Witam!saico pisze: ↑pt, 26 maja 2023, 23:37 Uruchomiłem i ruszyły od kopa. Po prostu robiąc dokumentację popełniłem błąd wprowadzając inną wartość tylko w tym jednym przypadku. Wzmacniacz by zagrał, zapewnie by miał tylko mniejszą czułość na sygnał.
Też mam wskaźniki na 250uA (te prostokątne).
Można tak zrobić, albo rezystor stały 4,7k, albo ustawić na PR-ku 4,7k i tak go wlutować.
Zamawianie płytek nie jest tanie, ale jak już jest ich 50 - 100 sztuk, to wtedy się opłaca wykonać u producenta PCB.
Jestem rocznikiem z przed stanu wojennego i czuję się dobrze tylko w wybranych programach bez technologii CAD. Nawet taki Eagle mnie męczy.
Też muszę pilnikować po cięciu wodą, bo tyły nie są gładkie.
Ja z marca 1983 roku, komputera nie miałem aż do 20-stki, Atari 65XE to akurat zabawka była.
Druga sprawa: nie mogłem na przykład grać w gry na pierwszym PC, po prostu ojciec robił awantury o to...potem po latach mam problem z szybką obsługą klawiatury, muszę patrzeć raz na ekran, raz na klawiaturę, co prowadzi do zmęczenia wzroku i ogólnego zmęczenia.
Klawiatury od dawna używam tylko w wersji gamingowej, czyli mechanicznej(na przełącznikach- obecnie dwie sztuki KFA2 na Kailh Black, za grosze kupiłem....wcześniej SPC Gear, w której musiałem wymienić kupę przełączników, które zatłukłem uderzaniem w klawisze, przeszczepiłem z klawiatury HYKKER z Biedronki), po prostu mniejsze ryzyko wciśnięcia dwóch klawiszy na raz, tak zwany "Anti-Ghosting" zwykłe "biurwy" tego nie mają.
Programów CAD nie miałem okazji używać, elektronikę porzuciłem na jakieś 4 lata, z powodu problemów mieszkaniowych(jak tu coś robić w pokoju1,5x2m, z pleśnią na ścianach, niebezpieczną instalacją w układzie TN-C i myszami, które biegały po stole), od 2020 jak widać się tym zajmuję na poważnie. Ja nie bawię się w Eagle, EasyEDA, KiCAD....mam je ale używam do gotowych plików, ba, mam PC-ty z Protel 99SE, bo stare płytki z AVT były w tym archaicznym ,formacie tworzone. Sam nic nie robię....nawet nie potrafię PCB pod wyświetlacze 7-segmentowe LED i układy dekoderów 7447 czy 4511, zaprojektować, tylko drut i płytki uniwersalne, na szczęście kupiłem sporą ilość kynaru wojskowego w teflonie, jako odpady za grosze do peski_49, trochę obciach, wstyd mi dość mocno.
Ja muszę zrobić jakieś łącze między poddaszem a parterem, centralkę mam i 4 sztuki telefonów KRONE WF z demobilu Bundeswehry( to zwykły telefon z tarczą, tyle, że dla wojska, tak zwany "pancerny", bez problemu "dogaduje się" z małą ,domową centralką i pracuje w duplexie a nie jak nasze, w simplexie, to już sprzęt zgodny z normami NATO, nie Układu Warszawskiego), przewodów mam pełno(wszystko z zapasów wojskowych, drut i linka)
Dzięki za polecenie tej chińskiej obudowy....mam drugi wzmacniacz, już krzemowy, w układzie Sziklaya, choć niewiele młodszy od tego z tematu, okolice 1972-1974 roku, z kondensatorem na wyjściu i 10W/4R przy 24V(BD437/438 w końcówce mocy), też kupię taką obudowę i zapakuję go do niej.