Szanowni koledzy, mi nie chodzi o to żeby wróciły do codziennego użytku urządzenia lampowe, żeby pokazać jak działa Stolica czy Mende zbuduję mały modulator, podam jakiś sygnał i radio zagra, ja się burzę o to, że w moim domu stoją 3 radia, jedno używa teściowa, 2 stoją u mnie i jest to sprzęt od kilku do kilkunastu lat, po przejściu na cyfrowe radio, i zmianie mojego nastawienia, gdybym chciał posłuchać jakiejś stacji, okaże się, że te radia nadają się do kosza, podobnie jak miliony innych radioodbiorników. Druga sprawa to radia w samochodzie, w moim 12 letnim Fordzie radio zintegrowane jest z nawigacją i sterowaniem wszystkimi funkcjami samochodu, od zegarka poprzez nawiew, klimatyzację, nie ma funkcji radia cyfrowego, i nie mogę go zamienić na pierwszego lepszego chińczyka, bo stracę możliwość sterowania wieloma funkcjami, do tego imei radia wpisany jest do komputera i komunikuje się z wszystkim po sieci samochodowej CAN, tak ma wiele, jak nie większość pojazdów produkowanych od 2010 roku. Na firmę przyszły nowe renówki i też tak mają, a radia cyfrowego brak. Wymiana radia w serwisie w Forda, bo chciałem je zmienić, żeby mieć polskie menu, bo Ford do radia wprowadził je dopiero od 2015r, przez zmianę programu okazało się niemożliwe, trzeba wymienić radio, to w 2020r za taki telewizorek z polskim menu wołali 6000zl i nie pomyliłem zer. Wprowadzenie DAB skaże w Polsce miliony radioodbiorników na śmietnik, od małych radyjek, po wypasione zestawy wieżowe, przecież cyfrowe radio jest już w Polsce dostępne od kilku lat, i jakoś szturmem ludzie na nie nie przeszli, więc teraz trzeba zmusić na siłę, a tym samym ktoś krocie zarobi, bo ileś obywateli kupi nowe radio, najpierw wszyscy będą klaskać, a potem marudzić, że zmiana niewiele dała, a oni musieli wydać kasę. A co do tematu ochrony środowiska, się nie wypowiadam, mam filmik osobiście nagrany w jednym z dolnośląskie miast jak stoję za śmieciarką, a panowie po kolei do jednej śmieciarki najpierw kontener z papierem, potem z butelkami, a na końcu zmieszane, nas obywateli zmuszają do segregacji, a na końcu i tak sami wszystko zmieszają, ten chłam o ochronie środowiska, który ładuje nam telewizja, to majstersztyk oszustwa, a ludzie łykają to jak świeże bułeczki