Malwa 3301 zasilacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Malwa 3301 zasilacz
Witam
Zdobyłem radio jak w tytule, niezły stan, wyjąwszy pękniętą skalę, brak "oczka" i tylnej ścianki. Przypadek sprawił, że znalazłem oryginalną obudowę zasilacza, postanowiłem więc go odtworzyć. I tu powstały dwa problemy:
Pierwszy związany jest z przyłączem - w radiu jest oryginalne gniazdo, ale jak znaleźć wtyczkę? Może ktoś z koleżeństwa widział, ma lub wie gdzie znaleźć taką wtyczkę? Może pasuje jakaś od innego przyrządu. Drugi dotyczy spodu zasilacza - nie wiem jak wyglądała pokrywa, na zdjęciach widać jedynie blaszkę, która jest mocowana wkrętem do obudowy radia. Jeśli ktoś ma i mógłby podesłać zdjęcie - byłbym zobowiązany.
Pozdrowienia dla forumowiczów
Zdobyłem radio jak w tytule, niezły stan, wyjąwszy pękniętą skalę, brak "oczka" i tylnej ścianki. Przypadek sprawił, że znalazłem oryginalną obudowę zasilacza, postanowiłem więc go odtworzyć. I tu powstały dwa problemy:
Pierwszy związany jest z przyłączem - w radiu jest oryginalne gniazdo, ale jak znaleźć wtyczkę? Może ktoś z koleżeństwa widział, ma lub wie gdzie znaleźć taką wtyczkę? Może pasuje jakaś od innego przyrządu. Drugi dotyczy spodu zasilacza - nie wiem jak wyglądała pokrywa, na zdjęciach widać jedynie blaszkę, która jest mocowana wkrętem do obudowy radia. Jeśli ktoś ma i mógłby podesłać zdjęcie - byłbym zobowiązany.
Pozdrowienia dla forumowiczów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiga
-
- 3125...6249 postów
Re: Malwa 3301 zasilacz
Din słuchawkowy z wyrwanym środkowym? 

-
- 2500...3124 posty
Powinien podejść słuchawkowy DIN tak jak pisze Kolega Marek, ale trzeba oczywiście sprawdzić wymiary. Środkowy pin można zostawić po prostu nie podłączony, wyrywać chyba nie ma konieczności.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 6250...9374 posty
Bzdurna porada. To gniazdo jest większe gabarytowo od DIN. Bliżej mu wymiarami do popularnego złącza XLR.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Niestety Thereminator ma rację - to gniazdo jest mniej więcej dwukrotnie większe 

Spiga
-
- 375...499 postów
Sprawdzałem też XLR - grubość pinów byłaby ok, niestety rozstaw, i związana z tym średnica wtyczki, jest, niestety, za mała ;(
Spiga
-
- 6250...9374 posty
Trzeba by było poszukać czegoś pasującego wśród złącz przemysłowych. https://www.google.com/search?q=4+pin+c ... e&tbm=isch
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Zwymiarujesz to?
Mam wrażenie, że confly'ia coś podpasuje.
Mam wrażenie, że confly'ia coś podpasuje.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 375...499 postów
Nie miałem pod ręką suwmiarki, więc po linijce średnica gniazda to max 17 mm (by wtyczka miała szanse się wcisnąć), rozstaw, a właściwie odległości pomiędzy pinami, to 8mm. Mniej więcej widać na rysunku

Spiga
-
- 375...499 postów
A jednak trzeba było wziąć suwmiarkę - średnica gniazda 19 mm, wię wtyczki np. 18 mm; rozstaw 8,5 mm, średnica pinów 2,5 mm. Próbuje szukać w sieci ....spiga pisze: sob, 4 lutego 2023, 12:43 Nie miałem pod ręką suwmiarki, więc po linijce średnica gniazda to max 17 mm (by wtyczka miała szanse się wcisnąć), rozstaw, a właściwie odległości pomiędzy pinami, to 8mm. Mniej więcej widać na rysunku
gniazdo malwa.jpg
Spiga
-
- 375...499 postów
Wygląda na to, że z grubsza pasować będzie WS24 (lotnicze). Zainwestuję trzydzieści parę złotych i sprawdzę 
Ale pozostaje druga kwestia - spód zasilacza. Mam obudowę jak niżej ale chciałbym wiedzieć jak wyglądała od spodu. Jak na razie mam tylko pierwsze zdjęcie z posta, na którym widać wystającą blaszkę z otworem. W obudowie Malwy z kolei zauważyłem otwór i wbitą (od spodu) blaszkę z gwintem, pewnie służącą do mocowania zasilacza. Mogę coś wykombinować, ale wolałbym mieć jasność co do szczegółów budowy. Niemożliwe chyba, by nikt z forumowiczów nie miał Malwy z zasilaczem, bardzo bym prosił o zerknięcie i może jakieś zdjęcie lub opis.
P.S. Układ zasilacza już mam - tym razem nie trzymałem się oryginału, poszedłem na całość i do oryginalnego układu (tylko mostek) dodałem stabilizator 7806 z kondensatorami, radio wygląda na zadowolone

Ale pozostaje druga kwestia - spód zasilacza. Mam obudowę jak niżej ale chciałbym wiedzieć jak wyglądała od spodu. Jak na razie mam tylko pierwsze zdjęcie z posta, na którym widać wystającą blaszkę z otworem. W obudowie Malwy z kolei zauważyłem otwór i wbitą (od spodu) blaszkę z gwintem, pewnie służącą do mocowania zasilacza. Mogę coś wykombinować, ale wolałbym mieć jasność co do szczegółów budowy. Niemożliwe chyba, by nikt z forumowiczów nie miał Malwy z zasilaczem, bardzo bym prosił o zerknięcie i może jakieś zdjęcie lub opis.
P.S. Układ zasilacza już mam - tym razem nie trzymałem się oryginału, poszedłem na całość i do oryginalnego układu (tylko mostek) dodałem stabilizator 7806 z kondensatorami, radio wygląda na zadowolone

Spiga