Zagadkowy stary wzmacniacz 100W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zagadkowy stary wzmacniacz 100W
Hej, znajomy przekazał mi do sprawdzenia/naprawy/przerobienia stary wzmacniacz, którego nie używał już 10lat. Kupił go z drugiej ręki od kogoś, ale nie zna jego historii. Wygląda na jakąś półprofesjonalną robotę. Może któryś z kolegów rozpoznaje, co to może być, albo kto to zbudował?
Re: Zagadkowy stary wzmacniacz 100W
Chassis jakby amerykańskie - być może pierwotnie zbudował go jakiś John Kowalski ale elektronika to już pokaz sztuki polskiej myśli technicznej za czasów kondensatorów Miflex, Elwa.
Czyli samróbka.
Czyli samróbka.
Wygląda na manufakturową produkcję typu Tosik. Oczywiście nie jest to Tosik.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A najlepszy patent w tym wzmacniaczu to przycisk do powiększenia biustu 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pytanie tylko czy to z Ameryki pod Hrubieszowem czy z tej koło Olsztyna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Mi się widzie że to jest sprzęt made in Hrubieszów:) lubelaki górą! 

Jest to coś wartego zachowania czy śmiało można przerobić? 

A chce ci sie? Jak tak, to poczekaj az przejdzie, w miedzyczasie pomysl czy sie oplaca w ogole 

'All the stars in the north are dead now.'
Ja lubię przebudowywać...
Z tego co go sprawdzałem, to przedwzmacniacz kiepsko brzmi, do tego szumi i piszczy. Kanał przesterowany to taka delikatna pierdziawka. Dwie pierwsze lampy, a w zasadzie 1,5 lampy (w pierwszej lampie jest tylko jedna trioda używana) są dla przedwzmacniacza, trzecia na pętle efektów, a 4 standardowo na odwracacz fazy. Się zastanawiam czy nie lepiej wymienić przedwzmacniacz i zrobić np Soldano z tym, że pętla będzie na LND150, niż się bawić i go naprawiać, albo sprzedawać za niewielkie pieniądze. 

Ostatnio usiadłem do tego wzmacniacza, żeby spróbować go przerobić, ale najpierw postanowiłem go naprawić. Mimo sprawdzenia wszystkiego poprawy lutów, wymiany kondensatorów i ustawieniu biasu tylko dla pary 6L6WXT o prądzie spoczynkowym 26,2mA i 30,2mA trybie 50W bo pozostałe dwie 6p3s rozjechane mocno, wzmacniacz nie daje 50W a coś około 1W. Wpinając się w return to samo. Dopiero teraz zmierzyłem omomierzem, że pierwotne uzowjenie tranformatora głośnikowego ma w całości 45,5 Ohm a mierząc od odczepu środkowego mam 36,1 i 9 Ohm.
Trafo do wymiany? Da się je jakoś naprawić, jeśli tak to jest to opłacalne?
Trafo do wymiany? Da się je jakoś naprawić, jeśli tak to jest to opłacalne?
Transformator głośnikowy padnięty... do wymiany lub przezwojenia.
Ja bym dał do przwinięcia... i zrobił z niego 50W.
Dzięki za potwierdzenie. Polecacie jakieś miejsca gdzie można będzie go przewinąć? Jestem z Wrocławia i tutaj znalazłęm firmę Silkem i wysłałem juz zapytanie do nich, ale widze, że bardziej silnikami i maszynami się zajmują niż sprzętem audio.
Odezwij się do naszego kolegi Kuby Barona z forum. Co prawda jest w Warszawy ale robi bardzo dobrze.