Komplenty projekt magicznego oczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Komplenty projekt magicznego oczka
Witam!
Chce zbudowac wskaznik wysterowania na EM84, juz zamowilem je na allegro.
Bedzie to moj pierwszy projekt na lampach i zastanawiam sie ktore rozwiazanie wybrac (obydwa maja gotowe projekty plytek):
1)
http://www.solderingpoint.com/projects/ ... r_tube.php
2)
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... latine.htm
Mysle ze to 1 lepsze.
Czy do zasilania moglbym uzyc ?
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... egener.htm
Z gory dziekuje i pozdrawiam..
Bedzie to moj pierwszy projekt na lampach i zastanawiam sie ktore rozwiazanie wybrac (obydwa maja gotowe projekty plytek):
1)
2)
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... latine.htm
Mysle ze to 1 lepsze.
Czy do zasilania moglbym uzyc ?
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... egener.htm
Z gory dziekuje i pozdrawiam..
-
- 375...499 postów
Pierwszy schemat istotnie wygląda sensownie, choć zerknąłem pobieżnie.
Natomiast co do zasilania, to podany przez Ciebie link zawiera zasilacz z podwajaczem napięcia (o ile się nie mylę) do regeneracji "magicznych oczek", więc raczej bez sensu?
Nie wiem, jakimi napięciami dysponujesz, musisz zapewnić żarzenie 6,3V ok. 250mA oraz 250V napięcia stałego (kilka mA). Więc albo, jeśli już masz w urządzeniu napięcia anodowe, zastosujesz któreś z nich, albo - jeśli to ma być do czegoś innego, np. wolnostojące - pozostaje wielokrotny powielacz napięcia albo przetwornica DC-DC.
Natomiast co do zasilania, to podany przez Ciebie link zawiera zasilacz z podwajaczem napięcia (o ile się nie mylę) do regeneracji "magicznych oczek", więc raczej bez sensu?
Nie wiem, jakimi napięciami dysponujesz, musisz zapewnić żarzenie 6,3V ok. 250mA oraz 250V napięcia stałego (kilka mA). Więc albo, jeśli już masz w urządzeniu napięcia anodowe, zastosujesz któreś z nich, albo - jeśli to ma być do czegoś innego, np. wolnostojące - pozostaje wielokrotny powielacz napięcia albo przetwornica DC-DC.
-
- 10...14 postów
Z tym zasilaniem to racja, to bedzie podwajacz :/
Oczko ma byc urzadzeniem "wolnostojacym".
Za transformatorami sie nie rozgladalem, ale chyba 6,3V mozna by wziac ze zwyklego malego transformatora?!
A czy jak by opuscic jeden stopien tego podwajacza i zostawic tylko kondensator i diode to otrzymamy napiecie wyprosowane 250V?! czyli dobre do zasilania z sieci 230V.
Oczko ma byc urzadzeniem "wolnostojacym".
Za transformatorami sie nie rozgladalem, ale chyba 6,3V mozna by wziac ze zwyklego malego transformatora?!
A czy jak by opuscic jeden stopien tego podwajacza i zostawic tylko kondensator i diode to otrzymamy napiecie wyprosowane 250V?! czyli dobre do zasilania z sieci 230V.
-
- 375...499 postów
Nie wiem, czy dobrym pomysłem jest zasilanie bezpośrednio z sieci - wszak lampa będzie zapewne na wierzchu, niech nie daj Boże ktoś ją stłucze i dotknie bebechów...
Prąd jest tak znikomy, że wystarczy pewnie zwykły powielacz napięcia z diodami i kondensatorami i jakieś trafo niewielkie, może z dwoma napięciami... Coś powinno się dobrać.
A do żarzenia, jeśli napięcie z trafa będzie wyższe, możesz zastosować stabilizator albo nawet zwykły rezystor szeregowy, byle napięcie na gorącym włóknie się zgadzało.
Co do układu - jestem kiepskim analogowcem i od pierwszego kopa nie jestem w stanie stwierdzić, czy uzyska się efekt pożądany. W razie czego może jaki rezystor w katodzie, żeby podnieść jej potencjał względem masy?... Niech się wypowiadają bardziej doświadczeni
Prąd jest tak znikomy, że wystarczy pewnie zwykły powielacz napięcia z diodami i kondensatorami i jakieś trafo niewielkie, może z dwoma napięciami... Coś powinno się dobrać.
A do żarzenia, jeśli napięcie z trafa będzie wyższe, możesz zastosować stabilizator albo nawet zwykły rezystor szeregowy, byle napięcie na gorącym włóknie się zgadzało.
Co do układu - jestem kiepskim analogowcem i od pierwszego kopa nie jestem w stanie stwierdzić, czy uzyska się efekt pożądany. W razie czego może jaki rezystor w katodzie, żeby podnieść jej potencjał względem masy?... Niech się wypowiadają bardziej doświadczeni

-
- 125...249 postów
-
- moderator
Re: Komplenty projekt magicznego oczka
Rozwiązanie 1) powinno działać, ale IMO rezystor R1 jest niepotrzebny.Zimor pisze:Witam!
1)
-
- 10...14 postów
a moze jakis schemat takiego rozwiazania?!MalKontent pisze: Prąd jest tak znikomy, że wystarczy pewnie zwykły powielacz napięcia z diodami i kondensatorami i jakieś trafo niewielkie, może z dwoma napięciami... Coś powinno się dobrać.
Realny wydaje sie tez uklad z 2 trafami z polaczonymi wtornymi, tylko trzeba by miec 2 takie same.
Co do EdW 8/2003 to w tej przetwornicy w pkt. Rl otrzymujemy to potrzebane napiecie, tak?! Tylko jak wysterowac ten tranzysor?! Bedize to dzialc?

Poczytalem troche i mysle ze najlepiej (prosciej) bedzie polaczyc 2 trafa wtornymi 230V-6V<=>6V-230V a zazenie wziac z tych 6V. Tak jak proponowal Brys. Trafa nie musza byc nawet duze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 22 marca 2006, 21:17 przez Zimor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Podałem przykład, bo sam czegos takiego używam - tyle że mam jedno trafo "pierwotne" i cztery trafa "wtórne", dzięki czemu dostaję bez żadnych kombinacji wysokie napięcie do lampy oscyloskopowej. Z niskonapieciowej części są żażone dwie EY86 w roli prostownikaRealny wydaje sie tez uklad z 2 trafami z polaczonymi wtornymi, tylko trzeba by miec 2 takie same.

Ty możesz uprościć ten układ, fajny bo takie małe trafa to groszowa sprawa

-
- 10...14 postów
-
- 10...14 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 1250...1874 posty
Żadne "połączone równolegle"
... chyba, ze chcesz mieć prądy wyrównawcze i zasilać jeden trafok z drugiego.brys pisze:A jak by tak dać dwa małe trafka połączone równolegle wtórnymi?
Zoltan
Ostatnio zmieniony czw, 23 marca 2006, 19:38 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 2500...3124 posty
Dla lampowych purystów, takich jak ja- kiedyś gdzieś (może na JRB?) widziałem magiczne oko sterowane z lampy EABC80, która z łatwością robiła za wzmacniacz napięciowy i prostownik.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!