksalnie) nie ma najmniejszego problemu z nabyciem dedykowanych transformatorów wyjściowych. I tu moja gorąca do Szanownego grona Ekspertów z Triody a nie ukrywam, że prośbę szczególnie kieruję w stronę Kolegi @Romekd o możliwość przeprowadzenia pomiarów/testów porównawczych transformatorów wyjściowych. Jeżeli jest to wogóle w najbliższym czasie możliwe .
Cóż mogę powiedzieć więcej poza: dziękuję za cierpliwość

chyba nic
Pozdrawiam
Krzysztof
Bardzo proszę o trzymanie się tematu wątku, a jeśli chce się opisać własne konstrukcje bardzo zachęcam do założenia nowego wątku. Tego wpisu nie przenoszę do kosza, bo odrobinę do dyskusji w tym wątku nawiązuje, za to następne podobne już nie będą miały tyle szczęścia. Einherjer.