Z2c - zczym to się je?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Z2c - zczym to się je?

Post autor: Piotr »

trafiłem dziś na taki oto piękny okaz.
wiem tyle, co widać - nazywa się Z2c i jest dużą duodiodą próżniową.
czy ktoś wie więcej?
i najważniejsze - czy komuś nie szwęda się niepotrzebna podstawka pod to maleństwo? ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Z2c - zczym to się je?

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:trafiłem dziś na taki oto piękny okaz.
wiem tyle, co widać - nazywa się Z2c i jest dużą duodiodą próżniową.
czy ktoś wie więcej?
i najważniejsze - czy komuś nie szwęda się niepotrzebna podstawka pod to maleństwo? ;)
Conieco informacji o tym wynalazku zawiera katalog na mojej stronie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

dziękuję. wiem już więcej. szkoda, że nie ma żadnego wykresu, ale jakoś się dokopię i do tego. martwi mnie trochę mała wytrzymałość izolacji grzejnika.
no i nadal nie mam podstawki...

jeszcze jedno pytanie: jaki może być na oko wiek tej lampy? (tylko nie mów, że dwudziesty) ;)

swoją drogą - naprawdę zakomita strona, gratuluję.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Piotr pisze:jeszcze jedno pytanie: jaki może być na oko wiek tej lampy? (tylko nie mów, że dwudziesty) ;)
Wiek jest dwudziesty na 100%, wyprodukowana jest po 1955 (wcześniej RFT oznaczło wyroby załadów w Neuhaus symbolem RFT-601) a przed 1965r. (wtedy nastąpiła zmiana logo na nowe w kształcie stylizowanej litery n).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:dziękuję. wiem już więcej. szkoda, że nie ma żadnego wykresu, ale jakoś się dokopię i do tego. martwi mnie trochę mała wytrzymałość izolacji grzejnika.
no i nadal nie mam podstawki...
jeszcze jedno pytanie: jaki może być na oko wiek tej lampy? (tylko nie mów, że dwudziesty) ;)
Lampa jak już zostało powiedziane pochodzi z lat 50-tych, natomiast jest to konstrukcja Siemensa z połowy lat 30-tych, serii tzw. pocztowej (tak jak Aa, Bo, Ce, Bi, Cm, Da, Cca itp), niespotykana w 'normalnych' konstrukcjach ze względu na celowo odmienny cokół.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z2c

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jaka to podstawka, bo nie mam lampy w swoim katalogu. Mam dostep do roznych starych podstawek. Prosze podac rodzaj nog i ich rozstaw. Nie mam dostepu tyko do podstawek bocznostykowych, ale i lamp takich nie mam, wiec "no problem"
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Z2c

Post autor: jdubowski »

Vic384 pisze:Jaka to podstawka, bo nie mam lampy w swoim katalogu.
Tu jest karta katalogowa:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /z/Z2c.pdf

Cokół jest mocno specyficzny:
Obrazek

Tu zresztą u Jogiego można obejrzeć całą galerię Z2c:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... st/Z2c.htm
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: Vic384
masz taką podstawkę?

chciałem użyć tej lampy do zasilania obu kanałów jakiegoś zakręconego singla. co byście mi proponowali? tzn jakie lampy mocy. może ktoś z was ma w szafie coś, co zawadza, a pasowałoby, jest dostatecznie dziwaczne i w liczbie dwóch?
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Piotr pisze::arrow: Vic384
masz taką podstawkę?

chciałem użyć tej lampy do zasilania obu kanałów jakiegoś zakręconego singla. co byście mi proponowali? tzn jakie lampy mocy. może ktoś z was ma w szafie coś, co zawadza, a pasowałoby, jest dostatecznie dziwaczne i w liczbie dwóch?
Witam
Właśnie mam dwie lampy F2a Siemensa we wzmacniaczu (niedokończonym), które pasują do Z2c i także nie mam do nich podstawek (ale wiem jak je zrobić samodzielnie). Miałem ten wzmacniacz dokończyć, ale za dużo z nim kłopotów i lepiej zrobię inny na 6P3S , będzie wykonywany w wersji ( 4x6P3S). Do kompletu mam jeszcze C3m i C3g po 2 sztuki lub D3a też 2 sztuki. Podstawki do tych lamp można kupić bo to loktal i noval. Polecam w przypadku braku podstawek do Z2c zrobić je również samemu (gniazdka radiowe i cienkie blaszki spężynujące o ile średnica kołka lampy pozwoli).
Jeżeli Ci to Piotrze pozwoli trochę pomajsterkować to z realizacją pomysłu nie będzie problemu (może jakaś wymiana), mam spory wybór innych dziwacznych lamp.
Pozdrowienia
Właśnie mam jakieś zdjęcia (niezbyt udane) tych lamp.
Ostatnio zmieniony pn, 10 kwietnia 2006, 20:51 przez Retroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Bylem dzisiaj w sklepie, no i okazalo sie, ze poltora miesiaca za pozno - jesli chodzi o podstawki. Zostaly tylko jak do EL34 - dwa typy tekstolitowe, 3 typy jak do EBL21- jeden tekstolitowy i dwa bakelitowe, dwa typy pod duodecar-12 nog, oraz mini 9 (EL84) i 7 (EAA91). Ponadto cale pudlo starych podstawek 6 i 7 nog, z tym, ze dwie nogi grubsze i 4 lub 5 cienszych. Nogi w kole ponad 25mm, srednica nog jakies 3 i 3.5mm. Powiedzial mi sprzedawca, ze bylo jeszcze pare innych typow podstawek, nawet takich na dwa cale (50mm), ale zjawil sie facet i zabral wszystkie, ponad 150 sztuk.Mowil, ze byly nawet biale z srebrzonymi wtykami. Tak, "ze bardzo mi ze tak powiem", ale teraz to praktycznie mam dostep tylko do jednego nietypowego - w Polsce _ typu, czyli do duodecar. Jest ich jeszcze w sklepie jakies 150 sztyk.
Poprosilem jednego ze sprzedawcow, aby mi dal znac, jak cos nowego z podstawek sie zjawi, ale to moze byc za,tydzien, a moze byc za rok.Zalezy od tego, kiedy jakas firma zajmujaca sie konserwacja sprzetu elektronicznego -retro-, zbankrutuje.
Mysle, ze da znac, bo dalem mu mini wzmacniacz lampowy do gitary, taki na jakies 2W.Lampy to 12AE10 i 6BN4.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

SUPER!
po prostu rewelacja!
no to zaczynam wrzucać kondensatory i podstawki do paczki i czekam na te piękności.
wybaczcie wszyscy ten dziecięcy entuzjazm, ale na widok takich lamp zawsze dostaję wypieków na twarzy :)

ps. spróbuję stanąć na głowie, żeby zdobyć oryginalne podstawki, tylko nie wiem, czy coś z tej gimnastyki wyniknie...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Piotr pisze:SUPER!
po prostu rewelacja!
no to zaczynam wrzucać kondensatory i podstawki do paczki i czekam na te piękności.
wybaczcie wszyscy ten dziecięcy entuzjazm, ale na widok takich lamp zawsze dostaję wypieków na twarzy :)

ps. spróbuję stanąć na głowie, żeby zdobyć oryginalne podstawki, tylko nie wiem, czy coś z tej gimnastyki wyniknie...
Witam
Lampy te stosowane były w latach 50-60 ub. wieku i trzeba popytać starych pracowników PPTiT (której już nie ma) może jakiś hobbysta ma takie podstawki. Lamp nie spodziewaj się przed świętami. Prześlę je po nawale światecznych paczek. Otrzymasz je Piotrze ok. 1 maja. Niestety na zdjęciu widać tytlko żarzące się katody, może to jednak wystarczy.
Wesołych świąt.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Potrzebne namiary do Piotra. Nie mam jego danych do wysłania paczki z lampami F2a, na PW nie odpowiada.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Retroman pisze: na PW nie odpowiada.
Odpowiedział ;)
Przepraszam, ale mam wtym tygodniu cztery koncerty z trzema różnymi programami, z czym wiąże się odpowiednia ilość prób. W związku z tym nie mogę siedzieć na forum przez cały dzień...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Piotrze już mam Twoje namiary z PW, te na paczce były niewidoczne a w poczcie nie znalazłem. Tak to czasem bywa.
Pozdrowienia