Mój dzisiejszy nabytek - Triokong

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Mój dzisiejszy nabytek - Triokong

Post autor: tszczesn »

Takie coś udało mi się kupić dziś na Kole :) Jak to kupowałem to brałem to jako nonejma, bo typ 'Columbus/937' był schowany pod ścianką (nie ma jej na zdjęciach), a marka (Triokong) - została odczytana ze skali dopiero po wyjęciu radia ze skrzynki i częściowym jej odczyszczeniu.

Co zadziwiające - radio było w 100% oryginalne (z dokładnością do trzech lamp, jedna była fabryczna, potwierdza to pieczątka z nazwą firmy na lampie), oryginalny nawet był elektrolit w zasilaczu i żarówki podświetlające skalę (jedna sprawna :). Lampy maja znakomitą emisję, a najlepszą - jedyna fabryczna :) Dwie widoczne wady to dziura w materiale głośnikowym i brak drewanianych szczebelków na głośniku.

Dokonać w nim trzeba było tylko trzech czynności serwisowych (poza czyszczeniem oczywiście) - wymiana dwóch kondensaotrów siatkowych i kabla zasilającego (oryginalny miał pokruszoną izolację i nie odważyłbym się go podłączyć). Po wymianie - radio zagrało, na wszyskich trzech zakresach :)

Zestaw lamp - E438, E438, B443, 1802, jeden obwód, trzy zakresy.

BTW - słyszał ktoś o takiej firmie jak Triokong? Google milczy na ten temat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ale jeszcze jednego mi brakuje. Ile za niego dałeś 8)
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

OTLamp pisze:Ale jeszcze jednego mi brakuje. Ile za niego dałeś 8)
Czyżby zamiast linki skali był tam łańcuszek jakby wzięty z zegara "na gewichty" ???
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mcbryx »

Panie Tomku, mam też odbiornik tej firmy ( pionowy). Po znaczku firmowym mogę jedynie się domyślać , że firma jest prawdopodobnie z Katowic. Nie natrafiłem na ślad innych informacji. Zakupu gratuluję!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Odpowiedź zbiorcza, coby stada postów nie pisać:

1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
2) Łańcuszek jest oryginalny, w tym radiu jest po prostu przekładnia łańcuchowa (wbrew pozorom nie tak rzadko spotykana)

3) Jaki jest ten pionowy odbiornik? Tez taki prościutki reakcyjny? Bo ten mój jest zadziwiająco czuły na średnich falach - złapałem teraz chyba kilkanaście stacji. Rozumiem, że żadnyc dodatkowych informacji o firmie (lata działalności, skala produkcji, poziom zaawansowania) nikomu się nie udało zgromadzić?

Swoją drogą muszę jakoś pomyśleć nad regenracją tech dwóch kondensatorów, jak mi się uda będę miał radio w 100% oryginalne (no, szczebelki będą dorobione...)

BTW logo firmy - ja je kiedyś widziałem, i nawet ta nazwa gdzieś mi się po pamięci kołacze, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie. Możliwe, że lata temu na Kole...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: 1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
Ja też chcę za tyle :shock:

tszczesn pisze: i nawet ta nazwa gdzieś mi się po pamięci kołacze, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć gdzie. Możliwe, że lata temu na Kole...
Dokładnie mam to samo odczucie, gdzieś słyszałem tą nazwę, ale nie mogę sobie przypomnieć.

Czy na kole trafiają się często jakieś odbiorniki (np. Philipsy) z końca lat 30 lub początku 40 po atrakcyjnej cenie (np. coś sympatycznego na lampach czerwonych)? Ostatnio mam głód pogrzebania w czymś fajnym i rozglądam się za ciekawym obiektem za atrakcyjną cenę (bo jak zawsze u mnie "bida").

Pozdrawiam
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

tszczesn pisze: Swoją drogą muszę jakoś pomyśleć nad regenracją tech dwóch kondensatorów, jak mi się uda będę miał radio w 100% oryginalne (no, szczebelki będą dorobione...)
Jakiego typu są te kondensatory i jak się je regeneruje ?
Czy radio odbiera fale krótkie czy tylko DS ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Może nie bardzo na temat, ale byłem wczoraj na szaberpacu w moim mieście i spotkałem fajny sprzęt Grundiga. Sprzęcior był w postaci niezłej komody. Od góry pod przykrywą gramofon i szpulowiec, a od przodu radio ale tak fajnie otwierane jak pojemnik na pościel w meblościance mojej matki. Oczywiście wszystko full lampa. Nie wiecie co to mogło być? Cena zabijała - 460PLN i za cholere nie miałbym gdzie tego postawić. Pozatym znalazłem zachodni TV oczywiście lampowy nieznanej mi marki oraz oscyloskop (lampowy jak najbardziej) aczkolwiek w opłakanym stanie. Dwa tygodnie temu napotkałem magnetofon szpulowy (walizkowy) Grundiga w idealnym stanie. Taki:

http://home.hccnet.nl/k.dereus/GrundigTK46.jpg

aczkolwiek żona powiedziała, że jak to kupie wywali mnie z domu na zbity... zbitą twarz. A facet chciał tylko 80PLN. A w środku przepiękny zestaw lamp:

http://www.radiomuseum.org/r/grundig_tk46.html

Buuuu chlip chlip. :cry:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: 1) Kosztował on mnie 140 złotych polskich
Ja też chcę za tyle :shock:
Raz na rok się trafia. ALe i tak mój rekord to Tekafon w idealnym stanie za 50zł :)

OTLamp pisze: Czy na kole trafiają się często jakieś odbiorniki (np. Philipsy) z końca lat 30 lub początku 40 po atrakcyjnej cenie (np. coś sympatycznego na lampach czerwonych)? Ostatnio mam głód pogrzebania w czymś fajnym i rozglądam się za ciekawym obiektem za atrakcyjną cenę (bo jak zawsze u mnie "bida").
Baaardzo rzadko. Generalnie radia (inne niż Pioniery czy Stolice) się trafiają dośc rzadko, i z reguły są cenione jakby to były Elektrity z lat 20-tych. Bardzo rzadko się trafiają okazje.

A jako dodatkoy bonus - schemat tego Triokonga.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

No gratulacje.Tak szybko Pan go obskoczyl i narysowal schemat?Ale skala jak widac ze zdjec jest malo czytelna.Ktos wspomnial,ze to firma z Katowic,tylko nazwa jakas nie polska.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jantu pisze:Witam!

No gratulacje.Tak szybko Pan go obskoczyl i narysowal schemat?Ale skala jak widac ze zdjec jest malo czytelna.Ktos wspomnial,ze to firma z Katowic,tylko nazwa jakas nie polska.
Skala mało czytelna, bo radio jeszcze nie jest porządnie wyczyszczone, a ponadto - ona dobrze wygląda tylko podświetlona od tyłu. Katowice jako miejsce pochodzenia są sugerowane znaczkiem firmowym - przedstawia on maszr radiowy wyrsatający z konturowej mapki Polski, osadzony w miejscu, gdzie powinny być Katowice.

Poprawka: Dodałem zdjęcie skali.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Fajnie wyglada.Ja probuje teraz cos zrobic z Pionierka,kupilem go na ebayu i to od niemca(gdzie te nasze radia nie wedrowaly).W dosc kiepskim stanie,cewki ,te pod chasis myszy wyzarly,musze cos wymyslec.W elektonicznych sklepach nawet sie licy nie kupi.Takie to czasy Panie!
Po pierwsze-nie nudzic sie......
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
jantu pisze:W dosc kiepskim stanie,cewki ,te pod chasis myszy wyzarly,musze cos wymyslec.W elektonicznych sklepach nawet sie licy nie kupi.Takie to czasy Panie!
Wybaczcie proszę amatorszczyznę :roll: :oops: ale - jak sądzę - mam coś przypominającego przewód, którym nawijane były cewki na antenach ferrytowych w odbiornikach. Jeśli mogę pomóc - służę uprzejmie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Licę w okolicach chyba 7x0,075 widziałem w Zbyromeksie na Wolumenie.

Niestety, dość drogo, kilkadziesiąt złotych za szpulkę, nie wiem, 0,5kg?...

Pozdrawiam
Staszek
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
MalKontent pisze:Licę w okolicach chyba 7x0,075 widziałem w Zbyromeksie na Wolumenie.

Niestety, dość drogo, kilkadziesiąt złotych za szpulkę, nie wiem, 0,5kg?...
Jeszcze nie zdążyłem być w garażu :oops: ale z tego, co pamiętam to moje "coś" jest prod. brytyjskiej, napis "ROYAN" :?: 7x0,07. Jest prawie cała szpulka, więc jeśli potrzeba...

Pozdrawiam