Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: CHOPIN66 »

Ooo super , że podałeś link do obudowy saico :D może uda mi się dopasować obudowę do Clone knight 10 W .
saico

Post autor: saico »

CHOPIN66 pisze: śr, 19 kwietnia 2023, 16:49 Ooo super , że podałeś link do obudowy saico :D może uda mi się dopasować obudowę do Clone knight 10 W .
Z niebieskich w tym stylu jest 6 rodzai przy czym, jedna (największa) mimo dużego stanu, to jej aukcja zakończyła się. Być może sprzedawca nie ma automatycznego wznawiania po zakończeniu terminu. Oto one - https://allegro.pl/uzytkownik/GOTRONIK_ ... 85d%C3%B3w
saico

Olkus pisze: śr, 19 kwietnia 2023, 06:49 Tego typu niebieską obudowę planuję zakupić do wzmacniacza lampowego, ale trochę większą. Oczywiście będzie malowana, ten niebieski niezbyt mi się podoba. Na razie czekam aż będzie ponownie dostępna.
Gdzie Kolega kupił ten przełącznik, który jest widoczny między wskaźnikami wysterowania?

Pozdrawiam,
A.
Mi niebieski odpowiada, przy czym ten oryginalny jest lekko płowy... po pomalowaniu akrylem wałkiem mój kolor jest dużo "żywszy".
Zdziwi się Kolega... w Australii:) To był jakiś sklep z elektroniką - częściami a było to z 5 lat temu, więc nie podam już konkretów.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

saico pisze: śr, 19 kwietnia 2023, 17:03 Z niebieskich w tym stylu jest 6 rodzai przy czym, jedna (największa) mimo dużego stanu, to jej aukcja zakończyła się. Być może sprzedawca nie ma automatycznego wznawiania po zakończeniu terminu. Oto one - https://allegro.pl/uzytkownik/GOTRONIK_ ... 85d%C3%B3w
To chyba nie jest ten problem. Na stronie Gotronika też widnieje jako niedostępna niestety. A szkoda, bo chciałem zamówić taką o wymiarach 250 x 190 x 110 mm.
Mi niebieski odpowiada, przy czym ten oryginalny jest lekko płowy... po pomalowaniu akrylem wałkiem mój kolor jest dużo "żywszy".
Dla tego wzmacniacza Kolegi niebieski jest w miarę OK, aczkolwiek to nie moje gusta. Dla siebie pomaluję wszystko co metalowe czarnym sprayem, a białą ramkę z tworzywa na srebrno, powinno być całkiem zacnie.
Zdziwi się Kolega... w Australii:) To był jakiś sklep z elektroniką - częściami a było to z 5 lat temu, więc nie podam już konkretów.
Bardzo mi wyglądowo ten przełącznik "podszedł" ale do Australii jechać nie będę :lol:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
saico

Próbowałem spreja i odradzam chyba, że nie potrafię nim malować. Ramkę może by dało radę, ale mi biała pasuje. Obudowa wałkiem poszła gładko i przyjemnie.
To nie tak.. nie byłem w Australii, to był sklep wysyłkowy:)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie przepadam zbytnio za niebieskim, ale ten wzmacniacz wygląda naprawdę dobrze. Na fotce wnętrza zauważyłem niepodłączony styk ochronny gniazda zasilania - to zdjęcie w trakcie montażu czy pozostawiłeś niepodłączony?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

A dziękuję. W prototypie celowo pozostawiłem niepodłączony pin uziemienia, ponieważ obudowa nie tworzy jednej, metalowej "bryły". Ścianki przednia i tylna są separowane przez plastikową ramkę, dopiero część środkowa połączona jest w masie. Raczej tu nie ma co "popieścić" przez obudowę, to nie wzmacniacz lampowy, gdzie wszędzie panują wysokie napięcia. Ale wiem, że niektórych "kłuje" to w oczy:)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Po prostu zastosowanie gniazda z niepodłączonym stykiem ochronnym może mylnie sugerować użytkownikowi, że obudowa jest uziemiona. Zastosowanie popularnej ósemki byłoby jednoznaczne. I tyle.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Ok. Ósemkę zastosowałem kiedyś w mniejszym modelu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Tak się złożyło, że zrobiłem spore zakupy u Kolegi saico i będę miał też owe scalaki TAA435, 5 sztuk i podstawki do nich.
Mam zatrzęsienie par komplementarnych Ad161/AD162, chyba z 15 kompletów w sumie, tak więc się skusiłem na to cacko.
Termistory kupiłem NTC 50 omów, podobno takie mają być?
Są dwa PR-ki do ustawiania, czy tym w bazach tranzystorów końcowych ustawia się połowę napięcia zasilania na wyjściu przed kondensatorem?
Ten drugi ponoć do prądu spoczynkowego.....nie robię nic na tych tranzystorach, choć uwielbiam ich piękne, podobne do lamp, brzmienie.
Specyfikacja mówi, że te tranzystory to SOT 9, nie na takich podkładek....czy trzeba wycinać z arkusza i dziurki wybijać wycinakiem szewskim?
Bo chyba od TO-66 nie przypasują podkładki?
Radiatory zrobię z jakiegoś odpadu blachy aluminiowej , tak ze 2mm, tam nie ma się co grzać.
Ja chce to zrobić z modyfikacją z Bambino, bo sobie lubię "podkręcić" basy czasem :lol:
A czy można by zastosować do BD354/BD355?
Sporo ich wszędzie, jak wojna w Ukrainie wybuchła, to z magazynów wojskowych wywala się BDAP, ich wersjie "militarne"
Można by poprosić co zmienić w układzie, bo AD to german, BD już krzem?
Czekam na pomocne rady...to chyba ma więcej sensu niż końcówka mocy z "Safari 2" .
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Szrot majster pisze: pt, 21 kwietnia 2023, 23:35 Witam!
Tak się złożyło, że zrobiłem spore zakupy u Kolegi saico i będę miał też owe scalaki TAA435, 5 sztuk i podstawki do nich.
Specyfikacja mówi, że te tranzystory to SOT 9, nie na takich podkładek....czy trzeba wycinać z arkusza i dziurki wybijać wycinakiem szewskim?
Bo chyba od TO-66 nie przypasują podkładki?
O podkładkach niedawno dyskutowaliśmy tutaj viewtopic.php?t=39803
Szrot majster pisze: pt, 21 kwietnia 2023, 23:35 A czy można by zastosować do BD354/BD355?
Sporo ich wszędzie, jak wojna w Ukrainie wybuchła, to z magazynów wojskowych wywala się BDAP, ich wersjie "militarne"
Można by poprosić co zmienić w układzie, bo AD to german, BD już krzem?
Czekam na pomocne rady...to chyba ma więcej sensu niż końcówka mocy z "Safari 2" .
Można użyć krzemowych tranzystorów mocy, ale trzeba zmienić sposób regulacji prądu spoczynkowego. W czasach TAA435 tranzystory były drogie, więc zamiast użyć jakiejś ACtki w typowym dzisiaj układzie regulacji prądu spoczynkowego, użyto diody wewnątrz układu scalonego (między końcówkami 2 a 3) i równolegle do niej termistora NTC dla kompensacji temperaturowej. O ile ta krzemowa dioda wystarcza spokojnie do spolaryzowania dwóch germanowych złącz B-E, to dla dwóch BD już będzie za mało. Należałoby zatem pominąć diodę w TAA435 i zrobić kompensację termiczną z BD135 albo podobnym. Zakładam, że nie chcesz oszczędnościowej wersji z łańcuszkiem diod.
saico

Odradzam stosowanie krzemowej końcówki... nie zabrzmi jak lampa:) Dla kolegi Jakuba udostępniam mój projekt po zmianach. PCB ma wymiary 140x70mm. Niestety podstawka się nie przyda... TAA435 jest lutowany bezpośrednio.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

saico pisze: śr, 19 kwietnia 2023, 17:47 Próbowałem spreja i odradzam chyba, że nie potrafię nim malować. Ramkę może by dało radę, ale mi biała pasuje. Obudowa wałkiem poszła gładko i przyjemnie.
To nie tak.. nie byłem w Australii, to był sklep wysyłkowy:)
Mi sprayem przeważnie wychodziło OK.
No tu się nie zrozumieliśmy, myślałem że kupił Kolega ten przełącznik przy okazji wizyty w Australii :wink: :lol:

Obudowy w Gotroniku z tego co się dowiedziałem będą za 3 - 4 miesiące :(
A na Aliexpress są dużo droższe z tego co widzę:
https://a.aliexpress.com/_ExaHkF5 chyba że mi znajduje tylko takie w wyższej cenie...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
saico

Ok. Co do obudów masz rację, wychodzi drożej, bo chińczyk liczy sobie dodatkowy koszt transportu od każdej następnej sztuki. Zsumując wychodzi dużo i nie ma się gwarancji w jakim stanie przyjdą - nie przykładają się do pakowania. Sam tego doświadczyłem. Dlatego taka firma jak Gotronik może pozwolić sobie na zakup hurtowy i jest pewność, że towar będzie w porządku - firmy są inaczej traktowane.
saico

PS. Akurat podany link do oferty nie uwzględnia kosztu wysyłki, bo jest on wliczony w koszt obudowy, czyli masz myśleć, że jest free. Dlatego tak dużo kosztuje... co nie oznacza, że jak byłby uwzględniony, to zaoszczędzisz, bo praktyka jest taka jak pisałem powyżej. Dla jednej sztuki bym nie czekał i jednak kupił...