Wzmacniacz lampowy Sansuix

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wzmacniacz lampowy Sansuix

Post autor: Krzysztof_M »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 13:48 Problem jest tylko, ze sprzężeniem katodowym. Kolega chyba mówi o tym drugim...
A to przepraszam, najwyraźniej źle zrozumiałem problem podniesiony przez Kolegę madrass.

Moje jedyne doświadczenia z uzwojeniami katodowymi dotyczą traf z Toroidów dla EL34, gdzie złe włączenie uzwojeń katodowych nie powodowało wzbudzeń z racji małej wartości tego sprzężenia, ale upośledzało parametry jeśli nie było globalnej pętli, która to potrafiła skompensować.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Zgodnie ze słuszną sugestią Uczestników dyskusji tematy zostały połączone.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 13:55 Odezwij się do Pana Przemka. Przewinął wiele transformatorów od różnych modeli Sansui i nie tylko.
Na fejsbuku mnie nigdy nikt nie zobaczy, bo tak i już. Amen. PS: Wybieram się do Tech/Kasprzaka na 75 latek istnienia szkoły, zajdę na nawijarki (jak pozwolą.....) ale raczej tam nic już nie ma, ostatnie dwie zabawki do motanie, idealnie odrestaurowane, stoją u mnie w warsztacie, na pewno w 1967(?) roku motałem na nich trafa na ocenę.....Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

igsaudio pisze: pn, 18 września 2023, 10:24 Czyli sugerujesz takie podłączenie?
Może być też takie:

Screenshot 2023-09-18 at 10.16.14.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
madrass
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: madrass »

OTLamp pisze: pn, 18 września 2023, 16:49
igsaudio pisze: pn, 18 września 2023, 10:24 Czyli sugerujesz takie podłączenie?
Może być też takie:

Screenshot 2023-09-18 at 10.16.14.png
Nie, tak być nie może. A to dlatego, że będziesz miał odwrotnie i CFB i NFB, więc będzie jeszcze gorzej. Chyba, że zamienisz dodatkowo oba przewody pierwotne.
safer
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: safer »

Ja zachęcony pomiarami Pioneer SM-83 Szanownego Kolegi @Romekd zamieszczonymi w linku: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 09#p372609 postanowiłem wykonać układ preampu i wzmacniacza z tego urządzenia do "momentu" kondensatorów sprzęgających 470n a sam koniec dokładnie tak jak AU-70 z zasilaniem 410V na anody. Zdecydowałem się na regulację BIAS dla każdej lampy oddzielnie-koszt żaden a zysk potencjalnie duży. Oczywiście wymagana korekcja rezystorów w zasilaczu pod nowe napięcia zasilające ale nie stanowiło to jakiegoś większego problemu. Dzielnik 2k 12k z Sansui oczywiście pozostał ponieważ.....kompletnie w niczym mi nie przeszkadzał i przyznam, że nie rozumiem po jaką cholerę to ruszać. Napięcie G2 pentod 6P14-EV u mnie poniżej 320V. Jeżeli prawdą jest to, co piszą niektórzy z kolegów że mają wartości G2 na poziomie zbliżonym do 400V to chyba pozostaje im życzyć ....powodzenia. To "coś" co powstało nazwałem VA-TubeAmp i grało naprawdę świetnie. Oczywiście jestem kompletnie nieobiektywny no bo jaki mam być oceniając własną robotę :D Nie wspomniałem, że wykonany układ miał trafić do mojego kolegi, który w ramach rewanżu miał dla mnie wykonać obudowę dla mojej konstrukcji. O ile co do brzmienia nie było najmniejszych uwag o tyle mojemu Szanownemu Koledze nie spodobał się.....układ lamp na pcb (a niby to ja miałem decydować o rozmieszczeniu lamp). Przyznam, że się szczerze poirytowałem ale w tzw międzyczasie przyszła mi do głowy fajna myśl jak wykonać te konstrukcję, żeby każdy sobie te lampy poustawiał "jak się chce". Na ten moment: jedno rozlutowane, drugie niepolutowane i już wyczerpałem chyba limit wymówek dlaczego wersja nr2 nie skończona :D
Wybaczcie OT, tak tylko kilka słów ode mnie aby pośmiać się z własnych wad.
BTW. Ktoś wspominał o trudnościach w nabyciu 6AN8A oraz o ich wysokiej cenie. Oczywiście użycie 5AN8+obniżone do 4V7 zasilania na żarzeniu to idealne rozwiązanie i to wszystko za ułamek ceny 6AN8. ECC83/12AX7 chyba będą dostępne zawsze 6P14-EV i zbliżone myślę, że również nie będzie z nimi problemów. 7189A-tu przyznaję jest problem. Ja swoją kwadrę "wyczaiłem" w "kraju kwitnącej wiśni" za wcale nie małe pieniądze. Wspomnianych 5AN8 jest za oceanem mnóstwo. Wychodzi na to, że z częściami nie ma problemów zwłaszcza, że (paradoksalnie) nie ma najmniejszego problemu z nabyciem dedykowanych transformatorów wyjściowych. I tu moja gorąca do Szanownego grona Ekspertów z Triody a nie ukrywam, że prośbę szczególnie kieruję w stronę Kolegi @Romekd o możliwość przeprowadzenia pomiarów/testów porównawczych transformatorów wyjściowych. Jeżeli jest to wogóle w najbliższym czasie możliwe .
Cóż mogę powiedzieć więcej poza: dziękuję za cierpliwość :) chyba nic
Pozdrawiam
Krzysztof

Bardzo proszę o trzymanie się tematu wątku, a jeśli chce się opisać własne konstrukcje bardzo zachęcam do założenia nowego wątku. Tego wpisu nie przenoszę do kosza, bo odrobinę do dyskusji w tym wątku nawiązuje, za to następne podobne już nie będą miały tyle szczęścia. Einherjer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

madrass pisze: pn, 18 września 2023, 16:58 Nie, tak być nie może. A to dlatego, że będziesz miał odwrotnie i CFB i NFB, więc będzie jeszcze gorzej. Chyba, że zamienisz dodatkowo oba przewody pierwotne.
Faktycznie, trzeba by zamienić miejscami przewody anodowe :oops:
digitalus
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: digitalus »

Witam
Czy panowie projektanci udostępnią "jakieś" wyniki pomiarów ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
madrass
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: madrass »

digitalus pisze: pt, 22 września 2023, 23:05 Witam
Czy panowie projektanci udostępnią "jakieś" wyniki pomiarów ? :mrgreen:
Pomiarów Sansuixa nie robiłem, bo nie miałem nigdy przyjemności z tym wariantem wzmacniacza, aczkolwiek omierzyłem w innym wątku swój autorski wzmacniacz, również bazujący na AU-70:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 13#p412213
W przyszłości chętnie porównałbym, wyniki mogą być bardzo rozbieżne, ponieważ Sansuix nie posiada preampu, także SNR bedzie zupełnie inne.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Witam, jak to mówią: "co dwie głowy to nie jedna", albo, jak jest napisane w Biblii, w Przypowieściach Salomona 13:10: "Zuchwałość wywołuje tylko zwady, lecz u tych, którzy przyjmują radę, jest mądrość" - oto ukazało się drukiem dla konstruktorów to o czym rozprawialiśmy w tym temacie:https://ep.com.pl/projekty/projekty-ep/ ... 0-w-errata. Teraz ta konstrukcja będzie prawie doskonała :D . Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)