Dział retrokomputery

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Dział retrokomputery

Post autor: Romekd »

Drodzy Koledzy i Koleżanki, również jestem za stworzeniem takiego działu, widząc że kilkunastu aktywnych Użytkowników jest zainteresowanych jego powstaniem. Mam tylko takie pytanie, czy dział ten powinien dotyczyć wszelkich układów cyfrowych retro, czy tylko i wyłącznie starych komputerów? W dziale o tematyce "szerszej", który mógłby mieć nazwę np. "Retrotechnika cyfrowa", można byłoby zamieszczać wątki, w których opisywane byłyby np. wczesne komputery, zegary z lampami NIXIE, przyrządy pomiarowe z układami cyfrowymi (TTL, CMOS i innymi), przeróżne układy logiczne (sterowniki, timery itp.) produkcji fabrycznej oraz własne projekty z takimi cyfrowymi układami. Czy też miałby to być dział dotyczący tylko "retrokomputerów"? Drugą sprawą jest to, czy osoby zainteresowane powstaniem takiego działu będą chętne do pomocy moderatorom i administratorowi w wyszukiwaniu wątków już zamieszczonych na Forum, które kwalifikowałyby się do przeniesienia do nowo powstałego działu (pracy z tym na pewno będzie sporo...). Proszę więc o konkretne propozycje, jakich zagadnień ma dotyczyć ten nowy dział?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Pomyślałem jeszcze, że dobrze byłoby wybrać nowego moderatora do takiego działu. Osoba ta musiałaby być dobrze zorientowana w tematyce działu, wyrażać chęć w jego stworzeniu i utrzymaniu w nim należytego porządku.
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Vox Populi, vox dei
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Romekd pisze: czw, 17 sierpnia 2023, 19:19 Drodzy Koledzy i Koleżanki, również jestem za stworzeniem takiego działu, widząc że kilkunastu aktywnych Użytkowników jest zainteresowanych jego powstaniem. Mam tylko takie pytanie, czy dział ten powinien dotyczyć wszelkich układów cyfrowych retro, czy tylko i wyłącznie starych komputerów? W dziale o tematyce "szerszej", który mógłby mieć nazwę np. "Retrotechnika cyfrowa", można byłoby zamieszczać wątki, w których opisywane byłyby np. wczesne komputery, zegary z lampami NIXIE, przyrządy pomiarowe z układami cyfrowymi (TTL, CMOS i innymi), przeróżne układy logiczne (sterowniki, timery itp.) produkcji fabrycznej oraz własne projekty z takimi cyfrowymi układami. Czy też miałby to być dział dotyczący tylko "retrokomputerów"? Drugą sprawą jest to, czy osoby zainteresowane powstaniem takiego działu będą chętne do pomocy moderatorom i administratorowi w wyszukiwaniu wątków już zamieszczonych na Forum, które kwalifikowałyby się do przeniesienia do nowo powstałego działu (pracy z tym na pewno będzie sporo...). Proszę więc o konkretne propozycje, jakich zagadnień ma dotyczyć ten nowy dział?
Pozdrawiam
Romek
To jest bardzo wiadomość - dziękujemy :D

Moim zdaniem, temat 'komputerowy' jest na tyle specjalistyczny, że jednak byłbym za wydzielonym działem 'Retrokomputery' (komputery / peryferia / software).
W sumie można pójść 'za ciosem' i 'przy okazji' założyć ' Retrotechnikę cyfrową' (a w niej wszystko oprócz komputerów). 8)

Co do wyszukiwania wątków do przeniesienia to ja DEKLARUJĘ pomoc !
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Romekd pisze: czw, 17 sierpnia 2023, 19:59 Pomyślałem jeszcze, że dobrze byłoby wybrać nowego moderatora do takiego działu. Osoba ta musiałaby być dobrze zorientowana w tematyce działu, wyrażać chęć w jego stworzeniu i utrzymaniu w nim należytego porządku.
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Romek
Myślę, że kolega locutus jest dobrym kandydatem.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

disaster pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 09:50
Romekd pisze: czw, 17 sierpnia 2023, 19:59 Pomyślałem jeszcze, że dobrze byłoby wybrać nowego moderatora do takiego działu. Osoba ta musiałaby być dobrze zorientowana w tematyce działu, wyrażać chęć w jego stworzeniu i utrzymaniu w nim należytego porządku.
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Romek
No nie wiem.... władza deprawuje.
A może kolega disaster... ?
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Locutus pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 09:54
disaster pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 09:50
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Romek
No nie wiem.... władza deprawuje.
A może kolega disaster... ?
Ja nie mam predyspozycji. Za nerwowy jestem :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Ja byłbym za szerszym działem urządzeń cyfrowych retro, w ramach którego byłyby także komputery. Zbytnie mnożenie działów wprowadza bałagan na Forum i będzie sporym wyzwaniem dla przyszłego Moderatora. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Też bym był za większym działem.
Romekd zapomniał wymienić kalkulatory. A to jedne z bardziej popularnych urządzeń retro.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

gsmok pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 11:44 Witam
Ja byłbym za szerszym działem urządzeń cyfrowych retro, w ramach którego byłyby także komputery. Zbytnie mnożenie działów wprowadza bałagan na Forum i będzie sporym wyzwaniem dla przyszłego Moderatora. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
atom1477 pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 12:27 Też bym był za większym działem.
Romekd zapomniał wymienić kalkulatory. A to jedne z bardziej popularnych urządzeń retro.

Moje zdanie jest dokładnie przeciwne - akurat w tym przypadku to podział wprowadzi porządek ;)
Jeden, tak "szeroki" dział w zasadzie niewiele będzie się różnił od Retrotechniki...

"I rest my case" :?
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Będzie rozdział retrotechniki lampowej/analogowej od retrotechniki półprzewodnikowej/cyfrowej.
Więc na pewno będzie większy porządek niż obecnie. Może nie tak duży jak byś chciał, ale nie mówi że to będzie jakiś regres.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

atom1477 pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 13:32 Będzie rozdział retrotechniki lampowej/analogowej od retrotechniki półprzewodnikowej/cyfrowej.
Więc na pewno będzie większy porządek niż obecnie. Może nie tak duży jak byś chciał, ale nie mówi że to będzie jakiś regres.
Ale ja nigdzie nie napisałem o 'regresie'... :shock:

Jeżeli jednym ze skutków mialo być przyciągnięcie nowych użytkowników, to raczej przy 'rozmytym' dziale, efekt będzie mizerny.
Zamiast proponowanego kroku w przód, będzie w bok :wink: ale to nadal lepsze niż stanie w miejscu.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Locutus pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 13:51
atom1477 pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 13:32 Będzie rozdział retrotechniki lampowej/analogowej od retrotechniki półprzewodnikowej/cyfrowej.
Ale ja nigdzie nie napisałem o 'regresie'... :shock:

Jeżeli jednym ze skutków mialo być przyciągnięcie nowych użytkowników, to raczej przy 'rozmytym' dziale, efekt będzie mizerny.
Zamiast proponowanego kroku w przód, będzie w bok :wink: ale to nadal lepsze niż stanie w miejscu.
Si.
Komputery to komputery.
Jeśli na być efekt przyciągający, to musi być to odzwierciedlone w nazwie działu.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Wg mnie dwa osobne działy byłyby lepsze.
Jeden odnośnie tylko komputerów a drugi do retro półprzewodników, byłoby to dobre miejsce dla projektów i urządzeń opartych o tranzystory germanowe, bo wiem że był kiedyś pomysł na odrębny dział ale niestety nie powstał.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Olkus pisze: pt, 18 sierpnia 2023, 17:13 Wg mnie dwa osobne działy byłyby lepsze.
Jeden odnośnie tylko komputerów a drugi do retro półprzewodników, byłoby to dobre miejsce dla projektów i urządzeń opartych o tranzystory germanowe, bo wiem że był kiedyś pomysł na odrębny dział ale niestety nie powstał.

Pozdrawiam,
A.
Popieram :)