Mój pierwszy regen.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mój pierwszy regen.
W tamtych czasach rezystory o dużych wartościach robiono z sylitu, były wprost nazywane oporami sylitowymi.
Zrobienie rezystora z sylitu byłoby dziś raczej dość trudne
. Natomiast parę przepisów na masy rezystywne jest w Koteckim i w rosyjskich książkach. Wymagają one jednak wielogodzinnego mielenia w młynie kulowym.

Cześć,
trochę się nie odzywałem, ale też nie bardzo było o czym pisać.
Dalszy ciąg w temacie reverse engineering związanym z RJXem. Został wykonany kondensator zmienny.
Pojemność wyszła okolo 900pF i wygląda na to, że do wygodnego użytkowania jest to zbyt dużo. Trudno utrafić w stację.
Oczywiście jak to zwykle bywa, docelowe elementy wykonane z aluminium będę mial wyfrezowane "naniewiadomokiedy", tak więc cały prodżekt
jeszcze nie został ukończony.
Pozdrawiam
Staszek
trochę się nie odzywałem, ale też nie bardzo było o czym pisać.
Dalszy ciąg w temacie reverse engineering związanym z RJXem. Został wykonany kondensator zmienny.
Pojemność wyszła okolo 900pF i wygląda na to, że do wygodnego użytkowania jest to zbyt dużo. Trudno utrafić w stację.
Oczywiście jak to zwykle bywa, docelowe elementy wykonane z aluminium będę mial wyfrezowane "naniewiadomokiedy", tak więc cały prodżekt

Staszek
Cześć. Na za dużą pojemność jest przecież prosty sposób. Albo zwiększyć odstępy pomiędzy płytkami albo zdjąć kilka płytek 

Sposób jasne, że jest. Konstrukcja jest taka, że mogę sobie złożyc ile pF mi pasuje, ale nie po to chcę jak najbliżej oryginału, żeby zmieniać konstrukcję. Dałem 8 plytek na rotor i wyszło 900pF. przy 9 jest jak w oryginale. A w oryginale jest jak poniżej.
Cześć,
Jak słono wyszedł ten kondensator? I z jaką lampą Ci zadziałało?
Jak słono wyszedł ten kondensator? I z jaką lampą Ci zadziałało?

Agregat z numerem 003 też jest przewidziany.
jako errata.
Testy robię na 1ż29b. Na audionie z Warszawy
odbieram generator, ale PR1 niestety nie. Generalnie ostatnio coś słabo u mnie z odbiorem, bo i na kryształkach nie mogę utrafić.

Testy robię na 1ż29b. Na audionie z Warszawy

Dobrze by było, abyś w ramach erraty
wpadł na próby z radiem. Pamiętam, że dobór jednej z tych mikowych pojemności był dość krytyczny, chyba tej większej.

Kto wie, kto wie...
Tak sobie założyłem, że odbiór z lampami PWL usprawnię dopiero po zakończeniu mechaniki. Na ruskiej gra aż miło to i na krajowej będzie.
Wymieniłem rezystor na "ołówkowy", znalazłem jakiś ogryzek którym można rysować bez problemu wartości od 20 mega w dół.
Alku, w magazynie QST ze stycznia 1916 jest artykuł jak radzić sobie z "oscylującym audionem".
Tak sobie założyłem, że odbiór z lampami PWL usprawnię dopiero po zakończeniu mechaniki. Na ruskiej gra aż miło to i na krajowej będzie.
Wymieniłem rezystor na "ołówkowy", znalazłem jakiś ogryzek którym można rysować bez problemu wartości od 20 mega w dół.
Alku, w magazynie QST ze stycznia 1916 jest artykuł jak radzić sobie z "oscylującym audionem".
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Dla wszystkich zainteresowanych konstrukcją (i wykonaniem) odbiornika kolegi staku, miło mi poinformować, że opublikowaliśmy na YouTube prezentację autora, wygłoszoną na Radiowych Pogaduchach.
https://youtu.be/Ybhu2lrPUVE
Zapraszam do oglądania, podziwiania, komentowania i przede wszystkim naśladowania.
Pozdrawiam,
Wojciech
https://youtu.be/Ybhu2lrPUVE
Zapraszam do oglądania, podziwiania, komentowania i przede wszystkim naśladowania.
Pozdrawiam,
Wojciech
Ostatnio zmieniony pn, 3 kwietnia 2023, 19:28 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/