Jkie diody próżniowe warto zastosować we wzmacniaczu 2x30W na EL34 (Williamson troche przerobiony ) ?
Posiadam 3C22Sx2, 6D22S(niestety jedna szt) no i full PY88 i kilka sztuk AZ1-wszystkie lampy NOS-y . Zamierzam troche poeksperymentować z typami prostowników:diody prózniowe/półprzewodnikowe i filtrów a potem pozostawić optymalny typ.
Pozdrawiam
Boski Miszcz pisze:Jkie diody próżniowe warto zastosować we wzmacniaczu 2x30W na EL34 (Williamson troche przerobiony 8) ) ?
Posiadam 3C22Sx2, 6D22S(niestety jedna szt) no i full PY88 i kilka sztuk AZ1-wszystkie lampy NOS-y :D . Zamierzam troche poeksperymentować z typami prostowników:diody prózniowe/półprzewodnikowe i filtrów a potem pozostawić optymalny typ. :D
PY88 się świetnie nada jak sobie z żarzeniem poradzisz, AZ1 również powinna (oczywiście minimum dwie), o ile napięcie anodowe nie jest większe od 400V.
moim zdaniem do wzmacniacza w klasie AB zdecydowanie lepiej nada się PY88 z powodu mniejszego 'przysiadania' napięcia przy wzroście obciążenia. żarzenie wcale nie jest trudniejsze, niż dla AZ1, tyle, że pobierze więcej mocy (26V;0.3A/szt.).
poza tym napięcie raczej będzie przekraczać 400V.
ps. jeżeli wyciągasz 30W z jednej pary EL34, to znaczy, że Williamson jest mocno przerobiony.
Mam transformator na rdzeniu RZC mocy ok 280W czy cóś więc z dowinięciem żarzenia nie ma problemu napięcie anodowe ok 428-430V prąd anodowy 120mA na lampy mocy+triody na kanał głośnikowe zamówie z telto czy cóś bo mi sie nie bedzie chciało nawijać no i drutu nie mam więc koszty mniejsze lepiej zamówić zastanawiam sie nad stopniem sterującym czy 2x(P)ECC88 na kanał czy standart czyli 6H8C i ECC82 or ECC83 a co myślicie o tych ruskich prostowniczych 3C22S??
Dzięki:D
pozdrawiam
jżeli interesują Cię moje wrażenia uszne, to polecam wyłącznie 6SN7 (6H8C) i EL34 koniecznie w trybie triodowym. im bliżej Williamsona tym lepiej. różnica między triodą i ultralinearem jest znaczna, na korzyść tej pierwszej. rożnica między 6SN7, a ECC82 jest bardzo malutka, ale jednak znów stawiam na pierwszą. może przez wygląd...
A co z diodami PY88 czy ruskie 3C22S or 6D22S????
Układ z PY88 mozna zerżnąć z bisa101 albo co nieco przerobic no nie
Czy polecacie jakiś sprawdzony układ????
nie miał a ma (EY88) I faktycznie spadki są na nich niewielkie, a i z napięciami grubo ponad 600V (u mnie jest ponad 650) radzą sobie bez najmniejszego problemu
Wczoraj na Allegro kupiłem 4szt 6H9C za 15zł (NOS, z jednej serii). 6H8S też były, poszły za 21zł. Ale te akurat mam. A w sumie jest ich dużo i nie są drogie.