Dział retrokomputery
Moderator: gsmok
-
- moderator
Re: Dział retrokomputery
Drodzy Koledzy i Koleżanki, również jestem za stworzeniem takiego działu, widząc że kilkunastu aktywnych Użytkowników jest zainteresowanych jego powstaniem. Mam tylko takie pytanie, czy dział ten powinien dotyczyć wszelkich układów cyfrowych retro, czy tylko i wyłącznie starych komputerów? W dziale o tematyce "szerszej", który mógłby mieć nazwę np. "Retrotechnika cyfrowa", można byłoby zamieszczać wątki, w których opisywane byłyby np. wczesne komputery, zegary z lampami NIXIE, przyrządy pomiarowe z układami cyfrowymi (TTL, CMOS i innymi), przeróżne układy logiczne (sterowniki, timery itp.) produkcji fabrycznej oraz własne projekty z takimi cyfrowymi układami. Czy też miałby to być dział dotyczący tylko "retrokomputerów"? Drugą sprawą jest to, czy osoby zainteresowane powstaniem takiego działu będą chętne do pomocy moderatorom i administratorowi w wyszukiwaniu wątków już zamieszczonych na Forum, które kwalifikowałyby się do przeniesienia do nowo powstałego działu (pracy z tym na pewno będzie sporo...). Proszę więc o konkretne propozycje, jakich zagadnień ma dotyczyć ten nowy dział?
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Pomyślałem jeszcze, że dobrze byłoby wybrać nowego moderatora do takiego działu. Osoba ta musiałaby być dobrze zorientowana w tematyce działu, wyrażać chęć w jego stworzeniu i utrzymaniu w nim należytego porządku.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Romek
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1250...1874 posty
Vox Populi, vox dei
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 1875...2499 postów
To jest bardzo wiadomość - dziękujemyRomekd pisze: ↑czw, 17 sierpnia 2023, 19:19 Drodzy Koledzy i Koleżanki, również jestem za stworzeniem takiego działu, widząc że kilkunastu aktywnych Użytkowników jest zainteresowanych jego powstaniem. Mam tylko takie pytanie, czy dział ten powinien dotyczyć wszelkich układów cyfrowych retro, czy tylko i wyłącznie starych komputerów? W dziale o tematyce "szerszej", który mógłby mieć nazwę np. "Retrotechnika cyfrowa", można byłoby zamieszczać wątki, w których opisywane byłyby np. wczesne komputery, zegary z lampami NIXIE, przyrządy pomiarowe z układami cyfrowymi (TTL, CMOS i innymi), przeróżne układy logiczne (sterowniki, timery itp.) produkcji fabrycznej oraz własne projekty z takimi cyfrowymi układami. Czy też miałby to być dział dotyczący tylko "retrokomputerów"? Drugą sprawą jest to, czy osoby zainteresowane powstaniem takiego działu będą chętne do pomocy moderatorom i administratorowi w wyszukiwaniu wątków już zamieszczonych na Forum, które kwalifikowałyby się do przeniesienia do nowo powstałego działu (pracy z tym na pewno będzie sporo...). Proszę więc o konkretne propozycje, jakich zagadnień ma dotyczyć ten nowy dział?
Pozdrawiam
Romek

Moim zdaniem, temat 'komputerowy' jest na tyle specjalistyczny, że jednak byłbym za wydzielonym działem 'Retrokomputery' (komputery / peryferia / software).
W sumie można pójść 'za ciosem' i 'przy okazji' założyć ' Retrotechnikę cyfrową' (a w niej wszystko oprócz komputerów).

Co do wyszukiwania wątków do przeniesienia to ja DEKLARUJĘ pomoc !
-
- 1250...1874 posty
Myślę, że kolega locutus jest dobrym kandydatem.
-
- 1875...2499 postów
-
- 1250...1874 posty
Ja nie mam predyspozycji. Za nerwowy jestem

-
- 3125...6249 postów
Witam
Ja byłbym za szerszym działem urządzeń cyfrowych retro, w ramach którego byłyby także komputery. Zbytnie mnożenie działów wprowadza bałagan na Forum i będzie sporym wyzwaniem dla przyszłego Moderatora. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Ja byłbym za szerszym działem urządzeń cyfrowych retro, w ramach którego byłyby także komputery. Zbytnie mnożenie działów wprowadza bałagan na Forum i będzie sporym wyzwaniem dla przyszłego Moderatora. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 625...1249 postów
Też bym był za większym działem.
Romekd zapomniał wymienić kalkulatory. A to jedne z bardziej popularnych urządzeń retro.
Romekd zapomniał wymienić kalkulatory. A to jedne z bardziej popularnych urządzeń retro.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 1875...2499 postów
Moje zdanie jest dokładnie przeciwne - akurat w tym przypadku to podział wprowadzi porządek

Jeden, tak "szeroki" dział w zasadzie niewiele będzie się różnił od Retrotechniki...
"I rest my case"

-
- 625...1249 postów
Będzie rozdział retrotechniki lampowej/analogowej od retrotechniki półprzewodnikowej/cyfrowej.
Więc na pewno będzie większy porządek niż obecnie. Może nie tak duży jak byś chciał, ale nie mówi że to będzie jakiś regres.
Więc na pewno będzie większy porządek niż obecnie. Może nie tak duży jak byś chciał, ale nie mówi że to będzie jakiś regres.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
-
- 1875...2499 postów
Ale ja nigdzie nie napisałem o 'regresie'...

Jeżeli jednym ze skutków mialo być przyciągnięcie nowych użytkowników, to raczej przy 'rozmytym' dziale, efekt będzie mizerny.
Zamiast proponowanego kroku w przód, będzie w bok

-
- 1250...1874 posty
Si.Locutus pisze: ↑pt, 18 sierpnia 2023, 13:51Ale ja nigdzie nie napisałem o 'regresie'...
Jeżeli jednym ze skutków mialo być przyciągnięcie nowych użytkowników, to raczej przy 'rozmytym' dziale, efekt będzie mizerny.
Zamiast proponowanego kroku w przód, będzie w bokale to nadal lepsze niż stanie w miejscu.
Komputery to komputery.
Jeśli na być efekt przyciągający, to musi być to odzwierciedlone w nazwie działu.
-
- 2500...3124 posty
Wg mnie dwa osobne działy byłyby lepsze.
Jeden odnośnie tylko komputerów a drugi do retro półprzewodników, byłoby to dobre miejsce dla projektów i urządzeń opartych o tranzystory germanowe, bo wiem że był kiedyś pomysł na odrębny dział ale niestety nie powstał.
Pozdrawiam,
A.
Jeden odnośnie tylko komputerów a drugi do retro półprzewodników, byłoby to dobre miejsce dla projektów i urządzeń opartych o tranzystory germanowe, bo wiem że był kiedyś pomysł na odrębny dział ale niestety nie powstał.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1250...1874 posty
PopieramOlkus pisze: ↑pt, 18 sierpnia 2023, 17:13 Wg mnie dwa osobne działy byłyby lepsze.
Pozdrawiam,
A.