Katastrofalnie nie na temat - V

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

http://library.cpilot.info/theory/aviavooruzhenie/
rozdział 4 systemy sterowania rakiet lotniczych
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

Maciej Szczodrowski pisze:Rozmawiałem w Tczewie w hospicjum z weteranem i on opowiadał mi o człowieku, który pracował nad rozszyfrowaniem V2. Zapomniałem nazwiska. Pamiętam, że zajmował się przed wojną budową szybowcówi chyba był w zespole pracującym nad samolotami typu RWD. W czasie wojny miał fabrykę granatów. Podobno mu się udało rozszyfrować tą rakietę a wyniki dostarczyć anglikom.Jeśli spotkam się jeszcze z tym człowiekiem to zapytam o nazwisko.

Pamiętam!!!!
Gocjan! Ale może być też Gacjan, Grocjan lub Gracjan. Ale raczej to pierwsze. Był inżynierem, nie lubił jak mu się robiło zjęcia. Może to nazwisko Cię Piotrze naprowadzi.

Pozdrawiam!

Dla porządku - ten człowiek nazywał sie inż. Antoni Kocjan - bardzo znana postać w środowisku lotniczym. Zginął w Oświęcimiu. W polskiej literaturze chyba najwięcej faktów w:

"Akcja V-1, V-2" - autor: Michał Wojewódzki.

Tam sporo m. in. o zdobyciu układów elektronicznych z rakiet i próbach analizy ich działania.
Co do samych układów: przeważa opinia, że były to uklady telemetrii w prototypowych rakietach oraz układ umożliwiajacy zniszczenie pocisku na komende radiową (taki układ bezpieczeństwa), poza tym w układzie sterowania z zyroskopami współpracował serwomechanizm (oczywiście ze wzmacniaczem na lampach - bodajże RV12P2000).
Pozdrawiam
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

dziękuję wszystkim za informacje.
szczerze mówiąc temat pojawił się na początku jako dodatek do analizy "Gravity's Rainbow" ale wciąga mnie coraz bardziej...