Renowacja skrzynek i politurowanie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Renowacja skrzynek i politurowanie.
Nie chcial bym uszkodzic tej ramki ... No nic do tego jeszcze kawal czasu, ale warto się już zorientować jak najlepiej odświeżyć skrzynie
Posiadam zestaw produkcji Telefunkena , kolumny model RB 45 oraz radio Telefunken Opus 2550 .Radio jest już sprawne i piękne natomiast kolumny jeszcze nie. Elektrycznie zestaw głośnikowy jest sprawny ,stan wizualny i techniczny przetworników nie budzi zastrzeżeń .Skrzynki natomiast są nieco sfatygowane , głównym problemem w ich renowacji są braki szczebelków w przednich maskownicach.Nie za bardzo mam pomysł jak to ugryźć czy zakupić wymiarowo podobne listewki ofornirować tek-iem i ładnie wkleić ( jak postarzyć nowy fornir żeby nie rzucał się zbytnio w oczy) ? czy może poszukać podobnawą kolumnę i przeszczepić szczebelki ....czy wyciąć szczeble i jakąś materiałową maskownicę (nie chciałbym tego robić) , czy co innego. Mają koledzy jakieś pomysły ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Czyli rozumiem że politure zachowawczą mogę kłaść na lakier po uprzednim zmatowieniu ? Jeśli w danym miejscu jest ubytek lakieru około 2cm×1cm. To czym wyrównać ten ,,dołek"? Bo na mój rozum jeśli zaczne nakladać warstwy politury to w miejscu ubytku lakieru nadal zostanie zagłębienie ...? Trzeba to jakoś wyszpachlować ? Jakiej politury użyć ? Czy może być gotowa dostępna na allegro ? Np. Taka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7626910624
Cześć.
Musisz całe radyjko przeszlifować papierem do drewna min. 320 lub drobniejszym, odpylić i odtłuścić ale nie musi być super sterylnie . Szczególnej delikatności, ostrożności i uwagi wymagają miejsca bez politury ,,goły ,, fornir oraz złoty paseczek , miejsca gdzie jest styk politury z ,,gołym,, fornirem musisz tą politurę zabliźnić ,nieco mocniej zeszlifować.
Jak będziesz szlifował to ruchami okrężnymi , a ostatnie pociągnięcia wzdłuż słojów.Zeskrob trochę starego lakieru i przyjrzyj mu się jaki ma kolor , pod ten kolor dobierz kolor politury , jak będzie za jasna to po politurowaniu będą miejsca jaśniejsze od reszty.Generalnie spokojnie , szlifowania ino ino.. jest to pracochłonne ale przyjemne ja lubię ,,te robote,, skrzynkę polituruję ok. 2 miesięcy (odtworzeniowo).
Musisz całe radyjko przeszlifować papierem do drewna min. 320 lub drobniejszym, odpylić i odtłuścić ale nie musi być super sterylnie . Szczególnej delikatności, ostrożności i uwagi wymagają miejsca bez politury ,,goły ,, fornir oraz złoty paseczek , miejsca gdzie jest styk politury z ,,gołym,, fornirem musisz tą politurę zabliźnić ,nieco mocniej zeszlifować.
O właśnie takie miejsca , nic nie będzie zbytnio widoczne , te miejsca na początku będą widoczne a to dlatego że stara politura (lakier) po przejechaniu nową politurą będzie błyszczeć a na gołym nie będzie matowe , potem już jak fornir ,,nachla się politury to wszystko się ujednolici.
Jak będziesz szlifował to ruchami okrężnymi , a ostatnie pociągnięcia wzdłuż słojów.Zeskrob trochę starego lakieru i przyjrzyj mu się jaki ma kolor , pod ten kolor dobierz kolor politury , jak będzie za jasna to po politurowaniu będą miejsca jaśniejsze od reszty.Generalnie spokojnie , szlifowania ino ino.. jest to pracochłonne ale przyjemne ja lubię ,,te robote,, skrzynkę polituruję ok. 2 miesięcy (odtworzeniowo).
Niespecjalnie , ja używam odwoskowionej , politura, kłębki, spirytus, olej do politury(np. wazelinowy) musi być rzadki.
-
- 2500...3124 posty
A nie lepiej by było zrobić projekt tej maskownicy w programie wektorowym i dać wypalić w sklejce?kogigogi pisze: ↑śr, 31 października 2018, 17:31 Posiadam zestaw produkcji Telefunkena , kolumny model RB 45 oraz radio Telefunken Opus 2550 .Radio jest już sprawne i piękne natomiast kolumny jeszcze nie. Elektrycznie zestaw głośnikowy jest sprawny ,stan wizualny i techniczny przetworników nie budzi zastrzeżeń .Skrzynki natomiast są nieco sfatygowane , głównym problemem w ich renowacji są braki szczebelków w przednich maskownicach.Nie za bardzo mam pomysł jak to ugryźć czy zakupić wymiarowo podobne listewki ofornirować tek-iem i ładnie wkleić ( jak postarzyć nowy fornir żeby nie rzucał się zbytnio w oczy) ? czy może poszukać podobnawą kolumnę i przeszczepić szczebelki ....czy wyciąć szczeble i jakąś materiałową maskownicę (nie chciałbym tego robić) , czy co innego. Mają koledzy jakieś pomysły ?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Dzięki Januszu za zainteresowanie , jednak tak na razie nie uczynię , mam kilka wątpliwości. Musiał bym przygotować sklejkę ,o fornirować itd ...sklejka musiała by mieć 8mm grubości , nie wiem czy przy wypalaniu nie powstały by przypalenia krawędzi, jakoś tą wypaloną sklejkę wkleić trzeba i wkomponować w całość obudowy , koszt tego zabiegu spory nakład pracy również a efekt w mojej ocenię wątpliwy .Zakupiłem żądanych wymiarów listewki , fornir i będę pomału ,,rzeźbił,, Jak zakończę wkleję kilka zdjęć.Pozdrawiam.
Skleciłem te obudowy , wyszło jak na zdjęciach choć w rzeczywistości ładniej i te dorabiane elementy nie rzucają się tak mocno w oczy .
-
- 250...374 postów
Mateusz , politurka cuda czyni ... lakier schodził tu i tam plamy były itd, nieco ,, szlifłem,, kilka razy zapoliturowałem , czarne paseczki odtworzyłem i znowu kilka razy zapoliturowałem .Politura fajnym i wdzięcznym zastosowaniem jest 

-
- 250...374 postów
I wszystko jasne:-) dziękuję za pomoc
-
- 1 post
Dzień dobry Panowie!
Zaczynam moją przygodę z wiekowymi sprzętami i mam kilka pytań apropos mojego radia Imperial Strassfurt które poddaję renowacji. Aktualnie zdjąłem lakier i zastanawiam się czy olejować lub lakierować czy politurować, fabrycznie raczej ten model politury nie miał ( załączam zdjęcie oryginału) Muszę wkleić nowy pasek forniru i póki co mam problem z doborem bejcy. Mogłbym zeszlifować wszystko i zabejcować od nowa ale chyba straciłoby to radio swój charakter... Załączam zdjęcie mojego w obecnym stanie. Z góry dziękuję za pomoc
Zaczynam moją przygodę z wiekowymi sprzętami i mam kilka pytań apropos mojego radia Imperial Strassfurt które poddaję renowacji. Aktualnie zdjąłem lakier i zastanawiam się czy olejować lub lakierować czy politurować, fabrycznie raczej ten model politury nie miał ( załączam zdjęcie oryginału) Muszę wkleić nowy pasek forniru i póki co mam problem z doborem bejcy. Mogłbym zeszlifować wszystko i zabejcować od nowa ale chyba straciłoby to radio swój charakter... Załączam zdjęcie mojego w obecnym stanie. Z góry dziękuję za pomoc
-
- 1 post
Cześć! Zabrałem się za renowację radia z trochę nowszej epoki (Eltra Jowita) i mam pewną zagwozdkę... Macie pomysł jak najlepiej zabezpieczyć przetartą okleinę na narożnikach? Okleina jest z tworzywa sztucznego, pod spodem sklejka. Raczej nie ma szans na na odbudowanie naroży ale chciałbym je zabezpieczyć przed dalszym odrywaniem się przy zachowaniu estetycznego wyglądu
Poniżej zdjęcia narożników.

-
- 3125...6249 postów
Jak renowacja skrzynek,to dodam tutaj ponownie moje pytanie,
postawione już w innym miejscu w innym poście:
"Riga-103",drewniano-polistyrenowa:
ubytek polistyrenu,jak na załączniku.
Czym i jak to uzupełnić?
Kto z Kolegów robił już coś podobnego?
Poproszę o konsultację i pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t" PS: albo inaczej:
kto z Kolegów ma może do zbycia plecy od takiej "Rigi",połamane, ale - tylko w dolnej części:-)?
Ten cały lewy górny róg, jak na załączonej fotce, musi być kompletny:-)
postawione już w innym miejscu w innym poście:
"Riga-103",drewniano-polistyrenowa:
ubytek polistyrenu,jak na załączniku.
Czym i jak to uzupełnić?
Kto z Kolegów robił już coś podobnego?
Poproszę o konsultację i pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t" PS: albo inaczej:
kto z Kolegów ma może do zbycia plecy od takiej "Rigi",połamane, ale - tylko w dolnej części:-)?
Ten cały lewy górny róg, jak na załączonej fotce, musi być kompletny:-)
-
- 2500...3124 posty
A ja jakoś na tym zdjęciu nie widzę ubytku.
Co prawda nie widziałem tego odbiornika, ale popatrzyłem na różne obrazki
https://www.google.com/search?client=av ... kEegQIFhAC
i na wszystkich, na których widać podobny fragment wyglada to identycznie.
Co prawda nie widziałem tego odbiornika, ale popatrzyłem na różne obrazki
https://www.google.com/search?client=av ... kEegQIFhAC
i na wszystkich, na których widać podobny fragment wyglada to identycznie.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za reakcję, Kolego StaszkuS.
To jest tylko fotka poglądowa "zdrowej" RIgi-103",
z zaznaczeniem,w którym miejscu u mnie
w moim radyjku brakuje wyłamanego kątowego
fragmentu.
Na razie pytanie jest ogólne: czym i jak uzupełnić,
jeżeli w tym radyjku brak wyłamanego kątowego
kawałka polistyrenu.
Prawdopodobnie poprzedniemu właścicielowi
radyjko upadlo na twarde podłoże,a jako, że waży
co nieco,to...
Zdecydowanie nie jest to radyjko"kieszonkowe":-)
Pozdrawiam uprzejmie,
Jacek"b/t"
To jest tylko fotka poglądowa "zdrowej" RIgi-103",
z zaznaczeniem,w którym miejscu u mnie
w moim radyjku brakuje wyłamanego kątowego
fragmentu.
Na razie pytanie jest ogólne: czym i jak uzupełnić,
jeżeli w tym radyjku brak wyłamanego kątowego
kawałka polistyrenu.
Prawdopodobnie poprzedniemu właścicielowi
radyjko upadlo na twarde podłoże,a jako, że waży
co nieco,to...
Zdecydowanie nie jest to radyjko"kieszonkowe":-)
Pozdrawiam uprzejmie,
Jacek"b/t"