Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Post autor: Marek7HBV »

elektron6 pisze: pt, 2 września 2022, 10:00
Zatem czy naprawdę nie da się użytkować sprzętu elektronicznego dłużej? A jak jeżdżę autkiem 15 letnim to wstyd? i trzeba w tym czasie kupić i zutylizować 3 inne ??? Natury nie pokonamy i jak nie zmienimy dzikiego pędu za produkcją, konsumpcjonizmem to nasze dzieci, wnuki będą miały ....
Tacy są ludzie w 99 procentach i jedna Greta tego nie zmieni,a czas się skończył :( . :D
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

No fakt że tacy są ludzie - buńczuczni i bez pokory póki im chałupy nie zaleje lub nie zerwie dachu. Wtedy jest płacz i wołanie o pomoc.
Pożyjemy, zobaczymy:)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Spokojnie, TV analogowej już nie ma a nie ma żadnego problemu pokazać obraz i dźwięk (aktualnie ,,cyfrowy) nawet na Wisełce, jak DAB zwycięży też coś wymyślimy.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Szanowni koledzy, mi nie chodzi o to żeby wróciły do codziennego użytku urządzenia lampowe, żeby pokazać jak działa Stolica czy Mende zbuduję mały modulator, podam jakiś sygnał i radio zagra, ja się burzę o to, że w moim domu stoją 3 radia, jedno używa teściowa, 2 stoją u mnie i jest to sprzęt od kilku do kilkunastu lat, po przejściu na cyfrowe radio, i zmianie mojego nastawienia, gdybym chciał posłuchać jakiejś stacji, okaże się, że te radia nadają się do kosza, podobnie jak miliony innych radioodbiorników. Druga sprawa to radia w samochodzie, w moim 12 letnim Fordzie radio zintegrowane jest z nawigacją i sterowaniem wszystkimi funkcjami samochodu, od zegarka poprzez nawiew, klimatyzację, nie ma funkcji radia cyfrowego, i nie mogę go zamienić na pierwszego lepszego chińczyka, bo stracę możliwość sterowania wieloma funkcjami, do tego imei radia wpisany jest do komputera i komunikuje się z wszystkim po sieci samochodowej CAN, tak ma wiele, jak nie większość pojazdów produkowanych od 2010 roku. Na firmę przyszły nowe renówki i też tak mają, a radia cyfrowego brak. Wymiana radia w serwisie w Forda, bo chciałem je zmienić, żeby mieć polskie menu, bo Ford do radia wprowadził je dopiero od 2015r, przez zmianę programu okazało się niemożliwe, trzeba wymienić radio, to w 2020r za taki telewizorek z polskim menu wołali 6000zl i nie pomyliłem zer. Wprowadzenie DAB skaże w Polsce miliony radioodbiorników na śmietnik, od małych radyjek, po wypasione zestawy wieżowe, przecież cyfrowe radio jest już w Polsce dostępne od kilku lat, i jakoś szturmem ludzie na nie nie przeszli, więc teraz trzeba zmusić na siłę, a tym samym ktoś krocie zarobi, bo ileś obywateli kupi nowe radio, najpierw wszyscy będą klaskać, a potem marudzić, że zmiana niewiele dała, a oni musieli wydać kasę. A co do tematu ochrony środowiska, się nie wypowiadam, mam filmik osobiście nagrany w jednym z dolnośląskie miast jak stoję za śmieciarką, a panowie po kolei do jednej śmieciarki najpierw kontener z papierem, potem z butelkami, a na końcu zmieszane, nas obywateli zmuszają do segregacji, a na końcu i tak sami wszystko zmieszają, ten chłam o ochronie środowiska, który ładuje nam telewizja, to majstersztyk oszustwa, a ludzie łykają to jak świeże bułeczki :cry:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Proces cyfryzacji nie jest natychmiastowy,ale nieuchronny.Zatrzymywanie go z tego powodu że kilka procent użytkowników może go odczuć {bardziej lub mniej} jest nielogiczne.Każdy odbiornik kosztujący trochę więcej niż dniówke ma możliwość podłączenia zewnętrznego tunera i dla RDS-u też znajdzie się rozwiązanie.Za te kilka lat {o ile nie zmieni Kolega samochodu} za symboliczną stówę,być może,dokupić będzie można samochodowy tuner sterowany głosem,a te domowe odbiorniki i tak w większości się rozsypią {wyższej klasy dotyczy to co samochodowe,czyli rozszerzenie funkcji}.A co do sortowania,to i tak większość robi to niezbyt dokładnie.Nikt jeszcze nie widział aby w śmieciarce wszystko było mieszane wielkim czymś.Zamiast filmować śmieciarkę,niech Kolega wybierze się na zwiedzanie zakładu utylizacyjnego-wyposażonego w taśmę sortowniczą-sortowanie znacznie się upraszcza przez kolorowe worki.Tak jak wszystkich ludzi nie nauczy się uczciwego sortowania,to tak samo nie wszystkie firmy będą przestrzegały technologii eko {patrz -Odra :( }.Ad rem.To czy czeka Nas szybka zmiana na cyfową {tylko} emisję zależy od wyniku zbliżających się wyborów z bardzo prostego powodu-wszyscy nadawcy niepaństwowi mają jeszcze sporo lat zagwarantowanych praw do emisji na określonych częstotliwościach i jedynie zmiana systemu może zmusić do odnowienia koncesji.Może dlatego słucham tylko jednego programu na FM-emie,mając wiele odbiorników z długimi falami i oczywiście DAB+.Programu radia samorządowego w którym jeszcze bardzo rzadko umieszczane są obowiązkowe rządowe audycje {kto pamięta-,,Tu Jedynka,,?} ,ten wie o co chodzi.A jeśli i ten program zaraza zniszczy,to jest wiele innych w internecie {dopóki za unijne pieniądze serwerów nie zbudują :evil: }. :D
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeżeli chodzi o sortownie to widziałem dokładnie 2, mój syn ciężko choruje i w trakcie zbiórki na leczenie w Niemczech zbieraliśmy nakrętki, zwracałem się także do dużych sortowni czy istnieje możliwość przejęcia wysegregowanych nakrętek, to co usłyszałem o segregacji i widzialem jak działa odzysk mnie załamało, więc niech kolega wieży że to co widział jest naprawdę tak kolorowe, kiedy wycieczka idzie po sortowni, jakaś komisja, lub odwiedzający którego się nie zna to ogladajacy musi widzieć to co powinno być a w rzeczywistosci bywa różnie, być może są zakłady które robią robotę żeczowo, ale napewno nie jest to 100%. Jeżeli kolega na piśmie zadeklaruje że nie udostępni tego filmiku z śmieciarką i go skasuje, to chętnie go wyślę na e-mail, z uwagi że widać tam nazwę firmy i twarze pracowników wiec go nie upublicznie. Widzę że kolega z grupy postępowców którzy czy coś jest dobre czy nie na wszystko się zgodzi, ja do nich nie należę mam prawo więc nie zgadzam się z tym żeby pod przymusem musiał coś przyjmować, bo wtedy demokracja staje się dyktaturą, nie należę również do grona osób które fanatycznie godzą się na wszystko co się im podaje. W imię postępu lepsze w mojej ocenie ma zastąpić na gorsze, nie pisze sie na to, ja nie mówię żeby zabronić cyfryzacji radia, niech rozwija się obok analogowego, ludzie sami wybiorą co chcą zdecyduje wybór większości, ale narazie cyfryzacja radia nie zrobiła w Polsce szału więc chcą ja nam zafundować na siłę, a to wszystko odbije się na kieszeni Polaków, dla niektorych to będą grosze, ale umnie na wsi sa ludzie ktorzy po zaplaceniu rachunków, starcza im na bułkę i margarynke przez caly misiac, gdyby nie pomoc ludzi to ci ludzie nie wiem jakby żyli i ten problem wbrew pozorom nie jest odosobniony, może w miastach czy duzych wsiach nie widac tych problemów, zresztą rozwijanie tej przepychanki nie ma sensu, ja kolegi nie przekonam kolega nie przekona mnie, każdy ma prawo do własnego zdania, mnie życie nauczyło dużo i to bardzo brutalnie, i rzadko się pomyliłem, szokada że bywa i tak że za błędy innych muszę i ja ponosić konsekwencję, o ekologi także kończę temat bo to nie to forum, przykre jest to że kolega za jakiś czas obudzi się i uświadomi sobie że przez całe życie kupował chłam, wydał kupę kasy, a to wszystko leży w śmietniku, życzę miłego dnia i pozdrawiam, bo prędzej się pokłócimy niż dogadamy
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dodam bo wypada jednak przeprosić że jeżeli obrazilem kolegę za określenie postępowiec, to zrobiłem to pod wpływem emocji i publicznie za to przepraszam, gdyż zawsze to forum uważałem za kulturalne i nie wypada żebym to pod wpływem emocji niszczyć, więc jeżeli kolega poczuł się dotknięty to najmocniej przepraszam, niechciałem kolegi obrazić, a każdy ma prawo do własnego zdania
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

To że tak zwlekamy z likwidacj a radia anlogowego to tylko blokada ze strony nadawców prywatnych tz lobbowanie by nie było cyfryzacji.
Dziwne, dllaczego?

To cofnę sie do połowy lat 90-tych. Ktoś pamięta płatne pakiety TV z tamtych lat? Te analogowe Sky, Filmnet kupiony przez Canal+, Viasat czyli wtedy TV1000 i TV3 , Multichoice? Było kilka kanałów i nie było powtórek co trzy godziny. Materiał dla kanałów tematycznych był na wysokim poziomie. Nawet początki cyfrowej telewizji i pakiety cyfrowej płatnej telewizji to nie zepsuły ogólnie oferty - niedużó kanaló z bardzo dobrą ofertą. Po 2000 roku pojawił się nowy trend - liość, ilość, mnożenie kanałow, tworzenie wariantów tyle że zabrakło materiału do emisji. Efekt, napier powrótki, potem powrki powtóek, pośiesznie realizawan tania produkcja na potrzeby emisji pod swoją marką a w końcu normą stało się przerywanie reklamami na płatnym kodowanym kanale premium. Sky potrafilo mecze i transmisje sportowe na żywo przerywać reklamami.

Popatrzcie na kanały Discovery. Kiedyś był jeden. Był na wysokim pozomie. Co mamy dziś? Dla Polski mamy rozmonożenie go na kilknaście kanałów (Discovery, Discovery Life, Animal Planet, ID, DTX..... ). Poziomo to dno, a materiału nie starczało nawet na cykl 3 godzinny emisjii, czy też po 6 miesiacach t o samo nadal emotowane na "trójpaku" z 2000 roku jak Sci-Fi, Civilisation oraz Home & Leisure. Tak po 6 miesiacach dokłądnie to samo było nadal emitowane. Pocżate emisja FTA a potem jak to trafiło do Cyfry+. Zresztą nawet sam Canal+, był jeden. POtem był trzy plus Al Kino! i Planete. Teraz mamy ponad 10 i co? Same powtórki powtórek. Przypomnę że C+ nie nadawała w ogóle reklam. Nawet na początku bytności w Polsce HBO też ale HBO - kanal ponoć klasy premiium jako pierwszy podczas emisji filmów puszczał na ekranie banery reklamowe. Zresztą, kiedyś te kilkanaście filmów rocznie wartych obejrzenia było. Obecnie w zasadzie to nawet nie ma żadnego tytułu, czyli mniej niż film na rok. Za to mamy serialidła już w stylu wyśmiewanej za PRLu Niewolnicy Izaura, tfu ten serial to i tak było mistrzostwo w porównianiu do obecnego chłamu.

Trochę OT: MTV, no upadek kpompletny tej stacji i tej marki. MTV 90's czy MTV 80's. Od ponad roku dokladnie ten sam set niewielkiej porcji teledysków. Bez zmian, można zegarki refgulować patrzać na to jaki teledysk leci. Aż prosi się cofnąc do 1998 roku dawnego rewelacyjnego kanału TMF. Był niekodowany. MTV i funkcjonujący wtedy VH-1 jako wpsomnienie po dawnym z lat 80-tych MTV to już było dno w porównaniu do niego. No ale nawet te 20 lat wstecz, MTV zaczął się rozszczepiać na grupę kanałów ze wspólnym członem MTV w nazwie. One wraz z głównym były jednak o lata świetlne do przodu w porównaniu z tym co jest obecnie

No to teraz radio. Otóż czego sie boją stacje komercyjne? Ano kosztów bo trzeba będzie wzorem telewizji mnożyć swoje stacje. Dlaczego? By jak nawięcej łapać za reklamy, czyli trzeba zajać tyle pasma dostęnego w DAB by inni nadawcy się nie pojawili w multipleksach bo zabiorą reklamodawców. Więcej kanałów w DAB niż jest w FM to w efekie spodziewana cena za emisje reklamy będzie niższa. Radio nie ma tak dużego ząsiegu jak tewizja czy portale społecznościowe w internecie, w zasadzie radio to już tylko samochód. Cyfryzacja to utrata dochodów, brak rentowności dla komercyjnego nadawcy. Tylko dlatego przy naszej mizerocie komercyjnych mediów nadal nie wyłączyliśmy analogowego radia.No ale to nie problem tylko nasz polski, mam porównanie do radii jakie się odbierało z satelity te ponad ćwierć wieku temu. Nawet te 18-20 lat temu.
Było mniej ale lepiej a dziś jest więcej ale gorzej.

jedynie co pociesza prywatnych nadawców to fakt, że na skutek nakazów bruksliskich zaeżamy pasmo telwizyjne by dać eteru operatotorom telefonii komórkowej dla LTE i mobilnego internetu. 5G jest ściemą bowiem nie mamy użytktowanych pasm które są przeznaczone dla tego standardu (np. 26GHz). To wymusiło zabranie sporej części pasma radiowego DAB (dane kanały telewizyjne 6 - 12 czyli III pasmo VHF) by móc tu upchnąć kolejny multipleks DVB-T. Przypomnę, że zanim zaczęto wyłączać analogową telewizję to formalnie obiecywano też szumnie (niczym propaganda partyjna) pasmo L dla telewziji cyfrowej niekomercyjnej, mali loklani nadawcy, telwizji organizacji społęcznych itp. Zaorano to szybko. Pasmo L, które miało być dla telewizji DVB-T poszło do operatorów telefonii komórkowej zgodnie z nakazami brukselskimi - dywidendy cyfrowe czy jakoś tak podobnie to nazywają.

Czyli obecnie jest sytuacja rugowania radia ze swojego pasma jaki mu przydzielono. To pożądane dla nadawców prywatnych. Także to, że zabierane jeks pasmo telezyjne to też ich cieszy. Mniejsze dzieki tmeu jest ryzyko, że ktoś inny wejdzie i zabierze reklamodawców albo że wiekszy popyt czasu na reklamy odniży ceny. No tak, zpaomniałem jest Polsat, oni potrafią upchąć na maksa, ich HD to często niecałe 2Mbit/s dla wideo. Przy transmisji meczu kopanej piłki kompresja obrazu tak znaczna że piłki brak na ekranie.... A przypomne że Polsat przy swoim logo umieszczał napis stereo mimo że jedyne emisje tej stacji były z monofonicznym dźwiękiem.

No cóż rośnie grupa która nie potrzebuje telewizji ani radia. Ba obecne streamingi w internecie to już były kiedyś - te ćwierć wieku temu. Pakiety temtycznych strumieni muzycznych na satelicie w DVB-S. Dobra jakość (np Viasat brylował jakośćią dźwięku - a także obrazu na kanałach TV - ni by niższy bitrate niż na naszym C_ ale jakość emisji subiektywnie znacznie wyższa) świetna oferta w porównaniu z tym co oferowały stacje radiowe wtedy.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

walllker pisze: ndz, 4 września 2022, 12:13 Jeżeli chodzi o sortownie to widziałem dokładnie 2, mój syn ciężko choruje i w trakcie zbiórki na leczenie w Niemczech zbieraliśmy nakrętki, zwracałem się także do dużych sortowni czy istnieje możliwość przejęcia wysegregowanych nakrętek, to co usłyszałem o segregacji i widzialem jak działa odzysk mnie załamało....
Pracowałem przez pewien czas w firmie świadczącej usługi nazwijmy elektryczne dla wielkiej sieci drogeryjnej. w jej magazynie centralnym i siedzibie. PRzypadkowemu zniszczeniu ulega nawet 20% towaru na magazynie. (poza tzw expensive tam jest inaczej organizowana praca). Nikt sie tym nie przejmuje bo przecież i tak klient zapłaci.
Ale jest coś gorzego. Kiedyś jak sztaplarz nie wcelował i rozerwał kłami sztaplarki opakowanie zbiorcze na palecie to towar co sie wysypał to trafiał do specjalnego sklepu "przyzakładowego" i był sprzedawany jako towar niepełenowartościowy, nieco taniej. Szybko to zostąło zlikwidwane. Jak sie rozerwie paleta owinięta stretchem to wszzystko co w niej było jest prawie natychmiast jest niszczone, mielone, mieszane z innymi by nic nie można bylo "odzyskać". Pracownik nieczego nie weźmie - multum kamer z czułymi mikrofonami. Opócz "oficjalnych" to znacznie wiecej tych ukrytych jest.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 14:49 PRzypadkowemu zniszczeniu ulega nawet 20% towaru na magazynie. (poza tzw expensive tam jest inaczej organizowana praca). Nikt sie tym nie przejmuje bo przecież i tak klient zapłaci.
Ale jest coś gorzego. Kiedyś jak sztaplarz nie wcelował i rozerwał kłami sztaplarki opakowanie zbiorcze na palecie to towar co sie wysypał to trafiał do specjalnego sklepu "przyzakładowego" i był sprzedawany jako towar niepełenowartościowy, nieco taniej. Szybko to zostąło zlikwidwane. Jak sie rozerwie paleta owinięta stretchem to wszzystko co w niej było jest prawie natychmiast jest niszczone, mielone, mieszane z innymi by nic nie można bylo "odzyskać".
To juz dawno rozpracowano korzystają ze statystyk wskazujących na zmniejszenie wytrzymałości szkła butelek napełnionych alkoholem.Tego samego rodzaju butelki napełnione octem praktycznie nie ulegały stłuczeniu w czasie transportu i składowania. :D
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Marek7HBV pisze: ndz, 2 października 2022, 17:48 To juz dawno rozpracowano korzystają ze statystyk wskazujących na zmniejszenie wytrzymałości szkła butelek napełnionych alkoholem.Tego samego rodzaju butelki napełnione octem praktycznie nie ulegały stłuczeniu w czasie transportu i składowania. :D
Ale te 20% uszkadzanego towaru to ma miejsce gdy z tego tytułu pracownik nie ma korzyści a kłopot jedynie bo przez słuchawki musi z komputerem się dogadać, że towar szlag ttafił i musi ponowić operację króa mu wskazuje komputer a potwierdza ją swoimi słowami.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 20:32
Marek7HBV pisze: ndz, 2 października 2022, 17:48 To juz dawno rozpracowano korzystają ze statystyk wskazujących na zmniejszenie wytrzymałości szkła butelek napełnionych alkoholem.Tego samego rodzaju butelki napełnione octem praktycznie nie ulegały stłuczeniu w czasie transportu i składowania. :D
Ale te 20% uszkadzanego towaru to ma miejsce gdy z tego tytułu pracownik nie ma korzyści a kłopot jedynie bo przez słuchawki musi z komputerem się dogadać, że towar szlag ttafił i musi ponowić operację króa mu wskazuje komputer a potwierdza ją swoimi słowami.
Tak,odkąd już nie ma sklepu zakładowego z przecenami. :D
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Wtedy naturalnie była tendencja zwyżkowa tegoż wskaźnika.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Odejście od radia analogowego jest w zasadzie nieuchronne. To kwestia czasu, ale nastąpi to i ostatecznie wszelkie stacje FM i później AM zostaną wyłączone. Taka jest wada postępu technologicznego. Jednak najdłużej zostanie - najprawdopodobniej PR I Polskiego Radia z racji, że odbierany jest w krajach komunistycznych i ma zasięg na bez mała większą część Europy. Jest potrzebne to, aby docierać z wiadomościami prawdziwymi (w miarę) o Polsce i świecie do Białorusi, ZSRR czy innych krajów gdzie mieszkają Polacy.
Reasumując, moim zdaniem FM upadnie a PR I będzie nadal nadawał. Zatem radia analogowe będą jeszcze długo odbierać stację na długich i średnich falach.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

^ToM^ pisze: śr, 5 października 2022, 13:19Jednak najdłużej zostanie - najprawdopodobniej PR I Polskiego Radia z racji, że odbierany jest w krajach komunistycznych i ma zasięg na bez mała większą część Europy. Jest potrzebne to, aby docierać z wiadomościami prawdziwymi (w miarę) o Polsce i świecie do Białorusi, ZSRR czy innych krajów gdzie mieszkają Polacy.
To zdecydowanie lepiej załatwi radio interetowe ze smartfona. Praktycznie każdy ma smarftona, ma dostęp do internetu a mało kto ma klasyczne radio poza samochodowym. Opróćz radia ma też inne media wykorzystujace internet. Radio tradycyjne to już obecnie tylko radio w samochodzie praktyvcznie. Nasza Warszawa I jedzie na ograniczonej mocy od dłuższego czasu zaś system antentowy i stosowanie DCC w zasadzie przekreśla dalszy odbiór. Ten nadajnik w Solcu Kujawskim nawet pracujacy z pełną mocą nie był w stanie porządnie pokryć Polski. Znikomy odsetek słuchaczy korzysta z odbioru długofalowego.
^ToM^ pisze: śr, 5 października 2022, 13:19 Zatem radia analogowe będą jeszcze długo odbierać stację na długich i średnich falach.
Rzeczywistość jest inna. Francja, Niemcy, Benelux, Skandynawia, Austria, Włochy, Szwajcaria, ostatcznie AM wraz z cyforwą emisją DRM wyłączyły w 2014 roku. Norwegia zrobiła to wcześniej w 2017 roku wyłaczyli FM u siebie. W tej serii to likwidowano nawet wzgłędnie nowe nadajniki cyfrowe DRM pracujaće na zakresach AM. Nawet Rosja już danwo temu ukatrupiła swoją sieć nadajników długofalowych (takową siećmiała np. Szwajcaria, szerego nadajaników małej mocy). Zostały się w Europie już tylko kraje jak Rumunia, Serbia, Białoruś, nasz rodzynek jak Warszawa I....
Do tej grupy co wyłączyli to dołączyła Irlandia, UK, Węgry. Czesi mieli swoją Topolną o małej mocy (OIDP zaledwie 50kW) wyłączyć jakiś czas temu.
Chyba też już Hiszpania i Portugalia też wyłączyły AM - nie sprawdzałem wykazów. Pasma AM cichną.

Jako ciekawostka Pracuje z ograniczoną mocą (chyba mije niż 1% dawnej mocy) fracuski nadajnik długofalowy wemitując nie mofulowaną nośną. A jak jeszcze normalnie pracował to jako jedyny w Europie emitował programy w jednym ze standardów aemrykańskich stereo dla AM.