Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: Olkus »

saico pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 13:57 Ok. Co do obudów masz rację, wychodzi drożej, bo chińczyk liczy sobie dodatkowy koszt transportu od każdej następnej sztuki. Zsumując wychodzi dużo i nie ma się gwarancji w jakim stanie przyjdą - nie przykładają się do pakowania. Sam tego doświadczyłem. Dlatego taka firma jak Gotronik może pozwolić sobie na zakup hurtowy i jest pewność, że towar będzie w porządku - firmy są inaczej traktowane.
No zakup hurtowy to zawsze co innego niż jednostkowy...
saico pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 14:04 PS. Akurat podany link do oferty nie uwzględnia kosztu wysyłki, bo jest on wliczony w koszt obudowy, czyli masz myśleć, że jest free. Dlatego tak dużo kosztuje... co nie oznacza, że jak byłby uwzględniony, to zaoszczędzisz, bo praktyka jest taka jak pisałem powyżej. Dla jednej sztuki bym nie czekał i jednak kupił...
Kupiłbym w Gotroniku ale niedostępny potrzebny mi rozmiar :( A co do kosztów wysyłki wiem jak to wygląda.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
saico

Post autor: saico »

Spoko.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

saico pisze: wt, 25 kwietnia 2023, 00:56 Odradzam stosowanie krzemowej końcówki... nie zabrzmi jak lampa:) Dla kolegi Jakuba udostępniam mój projekt po zmianach. PCB ma wymiary 140x70mm. Niestety podstawka się nie przyda... TAA435 jest lutowany bezpośrednio.
Witam!
Nie zrobię nic...problem z warstwą elementów, odbiją się przy termotransferze....ja tego nie obrobię sam, będę starą PCB obrabiał, nie nauczyłem się programów CAD i graficznych(zbyt późny kontakt z komputerami).
A nie ma Kolega czasem takiego "gotowca"?
Jak nie , to za starą płytkę się biorę.
Tak to zrobiłem, wstyd mi za zapóźnienie technologiczne.
wzmacniacz.pdf
I oryginał
pcb.jpg
To będzie lipa, kolejny prymitywny układ....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
saico

Niech kolega zaczeka, zaraz to obrobię i będzie sam druk bez elementów. Fakt nie pomyślałem, że będzie ktoś używał termotransferu - ja zleciłem to firmie i za 2 tygodnie będę miał komplety świeżutkich PCB.
saico

Proszę bardzo się częstować:)
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Jak pozwolisz to i ja się poczęstuję ,
a płytek nie będziesz upłynniał ?
pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: czw, 27 kwietnia 2023, 15:09 Proszę bardzo się częstować:)
Witam!
Bardzo dziękuję :D
Skrobanie 50-paro letniego syfu mnie nie uśmiecha się.... rok temu zrobiłem pozytywkę na układach TTL (UL1111 też tam jest- układ nie ruszył "od kopa", bo ten UL1111 był wadliwy fabrycznie....na szczęście mam zwyczaj używania podstawek precyzyjnych, szkoda czasu na zabawę w ponowne lutowanie.), płytkę, która powstała jeszcze w PRL-u(gdy ja na chleb mówiłem "bep" i szedłem do przedszkola....wtedy też Czarnobyl, wczoraj 37 rocznica była :D ), poddałem progowaniu w GIMP-ie, bo książeczka ubrudzona i nadgryziona zębem czasu(nie oddałem jej do biblioteki w liceum 21 lat temu....nie i koniec, nikt nie pisnął :lol: ). Zrobiłem "na żywca" termo-transfer, trochę podskrobałem i działa poprawnie.
Ale to OFF-TOPIC :lol: , jednak tu widzę poprawnie zaprojektowaną PCB.
Tak jak pisałem, będzie z tego tero-transfer żelazkiem i wałkiem gumowym z czasów "Solidarności", kupiłem na " pchlim targu" NOS-a we folii, z końca lat 70-tych.
Tylko czy to jest obecnie 1:1 czy zmienić wymiary na podane przez Kolegę za pomocą GIMP-a?
Potencjometry stereo są raczej 22k , nie 20k, zresztą trzeba je kupić.
Z czego Kolega robił radiator?
Czyżby z ceownika aluminiowego?
Jeśli tak, to jakich wymiarów?
Podkładki sobie sam wytnę z podkładki silikonowej w arkuszu, nie jest ona droga.
PCB będę cynował pastą do lutowania rur miedzianych C.O., przy pomocy opalarki/hot-air i z dołu grzane żelazkiem, na tą chemię szkoda kasy moim zdaniem, pewnie badziewie to jakieś.
Termistor NTC 50 omów mam kupiony, kilka sztuk, takie jak mały warystor....mogą być?
Muszę najpierw "ogarnąć" warsztat, bo się zasyfiło, sporo rzeczy przybyło ostatnio.
No i na razie trzeba skończyć zaczęte projekty, nie na kupę :evil:
saico

taipan3 pisze: czw, 27 kwietnia 2023, 18:06 Jak pozwolisz to i ja się poczęstuję ,
a płytek nie będziesz upłynniał ?
pozdrawiam Piotr
A proszę bardzo:)
Może tak może nie, ale 4 "górką" będę miał, bo wyszło "nie okrągłe" zamówienie z powodu pozostałego wolnego miejsca na PCB i mnie namówili.
saico

Szrot majster pisze: czw, 27 kwietnia 2023, 23:33
...
Tylko czy to jest obecnie 1:1 czy zmienić wymiary na podane przez Kolegę za pomocą GIMP-a?
Podkładki sobie sam wytnę z podkładki silikonowej w arkuszu, nie jest ona droga.
PCB będę cynował pastą do lutowania rur miedzianych C.O., przy pomocy opalarki/hot-air i z dołu grzane żelazkiem, na tą chemię szkoda kasy moim zdaniem, pewnie badziewie to jakieś.
Termistor NTC 50 omów mam kupiony, kilka sztuk, takie jak mały warystor....mogą być?
...
Użyj darmowego IrfanView i tam masz w opcji drukowanie rozmiar w/g DPI. Wtedy wydruk wyjdzie 1:1.
Są potencjometry 20k (chińskie). 22k to stara nomenklatura, choć zdarzają się i współczesnej produkcji.
Radiator to blacha aluminiowa 2mm o wymiarach 90x70mm wygięta w literę "U". Takiego formatu nie kupisz na Allegro - należy zamówić z pocięciem.
Podkładki stosuję silikonowe pod TO66 - mają ciut mniejszy rozstaw otworów pod śruby, ale się dopasują.
Ja problem soldermaski i pocynowania mam z głowy, bo zleciłem wykonanie producentowi PCB.
Termistory też mam małej średnicy... mogą być, trzeba tylko zrobić docisk do radiatora np. z izolowanej blaszki.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: pt, 28 kwietnia 2023, 00:24
Szrot majster pisze: czw, 27 kwietnia 2023, 23:33
...
...
Użyj darmowego IrfanView i tam masz w opcji drukowanie rozmiar w/g DPI. Wtedy wydruk wyjdzie 1:1.
Są potencjometry 20k (chińskie). 22k to stara nomenklatura, choć zdarzają się i współczesnej produkcji.
Radiator to blacha aluminiowa 2mm o wymiarach 90x70mm wygięta w literę "U". Takiego formatu nie kupisz na Allegro - należy zamówić z pocięciem.
Podkładki stosuję silikonowe pod TO66 - mają ciut mniejszy rozstaw otworów pod śruby, ale się dopasują.
Ja problem soldermaski i pocynowania mam z głowy, bo zleciłem wykonanie producentowi PCB.
Termistory też mam małej średnicy... mogą być, trzeba tylko zrobić docisk do radiatora np. z izolowanej blaszki.
Witam!
Ale to trzeba walnąć Inkscape , żeby odbicie lustrzane było.
Blaszki to nie problem, mam blacharza w Warlubiu, to można z odpadów zrobić.
Potencjometry to tylko chińskie są....sypią się jak choinka na Wielkanoc :evil: :evil: :evil: ....ALPS-a szkoda tu pchać.
Termistor jest taki
ntc.jpg
Mogę go umocować na przykład trytytką, wiercąc dwa otwory 2mm.
Kondensatory osiowe trudne do zdobycia.....zwykły pionowy, zagiąć wyprowadzenie i w termokurczkę....jak są pod ręką, to na cholerę szukać?
Na co trzeba uważać?
Chyba najlepiej uruchamiać układ z zasilacza z ograniczeniem prądowym....tak uratowałem wzmacniacz w układzie Sziklaya, którego konstruktor nie zamieścił na schemacie kondensatora kilkadziesiąt pF na wejściu, przez co układ pobierał 1,2A i "ładnie" zadymił rezystor w obwodzie Zobla.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Płytkę ja zabezpieczam kalafonią albo cynując lutownicą. Zwykły tani topnik. Nabrałem nieco wprawy i efekty wydają się być dość dobre :)
20230428_065815.jpg
Termistora nie mocuj trytytką, można za pomocą kawałka blaszki (mam takie z demontażu) albo z wykorzystaniem kawałka laminatu z odpadów. Można także po uruchomieniu i poprawnym działaniu całości przykleić termistor klejem termoprzewodzącym.
Potencjometry - można chińskie, ale na allegro są też stosunkowo niedrogie inne markowe niż Alps, który kosztuje sporo. Masz do wyboru nasze krakowskie Telpody :)

Pozdrowienia,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

saico pisze: pt, 28 kwietnia 2023, 00:24 Potencjometry stereo są raczej 22k , nie 20k, zresztą trzeba je kupić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_warto%C5%9Bci
Szrot majster pisze: pt, 28 kwietnia 2023, 01:43 Ale to trzeba walnąć Inkscape , żeby odbicie lustrzane było.
W Irfanview, w zakładce Obraz są funkcje Odbij Poziomo i Odbij Pionowo, za pomocą których można uzyskać lustrzane odbicie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Zamiast osiowych elektrolitów (chciałem zachować retro klimat) można zastosować zwykłe, szczególnie za ten 2200uF korygując ścieżki, czyli zmniejszając odległości (raster) rysując nawet w Paint'cie.
saico

Jedna uwaga - dodałem na PCB rezystor "X" i diodę zenera 12V z kondensatorem 100uF/16V po to by jakby ktoś chciał większej mocy, to może zasilić końcówkę 20V - 22V i wzrośnie ona do około 10W a układ TAA435 będzie bezpiecznie zasilany 12V (jego max to 18V). Wartość rezystora "X" to 560R. Gdy dysponujemy 12V - 15V nie ma potrzeby go montować i dajemy zworkę. Moc będzie 5 - 6W jak w oryginale.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

saico pisze: sob, 29 kwietnia 2023, 15:20 Jedna uwaga - dodałem na PCB rezystor "X" i diodę zenera 12V z kondensatorem 100uF/16V po to by jakby ktoś chciał większej mocy, to może zasilić końcówkę 20V - 22V i wzrośnie ona do około 10W a układ TAA435 będzie bezpiecznie zasilany 12V (jego max to 18V). Wartość rezystora "X" to 560R. Gdy dysponujemy 12V - 15V nie ma potrzeby go montować i dajemy zworkę. Moc będzie 5 - 6W jak w oryginale.
Testowałeś tę wersję z wyższym napięciem zasilania?