Mój dzisiejszy nabytek - Triokong
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Mój dzisiejszy nabytek - Triokong
Takie coś udało mi się kupić dziś na Kole :) Jak to kupowałem to brałem to jako nonejma, bo typ 'Columbus/937' był schowany pod ścianką (nie ma jej na zdjęciach), a marka (Triokong) - została odczytana ze skali dopiero po wyjęciu radia ze skrzynki i częściowym jej odczyszczeniu.
Co zadziwiające - radio było w 100% oryginalne (z dokładnością do trzech lamp, jedna była fabryczna, potwierdza to pieczątka z nazwą firmy na lampie), oryginalny nawet był elektrolit w zasilaczu i żarówki podświetlające skalę (jedna sprawna :). Lampy maja znakomitą emisję, a najlepszą - jedyna fabryczna :) Dwie widoczne wady to dziura w materiale głośnikowym i brak drewanianych szczebelków na głośniku.
Dokonać w nim trzeba było tylko trzech czynności serwisowych (poza czyszczeniem oczywiście) - wymiana dwóch kondensaotrów siatkowych i kabla zasilającego (oryginalny miał pokruszoną izolację i nie odważyłbym się go podłączyć). Po wymianie - radio zagrało, na wszyskich trzech zakresach :)
Zestaw lamp - E438, E438, B443, 1802, jeden obwód, trzy zakresy.
BTW - słyszał ktoś o takiej firmie jak Triokong? Google milczy na ten temat.
Co zadziwiające - radio było w 100% oryginalne (z dokładnością do trzech lamp, jedna była fabryczna, potwierdza to pieczątka z nazwą firmy na lampie), oryginalny nawet był elektrolit w zasilaczu i żarówki podświetlające skalę (jedna sprawna :). Lampy maja znakomitą emisję, a najlepszą - jedyna fabryczna :) Dwie widoczne wady to dziura w materiale głośnikowym i brak drewanianych szczebelków na głośniku.
Dokonać w nim trzeba było tylko trzech czynności serwisowych (poza czyszczeniem oczywiście) - wymiana dwóch kondensaotrów siatkowych i kabla zasilającego (oryginalny miał pokruszoną izolację i nie odważyłbym się go podłączyć). Po wymianie - radio zagrało, na wszyskich trzech zakresach :)
Zestaw lamp - E438, E438, B443, 1802, jeden obwód, trzy zakresy.
BTW - słyszał ktoś o takiej firmie jak Triokong? Google milczy na ten temat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Czyżby zamiast linki skali był tam łańcuszek jakby wzięty z zegara "na gewichty" ???OTLamp pisze:Ale jeszcze jednego mi brakuje. Ile za niego dałeś
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 50...74 posty
-
- moderator
Odpowiedź zbiorcza, coby stada postów nie pisać:
1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
2) Łańcuszek jest oryginalny, w tym radiu jest po prostu przekładnia łańcuchowa (wbrew pozorom nie tak rzadko spotykana)
3) Jaki jest ten pionowy odbiornik? Tez taki prościutki reakcyjny? Bo ten mój jest zadziwiająco czuły na średnich falach - złapałem teraz chyba kilkanaście stacji. Rozumiem, że żadnyc dodatkowych informacji o firmie (lata działalności, skala produkcji, poziom zaawansowania) nikomu się nie udało zgromadzić?
Swoją drogą muszę jakoś pomyśleć nad regenracją tech dwóch kondensatorów, jak mi się uda będę miał radio w 100% oryginalne (no, szczebelki będą dorobione...)
BTW logo firmy - ja je kiedyś widziałem, i nawet ta nazwa gdzieś mi się po pamięci kołacze, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie. Możliwe, że lata temu na Kole...
1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
2) Łańcuszek jest oryginalny, w tym radiu jest po prostu przekładnia łańcuchowa (wbrew pozorom nie tak rzadko spotykana)
3) Jaki jest ten pionowy odbiornik? Tez taki prościutki reakcyjny? Bo ten mój jest zadziwiająco czuły na średnich falach - złapałem teraz chyba kilkanaście stacji. Rozumiem, że żadnyc dodatkowych informacji o firmie (lata działalności, skala produkcji, poziom zaawansowania) nikomu się nie udało zgromadzić?
Swoją drogą muszę jakoś pomyśleć nad regenracją tech dwóch kondensatorów, jak mi się uda będę miał radio w 100% oryginalne (no, szczebelki będą dorobione...)
BTW logo firmy - ja je kiedyś widziałem, i nawet ta nazwa gdzieś mi się po pamięci kołacze, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie. Możliwe, że lata temu na Kole...
Ja też chcę za tyletszczesn pisze: 1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich

Dokładnie mam to samo odczucie, gdzieś słyszałem tą nazwę, ale nie mogę sobie przypomnieć.tszczesn pisze: i nawet ta nazwa gdzieś mi się po pamięci kołacze, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie. Możliwe, że lata temu na Kole...
Czy na kole trafiają się często jakieś odbiorniki (np. Philipsy) z końca lat 30 lub początku 40 po atrakcyjnej cenie (np. coś sympatycznego na lampach czerwonych)? Ostatnio mam głód pogrzebania w czymś fajnym i rozglądam się za ciekawym obiektem za atrakcyjną cenę (bo jak zawsze u mnie "bida").
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
-
- 9375...12499 postów
Może nie bardzo na temat, ale byłem wczoraj na szaberpacu w moim mieście i spotkałem fajny sprzęt Grundiga. Sprzęcior był w postaci niezłej komody. Od góry pod przykrywą gramofon i szpulowiec, a od przodu radio ale tak fajnie otwierane jak pojemnik na pościel w meblościance mojej matki. Oczywiście wszystko full lampa. Nie wiecie co to mogło być? Cena zabijała - 460PLN i za cholere nie miałbym gdzie tego postawić. Pozatym znalazłem zachodni TV oczywiście lampowy nieznanej mi marki oraz oscyloskop (lampowy jak najbardziej) aczkolwiek w opłakanym stanie. Dwa tygodnie temu napotkałem magnetofon szpulowy (walizkowy) Grundiga w idealnym stanie. Taki:
http://home.hccnet.nl/k.dereus/GrundigTK46.jpg
aczkolwiek żona powiedziała, że jak to kupie wywali mnie z domu na zbity... zbitą twarz. A facet chciał tylko 80PLN. A w środku przepiękny zestaw lamp:
http://www.radiomuseum.org/r/grundig_tk46.html
Buuuu chlip chlip.
http://home.hccnet.nl/k.dereus/GrundigTK46.jpg
aczkolwiek żona powiedziała, że jak to kupie wywali mnie z domu na zbity... zbitą twarz. A facet chciał tylko 80PLN. A w środku przepiękny zestaw lamp:
http://www.radiomuseum.org/r/grundig_tk46.html
Buuuu chlip chlip.

-
- moderator
Raz na rok się trafia. ALe i tak mój rekord to Tekafon w idealnym stanie za 50zł :)OTLamp pisze:Ja też chcę za tyle :shock:tszczesn pisze: 1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
Baaardzo rzadko. Generalnie radia (inne niż Pioniery czy Stolice) się trafiają dośc rzadko, i z reguły są cenione jakby to były Elektrity z lat 20-tych. Bardzo rzadko się trafiają okazje.OTLamp pisze: Czy na kole trafiają się często jakieś odbiorniki (np. Philipsy) z końca lat 30 lub początku 40 po atrakcyjnej cenie (np. coś sympatycznego na lampach czerwonych)? Ostatnio mam głód pogrzebania w czymś fajnym i rozglądam się za ciekawym obiektem za atrakcyjną cenę (bo jak zawsze u mnie "bida").
A jako dodatkoy bonus - schemat tego Triokonga.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Skala mało czytelna, bo radio jeszcze nie jest porządnie wyczyszczone, a ponadto - ona dobrze wygląda tylko podświetlona od tyłu. Katowice jako miejsce pochodzenia są sugerowane znaczkiem firmowym - przedstawia on maszr radiowy wyrsatający z konturowej mapki Polski, osadzony w miejscu, gdzie powinny być Katowice.jantu pisze:Witam!
No gratulacje.Tak szybko Pan go obskoczyl i narysowal schemat?Ale skala jak widac ze zdjec jest malo czytelna.Ktos wspomnial,ze to firma z Katowic,tylko nazwa jakas nie polska.
Poprawka: Dodałem zdjęcie skali.
-
- 125...249 postów
Fajnie wyglada.Ja probuje teraz cos zrobic z Pionierka,kupilem go na ebayu i to od niemca(gdzie te nasze radia nie wedrowaly).W dosc kiepskim stanie,cewki ,te pod chasis myszy wyzarly,musze cos wymyslec.W elektonicznych sklepach nawet sie licy nie kupi.Takie to czasy Panie!
Po pierwsze-nie nudzic sie......
-
- 625...1249 postów
Witam.
ale - jak sądzę - mam coś przypominającego przewód, którym nawijane były cewki na antenach ferrytowych w odbiornikach. Jeśli mogę pomóc - służę uprzejmie.
Pozdrawiam
Wybaczcie proszę amatorszczyznęjantu pisze:W dosc kiepskim stanie,cewki ,te pod chasis myszy wyzarly,musze cos wymyslec.W elektonicznych sklepach nawet sie licy nie kupi.Takie to czasy Panie!

Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
ale z tego, co pamiętam to moje "coś" jest prod. brytyjskiej, napis "ROYAN"
7x0,07. Jest prawie cała szpulka, więc jeśli potrzeba...
Pozdrawiam
Jeszcze nie zdążyłem być w garażuMalKontent pisze:Licę w okolicach chyba 7x0,075 widziałem w Zbyromeksie na Wolumenie.
Niestety, dość drogo, kilkadziesiąt złotych za szpulkę, nie wiem, 0,5kg?...

Pozdrawiam