No wiec poskładałem to radio o który wspomniałem w temacie dot.głowicy GF24.
UL1244 o dziwo ma napięcia zgodne z datascheat pomimo zasilania całości z 9,5V ( 8,6V na pinie 11 UL1244 po mimo iż CEMI podaje min. napięcie zasilania 10V)
Podłączyłem źródło dźwięku przez 10uF do R14 1,7k włączam i cisza- napięcie dochodzi. wyjmuję przewód + zasilania z gniazda molex i słychać przez sekundę dwie lekko charczącą muzykę jak to przy wyłączonym zasilaniu Wkładam +zasilania do wtyku melex i cisza . Schematu głowicy na razie nie pokazuję bo sprawa dotyczy na razie tylko m.cz. siedzę już nad tym od 8h. Pomierzone napięcia stałe są na schemacie w tabeli głośnik to chiński głośnik 57mm 0,5W 8 om. Ma ktoś pomysł co jest przyczyną takiego zachowania ?
Zrzut ekranu 11-11-2023 02.11.58.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czołem.
Napięcie na wyprowadzeniu wyjściowym (pin 5) układu LM386 jest za wysokie, gdyż powinno być mniej więcej równe połowie napięcia zasilania układu. Między wyprowadzenie nr 3 układu i masę włącz na próbę rezystor o wartości 10 kΩ z równolegle włączonym kondensatorem 1 nF, a między wyprowadzenie nr 5 i masę szeregowo połączony rezystor 10 Ω i kondensator 47 nF, a szeregowo włączony z zasilaniem rezystor 47 Ω zmień na 4,7 Ω i sprawdź jaki przyniesie to rezultat.
Nic to nie dało, między pinem 3 a masą dałem 7,5k( nie miałem 10k) + 2,2n równolegle na wyjściu 12 om i 68n szeregowo. za 47 om dałem 2,2 om i efekt taki, że napięcie napinie 5 wrosło o 100mV do poziomu 8,66V
I Bingo ! było zwarcie cyną- tak małe, że go nie było widać na pinie 5 jest 4,83V na pinie 1 1,35V teraz działa słychać szum przy max głośności, rezystory i kondensatory o których pisałeś usunąłem wracając do układu ze schematu dźwięk jest czysty. Teraz pozostaje kwesta tego jak załączyć wejście sygnału zewnętrznego m.cz w UL1244? Datacheat Philipsa ( TBA120U) i CEMI (UL1244) o tym milczy a UL1244 ma taką możliwość na pinie 3
Czołem.
Cieszę się, że udało Ci się znaleźć przyczynę złej pracy układu LM386. Obwód Zobla na wyjściu stosuje się przy współpracy tego układu z zestawem głośnikowym lub przy długich kablach połączeniowych, więc nie zawsze jest potrzebny, przez co na jednych schematach jest, a na innych go nie ma.
CHOPIN66 pisze: ndz, 12 listopada 2023, 01:37
(...)
Teraz pozostaje kwesta tego jak załączyć wejście sygnału zewnętrznego m.cz w UL1244? Datacheat Philipsa ( TBA120U) i CEMI (UL1244) o tym milczy a UL1244 ma taką możliwość na pinie 3
Tu sprawa jest prosta. Na pin 13 układu UL1244N podawane było napięcie dodatnie przez rezystor i diodę, aby wyłączyć tor p.cz., a włączyć wejście audio, np. przy współpracy telewizora z magnetowidem. Poniżej schemat odbiornika telewizyjnego POLKOLOR EI-5650, w którym po podaniu napięcia 12 V na pin nr 8 gniazda SCART, przełączało się automatycznie tory odbiornika na pracę z sygnałami m.cz. wizji (video composit lub RGB) i fonii. Na płytce SCART był rezystor i dioda Zenera, ograniczająca napięcie do 10 V oraz dioda i szeregowy rezystor, bodajże o wartości 270 kΩ, z których napięcie podawane było na pin nr 13 układu TBA120U.
POLKOLOR-EI5671.pdf
Pozdrawiam
Romek
Czyli miałem dobre przeczucie, że robi się to podobnie jak w TDA2541( trzeba było zewrzeć 14 z masą przy odtwarzaniu z VCR) a w UL1244 13 z napięciem zasilania. Dziwne tylko ,że CEMI i Philips o tym nie wspominają
CHOPIN66 pisze: ndz, 12 listopada 2023, 01:37
Teraz pozostaje kwesta tego jak załączyć wejście sygnału zewnętrznego m.cz w UL1244? Datacheat Philipsa ( TBA120U) i CEMI (UL1244) o tym milczy a UL1244 ma taką możliwość na pinie 3
Skoro to "Datacheat" to oszukuje zgodnie z nazwą
Obrazek z RE, który kiedyś zapodałem w temacie o Veli powinien nieco wyjasnić:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
CHOPIN66 pisze: ndz, 12 listopada 2023, 11:52
Czyli miałem dobre przeczucie, że robi się to podobnie jak w TDA2541( trzeba było zewrzeć 14 z masą przy odtwarzaniu z VCR) a w UL1244 13 z napięciem zasilania. Dziwne tylko ,że CEMI i Philips o tym nie wspominają
Jednak nie radzę bezpośrednio "zwierać" pinu 13 TBA120U z napięciem zasilania, a zrobić to przez diodę 1N4148 i rezystor 47 kΩ. Jeżeli nie możemy znaleźć jakiejś interesującej nas informacji o układzie w nocie katalogowej jednej trzy drugiej firmy, to warto sprawdzić też w dostępnych notach katalogowych innych firm, które były producentem tego popularnego układu scalonego. Poniżej fragment noty aplikacyjnej firmy I.P.R.S. Baneasa:
TBA120U.png
Pozdrawiam
Romek
Podłączyłem przez rezystor 7,5k i diodę 1n4148 i w momencie przesunięcia przełącznika U/AUX na AUX podaję jednocześnie napięcie zasilania na pin 13 właśnie przez rezystor 7,5k i diodę 1N4148. W pozycji U n pinie 13 jest 2,08V w pozycji AUX ok.8V i nic cisza zmieniłem też układ połączeń w przełączniku po stronie przełączania napięcia zasilania głowicy tak aby napięcie dochodziło do wyprowadzenia środkowego a ze skrajnych wyprowadzeń do głowicy i pinu 13 przez R i D.
Jedna rzecz mnie zastanawia - dlaczego na wyprowadzeniu nr 13 układu scalonego UL1244 występuje napięcie równe 2,08 V (w załączonej przez Ciebie tabelce pod schematem), a na wyprowadzeniu nr 14 tylko 10 mV? Te wyprowadzenia powinny być połączone ze sobą niską rezystancją uzwojenia wtórnego filtru LC lub (przy zastosowaniu filtru piezoceramicznego) powinny być połączone rezystorem o stosunkowo niewielkiej rezystancji (kilkaset omów). Skąd zatem tak duża różnica napięć?
Romekd pisze: ndz, 12 listopada 2023, 19:33
Jedna rzecz mnie zastanawia - dlaczego na wyprowadzeniu nr 13 układu scalonego UL1244 występuje napięcie równe 2,08 V (w załączonej przez Ciebie tabelce pod schematem), a na wyprowadzeniu nr 14 tylko 10 mV? Te wyprowadzenia powinny być połączone ze sobą niską rezystancją uzwojenia wtórnego filtru LC lub (przy zastosowaniu filtru piezoceramicznego) powinny być połączone rezystorem o stosunkowo niewielkiej rezystancji (kilkaset omów). Skąd zatem tak duża różnica napięć?
Pozdrawiam
Romek
Buł nie kontakt, jak przykładam końcówkę pomiarową po przelutowaniu to pojawia się warkot jak na falach długich i napięcie na 14 wnosi 1,25V
CHOPIN66 pisze: ndz, 12 listopada 2023, 23:08
Buł nie kontakt, jak przykładam końcówkę pomiarową po przelutowaniu to pojawia się warkot jak na falach długich i napięcie na 14 wnosi 1,25V
To i tak się nie zgadza, gdyż napięcie na pinach 13 i 14 (oraz 2) układu TBA120U powinny być prawie identyczne (zmierzyłeś i mają 2,08 V i 1,25 V - to za duża różnica). Aplikacja i sposób wyłączania wzmacniacza p.cz. FM (różnicowej fonii) i aktywowania wejścia m.cz. jest poprawna - sam w latach 80. i 90. wykonałem kilkadziesiąt (jak nie więcej) podobnych układów, jako przystawki czyniące z pierwszych polskich telewizorów kolorowych monitory dla magnetowidów i komputerów (prowadziłem wówczas własny zakład usługowy - serwis RTV) i zawsze działały. Poniżej podobne rozwiązanie, stosowane fabrycznie w między innymi w odbiorniku telewizyjnym NEPTUN D508. To musi działać, jeśli jest wykonane poprawnie i na sprawnych elementach!
NEPTUN_D508.png
Pozdrawiam
Romek
Z ciekawości (bo to tyle lat temu.....) sięgnąłem do szuflady ze złomem, płytka fonii MF1003 do Neptuna150, na pokładzie UL1244 i nawet coś mocniejszego w końcówce czyli UL1497, ,,chodziła'' na pcz 6,5MHz ale wystarczy dziś wymienić FC201(6,5MHz) na 10,7MHz i przestroić, albo wymienić na bardziej odpowiedni, obwód strojony F201 i mamy kompletną pcz na 10,7MHz za cenę poniżej Harnasia w markecie (nie pijam) jeśli dostępny w gigant promocji. MF1003 naprawdę zapomniany?
cirrostrato pisze: pn, 13 listopada 2023, 10:34
Z ciekawości (bo to tyle lat temu.....) sięgnąłem do szuflady ze złomem, płytka fonii MF1003 do Neptuna150, na pokładzie UL1244 i nawet coś mocniejszego w końcówce czyli UL1497, ,,chodziła'' na pcz 6,5MHz ale wystarczy dziś wymienić FC201(6,5MHz) na 10,7MHz i przestroić, albo wymienić na bardziej odpowiedni, obwód strojony F201 i mamy kompletną pcz na 10,7MHz za cenę poniżej Harnasia w markecie (nie pijam) jeśli dostępny w gigant promocji. MF1003 naprawdę zapomniany?
I tak, i nie...
W odbiornikach telewizyjnych sygnał do wzmacniacza częstotliwości różnicowej fonii na układzie TBA120x pobierany był z wyjścia detektora wizji, który poprzedzony był jeszcze przeważnie trzema tranzystorami we wzmacniaczu wizji (BF196, BF197 lub BF167 i BF173, lub BF198 i 199) więc poziom sygnału 6,5 MHz był stosunkowo wysoki. Natomiast w odbiornikach radiowych należałoby poprzedzić TBA120x dodatkowym wzmacniaczem selektywnym, wykonanym na jednym lub dwóch tranzystorach i filtrach LC (lub piezoceramicznych), by uzyskać odpowiednią czułość i selektywność całego toru wzmacniacza p.cz.
Takie rozwiązanie było zastosowane np. w amplitunerze RADMOR 5102. Jeżeli TBA120x miałby służyć w wysokiej jakości radiu stereofonicznym, to warto byłoby zastosować w obwodach dyskryminatora dwa obwody LC a nie jeden, dla poprawy liniowości demodulacji sygnału FM.
Zgoda ale dalej dziwi mnie fakt kompletnego zapomnienia o tym układzie MF1003, wystarczy to szpejo i kilka elementów dodatkowych na wejściu jak kolega wspomniał, i mamy kompletny tor pcz 10,7MHz, trochę to ,,szyte'' z tego co mamy pod ręką ale ile roboty mniej, do tego płytki MF1003 walają się po wielu szufladach ze ,,śmieciami''. Pozdrawiam.